Autor Wątek:  MaSzyna 18.12 - problemy  (Przeczytany 13414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jochand

  • Wiadomości: 815
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: MaSzyna 18.12 - problemy
« Odpowiedź #150 dnia: 14 Stycznia 2019, 11:39:51 »
ET-42, tachometr tyka ale nie wskazuje szybkosci. Pod F12 pokazuje.

EDIT: nie widzialem wpisu o zalaczeniu sygnalizacji, dziala. Mozna usunac.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2019, 12:00:28 wysłana przez jochand »

Offline SM40

  • Betatester
  • Wiadomości: 152
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 19
Odp: MaSzyna 18.12 - problemy
« Odpowiedź #151 dnia: 14 Stycznia 2019, 11:48:31 »
Załączyłeś sygnalizacje?

Offline joey

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 290
  • the Invisible Man
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 54
Odp: MaSzyna 18.12 - problemy
« Odpowiedź #152 dnia: 15 Stycznia 2019, 21:00:58 »
Odnosnie scenariusza Calkowo retro zima raz jeszcze - misja SU45-079 przejezdna na exe 190112 (nic nie zamarza i nie blokuje sie w manewrach) do momentu gdy wracajac do Macierzewa mozemy utknac w Paszkach Wielkich pod semaforem E. Po analizie plikow log i calkowo/events_retro.ctr wychodzi mi, ze galaz zdarzen, ktora wykonala sie dajac mi wjazd na stacje (pos_sp454_1, pos_sp454_1a, pos_sp454_wjazd_e, pos_sp454_wjazd_esem) nie jest powiazana z wyjazdem (pos_sp454_3 i kolejne).
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2019, 01:10:18 wysłana przez joey »

Offline Maciej

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1129
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 140
Odp: MaSzyna 18.12 - problemy
« Odpowiedź #153 dnia: 16 Stycznia 2019, 20:20:36 »
W 6Dg (niezależnie od wersji) w "kabinie B" tekstura wyłączonego radiotelefonu wyświetla się nieprawidłowo. Również w tej kabinie sygnalizacja stanu świateł działa chyba na odwrót, tzn. światła lewe są zamienione z prawymi.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 7418
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1028
Odp: MaSzyna 18.12 - problemy
« Odpowiedź #154 dnia: 16 Stycznia 2019, 22:37:06 »
Zamieniłem lampki. O co z radiem chodzi, nie mam pojęcia. To jest ten sam includ w obu kabinach.
Mój kanał youtube

Offline Maciej

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1129
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 140
Odp: MaSzyna 18.12 - problemy
« Odpowiedź #155 dnia: 17 Stycznia 2019, 11:01:05 »
Wydaje mi się, że problem może być z submodelem ekran_wlaczony w pliku 6dg_1]kabina_b.t3d. Po usunięciu tego submodelu wyświetlana jest tekstura wyłączonego radia.

Inna sprawa dotycząca radia: w ST45 po przejściu do kabiny B nie odtwarza się dźwięk załączenia radiotelefonu. Z tego co udało mi się ustalić to odgrywa się on w kabinie A. Sprawdzane na plikach t3d.

EDIT: Udało się ustalić, że przyczyną nieprawidłowego wyświetlania tekstury w 6dg jest rzeczywiście submodel ekran_wlaczony w pliku 6dg_1]kabina_b.t3d. Jest on wysunięty zbyt bardzo przed radio i dlatego wyświetlana jest tekstura załączonego Kolibra. Na screenie widać, że pod teksturą załączonego radiotelefonu, jest właściwa tekstura. Dla porównania w kabinie A w przypadku wyłączonego radiotelefonu, tekstura wyłączonego Kolibra jest nad teksturą załączonego. Czyli zostaje kwestia, żeby ktoś ten jeden submodel w kabinie B nieco cofnął, tak jak jest to w kabinie A.

EDIT1: Brak dźwięku załączenia radiotelefonu w kabinie B to powszechniejszy problem. Występuje on na wszystkich lokomotywach z tymi radiotelefonami. Dotyczy on np. EU07-15xx, ST45, Dragona itp.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2019, 18:30:55 wysłana przez Maciej »

Offline Transkei

  • Deweloper
  • Wiadomości: 413
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 343
Odp: MaSzyna 18.12 - problemy
« Odpowiedź #156 dnia: 17 Stycznia 2019, 18:49:07 »
Odnosnie scenariusza Calkowo retro zima raz jeszcze - misja SU45-079 przejezdna na exe 190112 (nic nie zamarza i nie blokuje sie w manewrach) do momentu gdy wracajac do Macierzewa mozemy utknac w Paszkach Wielkich pod semaforem E. Po analizie plikow log i calkowo/events_retro.ctr wychodzi mi, ze galaz zdarzen, ktora wykonala sie dajac mi wjazd na stacje (pos_sp454_1, pos_sp454_1a, pos_sp454_wjazd_e, pos_sp454_wjazd_esem) nie jest powiazana z wyjazdem (pos_sp454_3 i kolejne).
Akurat ta gałąź jest poprawna. Może tego nie widać z loga ani .ctr, ale wynika to z istoty sterowania na stacji. W każdym bądź razie błąd faktycznie występuje - po wjechaniu za semafor C nie jest ustawiana właściwa flaga dla pociągu. Powodem jest literówka w warunku.
Dodana poprawka do repozytorium: rewizja 3381.