Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Sterowanie wentylatorami oporów

<< < (5/7) > >>

HTD:
@Niebugoclaw: a co myślisz o paleniu silnika od poślizgu? Mechanicy mają taki niesamowity refleks? Bo w MaSzynie czasem wystarczy sekunda poślizgu i silnik uszkodzony. Jak mam na pamięć wbite, gdzie te poślizgi są, to już nadążam, ale tak z zaskoku to często się psuły lokomotywy. Szczególnie jak miałem dużą moc silników w momencie poślizgu. Nadmiarowy wyrzucał i czasem silnik był OK, a czasem uszkodzony. W ET42 zwykle nadmiarowy ratował, w EU07 zwykle nie ratował.
Wydaje mi się, że poślizgi mogłyby występować częściej i losowo (nie tylko na określonych odcinkach torów), ale za to być trochę mniej gwałtowne w skutkach. Jest jeszcze taki dziwny bug, że jak na TD wstawiam sobie różne lokomotywy to dużo łatwiej łapią poślizg, piasecznica nie działa, można tylko wyłączyć silnik i poczekać kilka sekund. Szczególnie na BR285 wyraźnie to widać.

Stele:
W wielu pojazdach piasecznice nie działają, bo po dodaniu udźwiękowienia, nikomu się nie chciało dostosowywać. Ze dwie osoby mi pomagały i zrobiliśmy najpopularniejszy tabor do patcha, ale wiele zostało. Trzeba w kabinach zdefiniować przełącznik. Może być pustym obiektem, jeśli wymagałby krojenia modelu.
YB bawił się z eventami losowo zmieniającymi tarcie na scenerii. Był problem, że rainsted do $.scn źle to parsował, ale Ra to już poprawił. Nie wiem czy jeszcze jakieś problemy z tym rozwiązaniem występują.

Co do samych usterek, to jak coś komuś śmierdzi, to niech poszuka w moverze jak to jest liczone. Może jakieś warunki są zbyt ostre. Może prawdopodobieństwo wystąpienia usterki nieodpowiednie.

miko22:
Wiem, że nie o tym temat, ale odnośnie do piasecznic: w ET41 (tabor chyba popularny) nie piaskuje tylny człon, niezależnie od tego, który akurat się prowadzi - A czy B. Skutkiem tego zdarzało mi się uszkodzenie silników właśnie w tylnym członie, kiedy koła przedniego "łapały się" szyn.

Stele:
No bo propagacji piaskowania nie ma. :< Tylko w asynchronach yB zrobił. Jak to działa? Przy ukrotnieniu będzie piaskować w drugim loku? W sensie jakbym się zabierał, to propagować po sprzęgu ukrotnienia czy depotowym?

Wokulski:
Losowość jest całkiem spoko, ale też są jakieś granice. Żeby nie było, że ktoś jedzie luzem i nie umie ruszyć bo akurat losowość mu wylosowała poślizg. Takie rzeczy, jak już robić to tylko i wyłącznie na pewnych odcinkach i pociągach próżnych/ładownych.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej