Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe - konwersja na C++
trus:
U mnie nie ma cieni. Ktoś coś poradzi?
mareczek:
Musisz zrobić dwa wpisy do eu07.ini. Przykładowo
--- Kod: ---shadows yes
shadowtune 2048, 200, 150, 100
--- Koniec kodu ---
Ja od siebie dorzucę taki filmik. Zachowanie cieni przy ruszaniu kamerą zewnętrzną. Ponadto dalej widać spore schodkowanie, a parametry podciągnąłem znacznie w górę.
--- Kod: ---shadowtune 16384, 500, 300, 200
--- Koniec kodu ---
tmj:
--- Cytat: EP08_015 w 25 Lipca 2017, 21:45:23 ---Coi można zrobić by do maxa wygladzic krawędzie cieni? Trzeba przyznać ze to mocno psuje zamierzony efekt.
--- Koniec cytatu ---
To niestety techniczne ograniczenie ktorego w exe bez shaderow raczej sie nie przeskoczy. Tzn do pewnego stopnia mozna to kontrolowac, albo zwiekszajac wielkosc mapy albo zmniejszajac obszar, na ktorym generowane sa cienie, bo moze byc 'albo duzo, albo dobrze'. Dla przykladu, w zalaczniku widac jak to wyglada przy zredukowaniu obszaru 5x Cienie owszem, sa ostre, do tego stopnia ze zaczyna byc widac braki w modelu, ale z drugiej strony zasieg jest na tyle krotki, ze na lokomotywie cieni juz nie ma.
Jak nie zapomne to podlacze pokrywany obszar do parametrow shadowtune wiec bedzie mozna sobie bardziej indywidualnie dopasowac co kto woli, jakosc czy zasieg.
edit:
jako ciekawostka, zalacznik numer 2. przy skrajnie zredukowanym (1-2 wagony) zasiegu robia sie nawet cienie poreczy i wycieraczek na szybie ;d
dymus:
Exe ostatnie. Wygąda tak że kabina czytana z .t3d - przynajmniej dla kilku kabin - (paczka np. z repo) wygląda tak poszarpana (screeny), czytana z wygenerowanych świeżo .e3d dla tego samego modelu wygląda ok, to tak na marginesie - bo sprawa raczej dotyczy paczek dla twórców niż użytkowej dds - nie wiem czy tak powinno być, bo w założeniu z paczki t3d powinno też działać dobrze ;) Więc ogólnie nie jest to problem raczej, ale taką rzecz widzę.
szogun:
Zdecydowanie dla sprzętów świeżych, działało mi maksymalnie na 2048 przy 17 FPS na TD, gdzie przy multiasamplingu x16 jest ~120 :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej