Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Exe - konwersja na C++

<< < (620/637) > >>

miko22:
Da się co¶ zrobić, żeby dĽwięk "fadesound:" w sekcji "internaldata:" był słyszalny tylko w jednym członie lokomotywy dwuczłonowej? Wstawiłem go do *.mmd członu A, ale w członie B też go słychać. Chodzi o dĽwięk zegara w Haslerze rejestruj±cym w kabinie A.

mareczek:
To jeszcze dorzucę, że w siódemce kręc±c szybko kołem, słychać każdy wchodz±cy stycznik niczym kosiarka. Może tak być powinno, ale dĽwięk każdego stycznika nie powinien być ucinany z powodu odtworzenia kolejnego.
Na filmie tmechatronika dobrze słychać efekt końcowy - https://youtu.be/ky45FP9ej7M?t=2m13s
W ET22 te styczniki wchodz± trochę wolniej, dłużej odtwarzany jest dĽwięk stycznika, więc lepiej to brzmi. W siódemkach wcze¶niej też tak było (ale nie wiem czy poprawna jest stara wersja wchodzenia styczników, czyli wolniejsza, czy obecna szybsza).

Stele:

--- Cytat: miko22 w 24 Lipca 2017, 14:29:47 ---Da się co¶ zrobić, żeby dĽwięk "fadesound:" w sekcji "internaldata:" był słyszalny tylko w jednym członie lokomotywy dwuczłonowej? Wstawiłem go do *.mmd członu A, ale w członie B też go słychać. Chodzi o dĽwięk zegara w Haslerze rejestruj±cym w kabinie A.

--- Koniec cytatu ---
Teoretycznie nie powinno być. Jeszcze z czasów borlanda jest to bug, dĽwięk fadesounda nie jest od¶wieżany przy zmianie pojazdu. Bardzo mnie raziło w wagonach, gdzie jest pod niego podpięta przetwornica.

miko22:
Znalazłem taki wpis w EN57 i chciałem wykorzystać w ET41, bo z @mk1991 robimy teraz dĽwięki wszystkiego po kolei z osobna... A jest jaki¶ inny sposób na stałe odtwarzanie dĽwięku, ale żeby się od¶wieżał przy zmianie pojazdu?
Przy okazji jeszcze drugie pytanie: jak przypisać dĽwięk do pozycji napełnienia albo odcięcia w kranie hamulca? Jak daję wpis np. dla odcięcia "sound-2:" (bo "0" to pozycja jazdy), to odtwarza się tylko "sounddec:" przy wchodzeniu w odcięcie.

EDIT: Jeszcze jest taki problem, że dĽwięk dla poszczególnych pozycji kranu odtwarza się od połowicznych warto¶ci danych pozycji zamiast tylko w tych konkretnych pozycjach, przez co strasznie dziwnie to brzmi.

mk1991:
Mnie zastanawia jak ugryĽć dĽwiękowo joystick Traxxa. Mam dĽwięk dla wychodzenia z zera i dochodzenia do zera. Stworzyłem na razie mini pliki z cisz± dla zapełnienia soundinc i sounddec, ale to chyba nie wyj¶cie. Najlepiej będzie go zrobić jako hebel bistabilny, przynajmniej dĽwiękowo. Wtedy mógł bym dać jako soundinc i sounddec te dwa dĽwięki. Tak na razie. Za niedługi czas włoży się do testów udĽwiękowienie dla ET41 i wtedy będzie można przyjrzeć się dokładniej temu jak to wszystko działa. Na pewno kłopoty s± z kranem hamulca. Wychodz± totalne dziwy. Z tego co wiem, to numeracja pozycji idzie od -2 co oznacza odcięcie, przez -1 napełnianie udeżeniowe, 0 jazda, 1 hamowanie wstępne, 2 hamowanie pełne I stopnia, 3 hamowanie pełne II stopnia do 4 hamowanie nagłe. Z tym, że to nie chce za chiny działać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomo¶ci

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

IdĽ do wersji pełnej