Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe - konwersja na C++
EP08_015:
Kolejne moje pytanie. Jaki element zuca cien na sciane piętrusa? Podczas ruchu kamery ten cien szarpie się i plywa. Efekt poszartpanego cienia widać na screnie. Sceneria TD. Czy u innych tez to wystepuje? Cien jest poszarpany u spodu i u góry.
https://youtu.be/Q6tuBSK2QcM
tmj:
--- Cytat: mk1991 w 25 Lipca 2017, 20:47:46 ---Z mojego doświadczenia wynika, ze co nie istnieje, nie jest brane pod uwagę. Też tak myślałem, wstawiłem wpis dla włącznika baterii i nie działa. Na tej samej zasadzie w kabinie ET41_V1 nie ma zrobionej piasecznicy .
--- Koniec cytatu ---
U mnie dziala(tm)
--- Kod: ---battery_sw: { none mov 0 0 0 soundinc: couplerattach.wav }
--- Koniec kodu ---
po zalaczeniu baterii odgrywany jest zdefiniowany dzwiek. To moze nie zadzialac dla wszystkich przelacznikow, bo funkcjonowanie niektorych jest powiazane z istniem submodelu (jako prymitywny sposob okreslenia, czy dane urzadzenie w kabinie w ogole wystepuje) ale dla urzadzen "podstawowych" tzn takich ktore potrzebne sa do uruchomienia i jazdy, a nie bajery w stylu swiatel w kabinie, ustawienie wartosci, i w konsekwencji odgrywanie dzwieku, nastapi normalnie.
edit:
--- Cytat: EP08_015 w 25 Lipca 2017, 21:30:35 ---Kolejne poje pytanie. Jaki element zuca cien na sciane piętrusa? Podczas ruchu kamery ten cien szarpie się i plywa. Efekt poszartpanego cienia widać na screnie.
--- Koniec cytatu ---
To jest po prostu zacieniona strona wagonu (po pozostalych cieniach widac, ze slonce znajduje sie po drugiej stronie) Inaczej mowiac, elementem rzucajacym cien na sciane wagonu jest tutaj sam wagon. Rzeczywiscie, ze wzgledu na rozdzielczosc mapy i obszar ktory jest cieniowany rozdzielczosc jest, jaka jest; efekt jest dodatkowo gorszy gdy niejako 'patrzymy pod swiatlo'.
EP08_015:
Coi można zrobić by do maxa wygladzic krawędzie cieni? Trzeba przyznać ze to mocno psuje zamierzony efekt.
Stele:
Podbić rozdzielczość shadowmapy do maksymalnej rozdzielczości obsługiwanej przez twoją GPU. Tyko zajmie ona wtedy kilkaset MB vramu i będzie się tworzyć wykładniczo dłużej. Na exe shaderowym jest lepiej i będzie jeszcze lepiej, gdy rozdzielczość będzie zależna od odległości od kamery.
EP08_015:
No tak tylko wtedy strasznie przycina pomimo ze fps jest rzedu 30 do 40 na kaliskiej. Na ulamki sekund zrywa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej