Autor Wątek:  MaSzyna 20.04 - problemy  (Przeczytany 42776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 10016
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2551
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #240 dnia: 15 Lipca 2020, 00:14:16 »
Bu, czyli shader się wysypał. No istotnie, nie przełączy się na defaulta z braku tekstury. :/
Szyny też mają normalmapę dla zaakcentowania śrub, więc moja teoria nie upada.
Włączyłem ten tryb i po szybkiej obserwacji td, utwierdzam się, że to efekt błędu w obsłudze mapowania normalnych w tym trybie. Tylko jedyny przełącznik extraeffects występuje w shaderze paralaksy. Wspólny kod oświetlenia i podstawowy normalmapping używają taki samych wzorów, jak dla full. Tęższej głowy trzeba.
Mój kanał youtube

Offline MichalS

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #241 dnia: 15 Lipca 2020, 16:05:31 »
Witam na początek chciałbym przeprosić jeżeli opisuję mój problem w złym miejscu to jest moja pierwsza wiadomość i prośba o waszą pomoc. Grałem do tej pory w Maszynę i nigdy nie miałem problemów nawet w najnowszej wersji 20.04+ ale ostatnio coś się stało i nie mam już pomysłów co może być nie tak. Problem dotyczy wyświetlanego nieba trudno to opisać więc załączam screeny z losowej scenerii ponieważ to wytępuje również na innych. Używałem do tej pory nowego startera ze zmianą wpisu w pliku eu07.ini gfxrenderer simple i wszystko działało aż do teraz. Sterowniki zaktualizowane wymieniona nawet pamięć RAM do 8gb diagnostyka sprzętu nic nie wykazuje. Dziękuję z góry za wszelką pomoc.
System Windows 10, Intel Pentium CPU 4415U 2.30GHz, Pamięć RAM 8GB, Karta Graficzna Intel HD Graphics 610 sterowniki 27.20.100.8336
Log oraz screeny w załączeniu

Offline tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2351
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #242 dnia: 15 Lipca 2020, 16:51:55 »
Niedawno, choć od paru tygodni testuję MaSzynę z załączoną opcją graficzną "Uproszczony shaderowy" dotknął mnie następujący problem:
Czy moglbys pobrac biezaca wersje robocza z przyklejonego watku w dziale "Na Warsztacie" i wrzucic tutaj log z jej uruchomienia? Nie jestem pewien jakie dokladnie ustawienia daje u ciebie starter w tym trybie "uproszczonym", wiec to bedzie w miare wygodny sposob by je uzyskac i zduplikowac na moim koncu.

Offline MichalS

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #243 dnia: 15 Lipca 2020, 17:24:31 »
Niedawno, choć od paru tygodni testuję MaSzynę z załączoną opcją graficzną "Uproszczony shaderowy" dotknął mnie następujący problem:
Czy moglbys pobrac biezaca wersje robocza z przyklejonego watku w dziale "Na Warsztacie" i wrzucic tutaj log z jej uruchomienia? Nie jestem pewien jakie dokladnie ustawienia daje u ciebie starter w tym trybie "uproszczonym", wiec to bedzie w miare wygodny sposob by je uzyskac i zduplikowac na moim koncu.
Wysyłam log ale po włączeniu nie ma różnicy

Offline MichalS

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #244 dnia: 15 Lipca 2020, 17:48:28 »
Dodam że jak używam Rainsted to niebo wygląda normalnie tylko w czasie jazdy czasem znika i pojawia się trakcja. Pod F12 w linijce Rendering Mode jest info VBO Last Open GL error 1282 i zastanawiam się czy to ma jakiś wpływ na grafikę nieba.

Przekroczona waga obrazków. Proszę poprawić.
Matek123
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2020, 22:52:46 wysłana przez matek123 »

Offline tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2351
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #245 dnia: 15 Lipca 2020, 19:24:22 »
Wysyłam log ale po włączeniu nie ma różnicy
Starting MaSzyna rail vehicle simulator (release: 20.506.64.0)
Nie ma roznicy bo nadal uruchamiasz exe zalaczone do paczki :>  Zwroc uwage by wybrac exe do uruchomienia w starterze, lub kliknij na wlasciwe jesli startera nie uzywasz.

Offline MichalS

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #246 dnia: 15 Lipca 2020, 23:04:07 »
Dobra mam nadzieję że teraz poszło jak należy, nowy starter nie odpalił twojego pliku exe bo avast mi go zablokował został wysłany do analizy, samo klikanie exe też nie uruchamia gry ale wrzuciłem go w rainsted i odpalił niebo wygląda chyba ok tylko znika trakcja jak ruszam myszą.  mam nadzieję że to poszło jak należy.

Nie cytuj poprzedniej wiadomości.
Pobrałem log i dalej jest "Starting MaSzyna rail vehicle simulator (release: 20.506.64.0)"
Matek123
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2020, 23:17:21 wysłana przez matek123 »

Offline Vanquish

  • Redaktor Dokumentacji
  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 9
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #247 dnia: 15 Lipca 2020, 23:06:30 »
Niedawno, choć od paru tygodni testuję MaSzynę z załączoną opcją graficzną "Uproszczony shaderowy" dotknął mnie następujący problem:
Czy moglbys pobrac biezaca wersje robocza z przyklejonego watku w dziale "Na Warsztacie" i wrzucic tutaj log z jej uruchomienia? Nie jestem pewien jakie dokladnie ustawienia daje u ciebie starter w tym trybie "uproszczonym", wiec to bedzie w miare wygodny sposob by je uzyskac i zduplikowac na moim koncu.
W załaczniku umieszczam log z uruchomienia najnowszej wersji roboczej MaSzyny uruchamiając Starterem na ustawieniu "Uproszczony shaderowy"
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2020, 23:07:35 wysłana przez Vanquish »

Offline tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2351
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #248 dnia: 16 Lipca 2020, 02:42:27 »
W załaczniku umieszczam log z uruchomienia najnowszej wersji roboczej MaSzyny uruchamiając Starterem na ustawieniu "Uproszczony shaderowy"
Obawiam sie ze przy tych samych ustawieniach "u mnie dziala" tzn. nie obserwuje takiego efektu ;/ Mozliwe ze roznice robi tutaj karta graficzna i/lub jej sterownik. Jesli moge cos zasugerowac, to zobacz czy nie pomoze zmiana ustawien -- te ktorych uzywasz obecnie obejmuja multisampling x16 co (pomijajac duza zasobozernosc co kloci sie z idea trybu "uproszczonego") potrafi sprawiac roznym konfiguracjom klopoty z poprawnym generowaniem obrazu. Jesli celem jest w miare sensowna wydajnosc w trybie szaderowym, to sprobuj nastepujacych zmian w eu07.ini:

vsync no
multisampling 2
maxtexturesize 4096
gfx.skippipeline no
gfx.postfx.motionblur.enabled no

(multisampling 2 to w rzeczywistosci msaa x4, ktore na upartego mozna obnizyc do multisampling 1 czyli msaa x2)

Offline MichalS

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #249 dnia: 16 Lipca 2020, 11:54:05 »
Tmj odpaliłem bezpośrednio z twojego exe i wygląda to tak jak na screenach.


Przekroczona waga obrazków. Proszę poprawić.
Matek123
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2020, 21:44:13 wysłana przez matek123 »

Offline tmj

  • Deweloper
  • Wiadomości: 3808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2351
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #250 dnia: 16 Lipca 2020, 16:45:00 »
Bad file: failed do locate texture file "fx/invalid"

Zobacz czy sytuacja poprawi sie po wypakowaniu do katalogu w ktorym masz zainstalowany symulator archiwum z zalacznika?

Offline MichalS

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #251 dnia: 16 Lipca 2020, 19:29:31 »
Wypakowało plik TGA mam nadzieję że to to było ale nic nie pomogło. Wrzucam log
A tak w ogóle zauważyłem jeszcze jedną anomalię widoczną na screenie (wskaźnik na rozjeździe krzyżowym kolor granatowy zamiast białego) maszyna odpalona na rainsted bo tylko tak niebo działa normalnie


Przekroczona waga obrazka. Proszę poprawić załącznik i interpunkcję.
Matek123


Brak reakcji, usuwam nieregulaminowy załącznik.
adsim
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2020, 08:56:05 wysłana przez adsim »

Offline MichalS

  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #252 dnia: 18 Lipca 2020, 23:51:04 »
Witam jeszcze raz a więc po wielu próbach szukania nie tego co powinienem zacząłem grzebać w ustawieniach w starterze i tak oto doszedłem do punktu kiedy wszystko zaczęło działać. Tryb uproszczony shaderowy generalnie zawieszał mi maszynę na zielonym ekranie ale po wyłączeniu cieni i dodatkowych efektów (screen) wszystko wróciło do normy (screen). Wrzucam również dwa logi, 1 z działającej maszyny oraz 2 z zawieszonej maszyny

Offline michAL_57

  • Wiadomości: 30
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 21
Odp: Programy na użytek symulatora. [szczawik]
« Odpowiedź #253 dnia: 30 Lipca 2020, 17:35:38 »
W Starterze nie działają przyciski otwierające WOS dla linii 61 (w zakładce "Załączniki"). Dotyczy to wszystkich scenariuszy oprócz scenariusza l61+l144_towarowy (tutaj działa tylko przycisk "Pokaz WOS").
Przy próbie otworzenia WOSu za pomocą tych niedziałających przycisków wyskakuje błąd widoczny na screenie.
Przyczyną jest to, że Starter szuka tego pliku w nieistniejącym folderze "2011r".
Jedyny WOS, jaki znalazłem dla tej linii, znajduje się w katalogu inne/l61+l144, ale nie wiem czy jest on zgodny z faktycznym stanem linii.
Jeśli jest taka możliwość, to prosiłbym o naprawienie tego.

Przenoszę, bo problem tyczy się scenerii a nie startera. @Stele
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2020, 17:41:13 wysłana przez Stele »

Offline misza_331

  • Wiadomości: 2
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #254 dnia: 04 Sierpnia 2020, 12:53:57 »
Witam bardzo serdecznie wszystkich mechaników 🙂. . I tak od razu na początku zwracam się do Was o pomoc. Problem dotyczy najnowszej paczki całościowej Maszyny a konkretnie  jednostki  EN57. Na początku jest wszystko dobrze. uruchamiam wg procedury, pociąg pięknie jedzie. Kłopoty zaczynają się, gdy wyłączy się wyłącznik szybki (np z powodu braku styczności pantografu z trakcja). Próbuje uruchomić jednostkę ponownie i ...nie mogę. Wyłącznik szybki, owszem , załącza sie, ale przetwornicy nie mogę włączyć . próbuje juz wszystkiego i nic. . Moze ktoś bedzie mi w stanie pomóc. W załączniku log.txt z trasy testowej.

Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1405
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1104
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #255 dnia: 04 Sierpnia 2020, 13:18:09 »
Nie pobrałeś najnowszej wersji 20.04+, to patch rozwiązujący wiele problemów.

Offline MrMichalski

  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #256 dnia: 12 Sierpnia 2020, 20:49:54 »
Witam natrafiłem na dość ciekawy problem mianowicie rainsted nie widzi nowych stonek: 6DA2  6DA2_2 6DA-2161, nie pojawiają się sie w zakładce: wybierz skład do jazdy. Starter normalnie je pokazuje. Paczka 20.04+ 

Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1405
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1104
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #257 dnia: 12 Sierpnia 2020, 20:53:50 »
Nie widzi, ponieważ są te mmd zrobione na includy a rainsted tego nie obsługuje, lepiej używać nowego startera.

Offline djkubek

  • Wiadomości: 79
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #258 dnia: 13 Sierpnia 2020, 22:47:01 »
Na Zwierzyniec_ed72 jest dziwny problem z drzwiami. Zawsze mogę otwierać po prawej, ale lewe nie zawsze działają, taj jakby blokada nie zwalniała. Najlepsze, że tak dzieje się tylko przy jeździe. Jak stoi, to z obu kabin działają i lewe i prawe.
https://eu07.pl/userfiles/20378/log-r17.txt
https://eu07.pl/userfiles/20378/errors-r18.txt

Online Miłosz Dorsz

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1106
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2752
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #259 dnia: 13 Sierpnia 2020, 23:25:10 »
Chcesz otwierać drzwi w trakcie jazdy? Halo, UTK.
Aktualne projekty: KLIK

Offline djkubek

  • Wiadomości: 79
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #260 dnia: 13 Sierpnia 2020, 23:37:29 »
Hehehe, tak i wywalać tych bez biletu przez otwarte....
W trakcie jazdy-miałem na myśli podczas normalnego zatrzymywania na stacjach, na bocznicy gdy stoi jest wszystko cacy.

Offline mk_zamosc

  • Wiadomości: 26
    • Zobacz profil
    • Mój kanał:
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #261 dnia: 28 Sierpnia 2020, 00:41:26 »
Cześć. :)
Korzystając z aplikacji Starter po zmodyfikowaniu składu chcąc przejść do sąsiedniego pomieszczenia w kierunku czoła/tyłu pociągu, symulator natychmiast się zawiesza.
Własne przepisanie kombinacji, również nie przynoszą rezultatów. Z góry dziękuje za wyjaśnienie.

Po przecinku lub kropce stawiamy spację.
adsim
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2020, 08:54:52 wysłana przez adsim »
Procesor:AMD A6-9225 RADEON R4, 5 COMPUTE CORES 2C+3G 2.60 GHz
Zainstalowana pamięć RAM: 4,00 GB (dostępne: 3,89 GB)

Offline Hubertnator23

  • Betatester
  • Wiadomości: 634
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 383
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #262 dnia: 28 Sierpnia 2020, 08:27:21 »
W logu nic ciekawego nie ma. Załączysz plik .dmp?

Offline mk_zamosc

  • Wiadomości: 26
    • Zobacz profil
    • Mój kanał:
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #263 dnia: 28 Sierpnia 2020, 21:58:41 »
W logu nic ciekawego nie ma. Załączysz plik .dmp?
Ech, musiałem przez przypadek wywalić plik.dmp.
Na podstawie tej samej scenerii przesyłam log i plik .dmp.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2020, 08:49:46 wysłana przez adsim »
Procesor:AMD A6-9225 RADEON R4, 5 COMPUTE CORES 2C+3G 2.60 GHz
Zainstalowana pamięć RAM: 4,00 GB (dostępne: 3,89 GB)

Offline Franek_025

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #264 dnia: 29 Sierpnia 2020, 13:04:56 »
Witam. U mnie NIC się nie da uruchomić za pomocą startera starter.exe. proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Offline matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 5271
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1635
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #265 dnia: 29 Sierpnia 2020, 13:33:18 »
A co robisz, że nic się nie da się uruchomić?
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline Franek_025

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #266 dnia: 30 Sierpnia 2020, 11:18:59 »
Wchodzę na folder MaSzyna następnie starter .exe i NIC NIE MA

Offline Hubertnator23

  • Betatester
  • Wiadomości: 634
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 383
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #267 dnia: 30 Sierpnia 2020, 11:22:57 »
Ile miałeś pamięci wolnej podczas instalacji? Możesz załączysz screen?

Online Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1405
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1104
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #268 dnia: 30 Sierpnia 2020, 11:35:21 »
Karmijcie trolla...

Offline Franek_025

  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #269 dnia: 30 Sierpnia 2020, 11:37:32 »
Przed 14 GB    PO 8 GB