Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Exe - zmiany w stosie graficznym i dźwiękowym

(1/765) > >>

firleju:
Witam,

Jako, że dawno już konwersja została zakończona, a wątek się strasznie rozrósł więc zakładam nowy, zamykam stary.
Changelog dalej w tym samym miejscu.

tmj:
Nowy watek, nowe uaktualnienie ;P

- drobne zmiany w selekcji globalnego zrodla swiatla; slonce jest teraz traktowane jako glowne zrodlo od wschodu do zachodu astronomicznego; w praktyce oznacza to ze 'przelaczenie' na swiatlo i cienie ksiezyca nastepuje dopiero gdy robi sie faktycznie ciemno

- glebokosc cieni zalezy teraz od pory dnia -- o swicie/zmierzchu przez pewien czas cienie nie sa widoczne, pojawiaja sie dopiero ze wzrostem sily swiatla slonecznego

- teren zapisany w pliku e3d jest teraz konwertowany do nowego systemu rysowania co powinno wyeliminowac pozostalosci migotania podsypek itp w sceneriach korzystajacych z tego systemu (drawinowo, calkowo v2)

EP08_015:
Kaliska objechałem. Zmniejszyłem parametry cieni do mapy1024 i zasięg na 200 no i fps wzrósł do 11 w ow i zwk. Przy okazji od jakiegoś czasu są zrywy graficzne, takie zacinki. Od czasu cieni jeszcze większe.  No cóż, zbliżam się do granic mozaikowości kompa. Dobrze by było jakby ra wprowadził do startera opcje obsługujące nowe funkcje typu włącz/wyłącz cienie ich zasięg itd. Obsługa warstw chmur. Dogadajcie się w tej dziedzinie.

Sprawdziłem na exe borlandowym i tym bez cieni i przyznam ze tam fps waha się miedzy 20 a 40. A wiec to exe pożera strasznie dożo zasobów ze fps spada do 8- 11fps. Oczywiście obecnie pomiaru dokonuje w ow pod wiatami. Zmieniłem mapę na 512 i zasięg na 200.

tmj:

--- Cytat: EP08_015 w 06 Sierpnia 2017, 10:51:32 ---Sprawdzilem na exe borlandowym i tym bez cieni i przyznam ze tam fps waha sie miedzy 20 a 40. A wiec to exe pizera strasznie duzo zasobow ze fps spafa do 8- 11fps.

--- Koniec cytatu ---
Owszem, generowanie cieni jest kosztowna operacja. Jesli jest ona dla danej konfiguracji sprzetowej zbyt kosztowna, jedynym praktycznym rozwiazaniem jest nie wlaczanie cieni (usuniecie z .ini wpisu shadows yes) i jezdzenie bez nich tak jak to mialo miejsce do tej pory

(oczywiscie jest tez opcja wymiany sprzetu na silniejszy, ale to rzadko kiedy podpada pod 'rozwiazanie praktyczne')

EP08_015:
Dlatego dobrze by bylo by ra uwzglednil w starterze te opcje ktorych uzycie znaczaco wplywa na fps co by mozna bylo latwo i szybko z poziomu startera to zmieniac. Slabsze scn wyrabiaja ale te ciezkie jak kaliska juz nie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej