Po hamowaniu hamulcem ED w ET42 zjeżdżam nastawnikiem na zero. Wracam przełącznikiem bocznika z -1 na 0. Na wskaźniku napięcia trakcji nie mam nic. Jakby wskazówkę urwało. Próba przestawienia nastawnika na 1 powoduje chwilowe drgnięcie wskazówki drugiego wskaźnika prądu, po czym zapala się kontrolka przeciążenia silnika. Dalej wychyla się już tylko pierwszy wskaźnik prądu. Lokomotywa ma gorsze przyśpieszenie. Wszystkie położenia nastawnika działają, da się także użyć bocznika i osiągnąć prędkość maksymalną. Niestety dalej brak wskazówki od napięcia trakcji a kontrolka od przeciążenia silnika nie gaśnie. Tak mam po zainstalowaniu patcha 16.x. Przed patchem było OK. Ktoś potwierdzi to zachowanie ET42? A może coś robię nie tak?
Nie uszkodziłem silnika, w statusie mam "OK!". Nie wyzwoliłem żadnego zabezpieczenia nadprądowego ani nie wpadłem w poślizg. Spokojna, płynna jazda, hamowanie ED i nagle mam to co opisałem. Próbowałem restartować symulator, ale nie pomogło. Problem jest przynajmniej na mojej wersji całkowicie powtarzalny.