Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Sterowanie wentylatorami oporów
Niebugoclaw:
Ludzie, wy na prawdę myślicie, że opory i inne podzespoły lokomotywy są jak z porcelany? :D Żeby strzeliły opory, trzeba na prawdę się postarać, a dowiemy się o tym po zadziałaniu przekaźnika różnicowego. Wtedy możliwych usterek jest wiele: strzelony silnik trakcyjny, wentylator oporów, rezystor, bądź przebicie na dachu lok. lub w każdym innym miejscu obwodu głównego. Może lepiej zacząć właśnie od symulacji przekaźnika różnicowego? Kolega @HTD wprowadził tu zamęt w dyskusji, ponieważ toczyła się ona o wentylatorach oporów i ich usterek, a nie samych rezystorów. Z innej beczki - dosyć irytującą mnie rzeczą jest to, że zestawy kołowe w symku są chyba z plasteliny... Co jak co, ale gdyby wytrzymałość obręczy w realu była taka sama jak w Maszynie, to prawie po każdej służbie (szczególnie w sezonie jesiennym) przyjeżdżałbym z podkutą lokomotywą lub przesuniętymi obręczami... Wystarczy ze dwa razy wpaść w poślizg i już mamy komunikat "Thin wheel" i wnerwiający dźwięk zestawów. Nie da się tego parametru jakoś zmienić?
miko22:
Ja odnosiłem się w większości do tego (poza moim pierwszym zdaniem w poprzednim poście):
--- Cytat: Niebugoclaw w 12 Października 2016, 10:59:27 ---To należałoby jeszcze zrobić symulację spalenia oporów w przypadku dłuższej jazdy z wyłączonymi wentylatorami ;)
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Stele w 12 Października 2016, 12:07:38 ---No właśnie bez uszkodzeń oporów to taka sztuka dla wycia. :P
--- Koniec cytatu ---
...i dałem pomysł, jak można by to zrobić.
MichałŁ:
--- Cytuj ---Co to znaczy cały czas?
--- Koniec cytatu ---
Na 181/2/3 opory są chłodzone tym samym wentylatorem co silniki trakcyjne a jest on napędzany z przetwornicy. Na sputniku jest oddzielny wentylator ale pracuje cały czas jest załączany na pulpicie.
--- Cytuj ---Ludzie, wy na prawdę myślicie, że opory i inne podzespoły lokomotywy są jak z porcelany?
--- Koniec cytatu ---
Teraz rzeźnicy jeżdżą, na czeskich sprzętach to co chwilę wymieniają opory.
jakubg1:
--- Cytat: HTD w 12 Października 2016, 17:42:49 ---[...] T [...] nic nie robią.
--- Koniec cytatu ---
T służy do załączania i wyłączania końcówek oraz ręcznego przekładania zwrotnic.
Stele:
W kabinie jest wolne.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej