Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Sterowanie wentylatorami oporów

(1/7) > >>

Stele:
W pojazdach oporowych mamy trzy tryby pracy wentylatorów. Brak, pracujące zawsze, automatyczne, zależne od prądu na oporach.
Te drugie na obecnym exe mają warunek jedynie na wybranie kierunku. Paranoja. Jak już mi to w oko wpadło, to bym poprawił by było do czegokolwiek użyteczne.
W jakich pojazdach występują wentylatory niesterowane z bocznika rezystorów? Jak są wtedy sterowane?

jakol112:
W jakich pojazdach w symulatorze i w "realu" wentylatory pracują zawsze? Tak ogólnie to nie znam innej możliwości efektywnego i w miarę wydajnego sterowania silnikami wentylatorów niż wykorzystanie napięcia na oporach a jeżeli taka istnieje to również chętnie ja poznam.

Niebugoclaw:
Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem, żeby pojazd z rozruchem oporowym miał zasilanie wentylatorów z innego źródła niż napięcie odłożone na rezystorach. Wiadomo, że inna sprawa jest w EZT z rozruchem oporowym, które takowych nie posiadają.

Stele:
Świta mi, że jakieś antyki miały stałą prędkość wentylatorów. Załączane ręcznie hebelkiem, ale nie wiem z jakiego obwodu i czy sobie tego nie ubzdurałem.

Wokulski:
Do teraz są 07 i 22, gdzie wentylatory oporów rozruchowych są na hebelku w kabinie (nie są one wpięte w obwód główny(?)).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej