Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Prosba o stworzenie tutorialu.
firleju:
Mariusz. 1 jest na temat, 2 nie ma języków skryptowych nieinterpretowanych*
1. W silnikach gier wszystkie rozszerzenia są robione za pomocą skryptów. Także takie duperele jak nasza. Owszem można zrobić edytor, który będzie składał kod jak klocki Lego (i niektórzy się bawią w takie coś), tylko ktoś te klocki musi napisać i najpierw musi przemyśleć jak mają ze sobą współpracować. Ogólnie jeśli będziesz miał przewidywalne zachowania kodu (robisz AI i składasz to z klocków pt schowaj się za przeszkodą), bardzo duży zespół ludzi, którzy będą robić dziesiątki plików to wdrożenie może ma jakiś sens. Dla maks 10 plików, a każdy z nich jest inny, nie ma to znaczenia. Jeśli będzie potrzeba to wtedy znajdzie się zawsze jakiś programista amator, który na podstawie istniejących plików wykona odpowiednie modyfikacje.
2. Python nie jest szalenie popularnym językiem skryptowym do takich zastosowań jakie zrobiliśmy, gdyż nie jest zbyt wydajny. Są lepsze (jeden będę integrował w najbliższym czasie). Wtedy można zacząć się bawić na poważnie. Teraz to jest taki proof of concept w zasadzie.
* można użyć JIT-a co powinno podnieść wydajność naszego rozwiązania, ale jak to zrobić to nie wiem.
Prędzej taki edytor będzie do zrobienia dla AI sterującego scenariuszem, gdyż wtedy jest dużo powtarzalnych elementów. Stąd pojawił się EventGenerator. Ogólnie jeśli mówimy o pisaniu skryptów do taboru to grono nie będzie za szerokie. Jeśli mówimy o tworzeniu scenerii to grono na razie też nie jest szerokie (ze względu na brak łatwych w użytku narzędzi).
Mariusz1970:
Firleju, ja tam juz nie bede dzielil wlosa na czworo, co bylo a co nie bylo na temat i co z wydajnoscia, jesli zrobi sie wspomaganie. Dodatkowo dyskusja sie rozmywa na co rusz poboczne tematy typu event generator. Jedynie co do mnie przemawia, to byc moze nieoplacalnosc tworzenia tego interfaceu, o ktorym wspomnialem. Czy sie oplaca, czy nie tak naprawde nie wiem. Do zabrania glosu w tym watku, sklonila mnie prywatna wiadomosc od Epka, abym nad tym pomyslal, bo on chcialby tworzyc, lecz nie wie jak i za trudne dla niego w tej formie. Nie wiem ilu moze byc takich 'Epkow' zarowno obecnych jak i przyszlych i tez tak sobie mysle, ze malo chetnych na eventowe sprawy, wynika z byc moze z formy. Ja sprobowalem podejsc do tematu inaczej w swoim edytorku, ale i tak nikt w zasadzie nie korzysta z niego. Sprobowalem zrobic cos podobnego do dzisiejszych aplikacji tzn. znaczna czesc myslenia i zmudne czynnosci przejal automat, a uzytkownik przede wszystkim gdzies musi jedynie kliknac no i byc mozgiem-nadzorca. A moze i forma rzeczywiscie nie ma znaczenia. Nie wiem, nie jestem socjologiem :)
firleju:
Jak tak sobie ta kwestia poleżała przez noc w mej głowie to stwierdzam, że dałoby się wykonać taki edytor, który brałby podkład (bitmapę ekranu) i rysowałoby się po niej dostępne pola. Edytor musiałby generować kod z gotowych parametryzowalnych bloczków czyli korzystać z gotowej biblioteki rysującej odpowiednie pola w wybranym miejscu (czyli napisane funkcje rysujące już np. cały prędkościomierz). Najlepiej byłoby napisać go w pythonie, żeby korzystał z tych samych funkcji do rysowania na bazie którejkolwiek biblioteki do GUI. Na starcie mówię, że się teraz nie podejmuję takiej akcji, bo nie chcę się rozmieniać na drobne a już mam dwa tematy związane z exe (a nawet trzy) rozgrzebane.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej