Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe - konwersja na C++
Krzysiek626:
Efekty dość ciekawe, w ciągu całego dnia oświetlenie ładnie rozkłada się po powierzchni odbijając część światła. Skrajnie wygląda przekomicznie (załącznik). Efekt zależny od kąta patrzenia na płaszczyznę, największy przy obserwacji pod kątem prostym. Jeśli jedyna forma doprowadzenia tego do stanu tiptop jest edycja t3d, to czas zacząć robić nowe modele. Edycja starych to tak do 2031r. Mógłbym ze względu na posiadany czas przerobić jedną siódemkę, ale nie mam pojęcia co wpisać w miejsce edytowanych parametrów.
Stele:
Trzeba zacząć od ustalenia wartości dla różnych materiałów (pewnie jest gdzieś gotowiec w sieci), a potem napisać i puścić automat ustawiający wszystko na dość niskie. Specular albo jest ustawiony na 150 (domyślne z 3ds maxa) albo na 255 (tak jak diffuse). Proszę też o mnożnik wyprowadzony do ini, bo z mnożnikami po stronie exe, nigdy tego nie ustawimy z sensem.
tmj:
--- Cytat: Krzysiek626 w 28 Czerwca 2017, 21:03:51 ---Efekty dość ciekawe, w ciągu całego dnia oświetlenie ładnie rozkłada się po powierzchni odbijając część światła. Skrajnie wygląda przekomicznie (załącznik).
--- Koniec cytatu ---
Hmm, dales przypadkiem do opcji scalespeculars no ? Bez tego ustawienia u mnie wyglada to zdecydowanie mniej drastycznie (w zalaczniku efekt 'maksymalny')
--- Cytat: Stele w 28 Czerwca 2017, 20:18:43 ---Marnie to wygląda bez fragment shadera. Widać geometrię, jakby nie liczył dobrze normalnych na podstawie grup wygładzania.
--- Koniec cytatu ---
Jakosc normalnych zalezy w duzej mierze od jakosci modelu zrodlowego, a z tymi bywa roznie. Jesli w logu pojawia sie wpisy w stylu
--- Kod: ---Bad model: non-unit normal vector(s) encountered during sub-model geometry deserialization
Bad model: transformation matrix for sub-model (..)
--- Koniec kodu ---
to mozna spodziewac sie wszystkiego.
Nie widze specjalnie sensu wyprowadzania mnoznika do ini -- mnoznik jest tylko proteza by to, co jest w starych modelach wygladalo w miare sensownie. Wartosci dla nowych powinny byc dopasowywane z mnoznikiem wylaczonym, czyli w trybie scalespeculars no w ktorym exe wyswietla to co dostaje, bez skalowania.
(zrodla poszly do gita)
Stele:
A, czyli już jest. O to scalespeculars no właśnie mi chodziło. Nie przeczytałem ze zrozumieniem.
Masakra ze skalowaniem będzie. Walczę z tym od dawna, ale bez bardziej zautomatyzowanego toola niż rainsted sobie nie wyobrażam tego.
Sawi:
Widzę dochodzimy już do pewnego etapu, że prowizorki zaczynają przeszkadzać i dobrze. Jedyne co przeraża to kolejne poprawki, ale to było pewne iż się tego nie uniknie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej