Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Exe - zmiany w stosie graficznym i dźwiękowym

<< < (26/765) > >>

Transkei:
Ostatnie exe i scenariusz Całkowo Tartak 2:
Po włączeniu scenariusza od razu włączamy tryb autopilota. 6dg sama się włączy, po otrzymaniu Ms2 pojedzie pod tarczę Tm7, zmieni kierunek, po otrzymaniu Ms2 pojedzie na kraniec stacji pod tarczę Tm8... i tu niestety pojawia się problem - AI zawraca tuż przed tarczą Tm8, nawet nie zdąży zjechać ze zwrotnicy. Efekt jest taki, że AI zamiast wjechać na tor i poczekać na Ms2 na tarczy Tm8, cofa się pod Tm7 i scenariusz się blokuje.
Zauważyłem też ciekawą rzecz: jak 6dg wjeżdża pod Tm7, to otrzymuje komendę Change_direction, aby szybciej zawrócić. Próbnie wyłączyłem podawanie tej komendy - AI po wjechaniu za Tm7 nie zawróciła od razu, pojechała najpierw pod przeciwległy semafor (tarczę) i dopiero zaczęła się cofać. Ale problem z zawracaniem tuż przed Tm8 już nie wystąpił.

tmj:
Czy orientujesz sie moze, na jakiej zasadzie wysylane sa te eventy change_direction ? Zauwazylem podobne zjawisko na innych scenariuszach calkowa, w sensie pojazdy zmieniaja kierunek w nieco innych miejscach niz dotychczas. Jesli bylo to kontrolowane przez opoznienia X sekund w definicji eventu, to tutaj zmiany w tym jak AI reguluje predkosc itp mogly spowodowac otrzymywanie komend w "zlym" miejscu, w porownaniu do poprzednich zachowan. W takiej sytuacji niestety pomiary czasow trzeba by chyba wykonac od nowa, lub wrecz zdac sie na umiejetnosci manewrowe AI, to znaczy stosowanie sie przez nia do wskaznikow, wykrywanie stanu tarcz itp.

kawup:
Witam. Ja mam problem z tym,że nie mogę przejść z kabiny a  do kabiny b w najnowszym exe.

matek123:
Korzystasz z home/end na klawiaturze numerycznej? Jak tak to spróbuj tego drugiego.

Transkei:
Eventy change_direction są wysyłane do lokomotywy najpóźniej 5 sekund po zjechaniu ze zwrotnicy, niezależnie od stanu drogi, tarcz i semaforów. Przejechałem jeszcze raz ten fragment, ale tym razem nacisnąłem klawisz F3 i obserwowałem jakie komendy otrzymuje AI. Wjechał za Tm7, natychmiast pojawiło się Command: 1. Change_direction (w log.txt linia 6974 - komenda podana przez event putvalues), potem pojawiło się Ms2 na tarczy, komenda zmieniła się na Command: 2. Shunt. AI ruszyła, minęła tarczę Tm7 i tuż przed zwrotnicą pojawiło się Command: 2. Change_direction (w log.txt linia 7097 - nie zadziałał żaden event, po prostu się pojawiło JumpToNextOrder).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej