Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Edytorski koncert życzeń
kolejarz2009:
A mnie się marzy żeby było łatwo dodać podkładki z map innych niż Geoportal - sam bym się zabrał za zrobienie jakiejś trasy za granicą, a polski Geoportal jednak tam nie za bardzo pomaga.
Gdzieś był jakiś plugin do Blendy, tylko to mi zawsze wieszało kompa.
Cesky Kretek:
- Pobieranie modeli budynków z Geoportalu i wstawianie ich z przyległym chodnikiem + teksturowanie ich randomowymi teksturami w zależności od rozmiaru budynku (bloki teksturą bloków etc.), ale do tego ostatniego chyba będzie nam potrzebne pogrupowanie tekstur względem rodzaju budynku.
- Zaznaczenie obszaru i randomowe usadzenie w nim drzew.
- Drogi z chodnikiem.
Jeśli powyższe zostało już gdzieś zaimplementowane, można potraktować post jako niebyły. ;)
Balaclava:
--- Cytat: Cesky Kretek w 09 Marca 2022, 00:59:08 ---- Pobieranie modeli budynków z Geoportalu
--- Koniec cytatu ---
Mam pewne doświadczenia i powiem że proceduralne mapowanie tych surowych bryłek z geoportalu daje dość mizerne efekty. Lepszą opcją było by importowanie całych grup domków do blendera, gdzie poprawiamy pewne wady tych modeli (np. wyciągamy okapy na dachu, dodajemy jakieś pierdoły w stylu klimatyzatorów, balkonów) oraz teksturujemy je możliwie najmniejszą ilością tekstur - można porobić atlasy dla okien, dachów, fasad, klimatyzatorów, wedle uznania. Domkom blisko torów można dowalić więcej detalu, a tym trzecioplanowym nawet nie wstawiać okien ;) Potem eksport do zwykłego t3d z jakimś sensownym rozbiciem na mniejsze grupy i wstawianie na scenerię. Będzie po pierwsze ładniej, po drugie optymalniej.
Oczywiście w razie potrzeby mogę rozwinąć plugin do modeli o stosowne ułatwienia w tym aspekcie.
Reszta twoich propozycji sensowna i nawet już częściowo istniejąca w prototypie ;)
Mariusz1970:
No i jeśli dłubiesz przy zalesianiu, to możesz jeszcze machnąć antykolizyjny mechanizm np. zaznaczasz obszar do zalesiania a na tym obszarze są obiekty typu budynki itp, aby je omijał. Takie moje schizy automatyzacji :)
Cesky Kretek:
--- Cytat: Balaclava w 09 Marca 2022, 07:47:30 ---
--- Cytat: Cesky Kretek w 09 Marca 2022, 00:59:08 ---- Pobieranie modeli budynków z Geoportalu
--- Koniec cytatu ---
Mam pewne doświadczenia i powiem że proceduralne mapowanie tych surowych bryłek z geoportalu daje dość mizerne efekty. Lepszą opcją było by importowanie całych grup domków do blendera, gdzie poprawiamy pewne wady tych modeli (np. wyciągamy okapy na dachu, dodajemy jakieś pierdoły w stylu klimatyzatorów, balkonów) oraz teksturujemy je możliwie najmniejszą ilością tekstur - można porobić atlasy dla okien, dachów, fasad, klimatyzatorów, wedle uznania. Domkom blisko torów można dowalić więcej detalu, a tym trzecioplanowym nawet nie wstawiać okien ;) Potem eksport do zwykłego t3d z jakimś sensownym rozbiciem na mniejsze grupy i wstawianie na scenerię. Będzie po pierwsze ładniej, po drugie optymalniej.
Oczywiście w razie potrzeby mogę rozwinąć plugin do modeli o stosowne ułatwienia w tym aspekcie.
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, że takie randomowe i mało dokładne modele nie nadają się do oglądania z bliskiego dystansu, ale dla budynków (które nie są charakterystyczne dla danego miejsca) w oddali, które będą maskować granicę terenu/dodawać "życia" miejscom słabo widocznym z torów, ma to moim zdaniem sens. Dlatego przydałaby się tutaj opcja podobna do tej na podstawie której pobierane są kwadraty terenu - ustawiam zakres np. 1000m / 2000m i w odległości pomiędzy od 1000m do 2000m od torowiska pobierane są proste bryły budynków, które będą na swoim miejscu, zgodnie z rzeczywistością.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej