Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Prosba o stworzenie tutorialu.
Mariusz1970:
No, a my ciagle w latach 80. Co mam na mysli piszac to? Ano, ze zamiast tworzenia prostych narzedzi, ulatwiajacych produkcje modeli, uzywamy czegos, co garsteczka ogarnia. Brakuje w tym wszystkim interfacu, ktory bylby latwy w obsludze i jednoczesnie zamienial to na pytona. Byc moze gorzko to brzmi, jednak, bez tego, mozemy zapomniec o przyciagnieciu rzeszy ludzi chcacych cos tworzyc.
Stele:
Jesteś pewien, że może ładować pliki wektorowe? Nic takiego nie doczytałem. Trzeba by przetestować, czy byłaby różnica w wydajności względem rastra.
firleju:
Nie doczytałem. Tylko raster. ale ikony o znanych wymiarach raczej nie powinny być malowane ręcznie.
Benek:
--- Cytat: Mariusz1970 w 01 Lipca 2016, 23:25:18 ---No, a my ciagle w latach 80 (...) Brakuje w tym wszystkim interfacu, ktory bylby latwy w obsludze i jednoczesnie zamienial to na pytona.
--- Koniec cytatu ---
Heh, właśnie Python jest czymś świeżym, zupełnie czymś innym niż programy z lat '80, które jeszcze nie były obiektowe tak jak dziś. Niestety jest tak, że ogólnie społeczeństwo jest coraz mniej zdolne i chociaż narzędzia do pracy są coraz prostsze i przyjazne dla użytkownika, to jednak nigdy nie wyeliminują one potrzeby myślenia. Powstał znakomity edytor Rainsted, a ludzie mówią że jest kiepski, bo nie wstawia drzewek, a tory ułoży z dokładnością 1 mm. Wystarczy spojrzeć na tworzoną przez Ra linię 61 w tym edytorze. Da się, ale samo się nie zrobi.
Mariusz1970:
Wlasnie jest tym samym w kontekscie o ktorym pisalem. piszesz o obiektowce, ok, ale takie teksty, to na forum programistycznym. Na zdolnosci ludzi wplywu nie mamy, ale mamy wplyw na tworzenie narzedzi pod ludzi. No i ciezko porownac Rainsteda z pytonem w taborze. O ile Rainsted jest w miare gotowym narzedziem, to w pytonie same komendy...
Ja tu nie pisze o sobie, bo jestem w stanie to ogarnac, ale o innych, ktorzy z programowaniem do czynienia nie mieli.
Co Ra i linii61, to Ra tworzyl Rainsted i mu latwiej oraz Ra jest ogolnie zdolny bardzo.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej