Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe od wersji 476
firleju:
Czuję się jak Ra, który proponował różne rzeczy i nie było żadnego odzewu. Czyli co, sam mam podjąć decyzję?
Stele:
Cóż, tak to działa. Obiekty z selfillum są filtrowane tak samo jak reszta sceny, więc soczewki będzie przepalać. Dopiero tragedia to jest jak na mało przezroczystą smugę starych latarni się najedzie.
Smuga składa zdaje się z 30 płaszczyzn renderowanych przed pojazdem. Każda kolejna jest większa i ma mniejsze krycie. Im są intensywniejsze (czyli im ciemniej), tym wyraźniej widać przejście między nimi. Bez zmiany całej koncepcji, to można tylko zagęścić kwantyzację gradientu, ale na tym poleci fps, a reszta mankamentów pozostanie.
Przy obecnym nie ma co zostawać raczej. Ra wprowadza u siebie kilometraż we wpisie toru (parametr będący deklaracją długości) by kiedyś ai mogło na jego podstawie ogarniać swoją pozycję, a te rozkłady nawet tego nie mają, a sposób ich parsowania też nie zachwyca.
firleju:
No właśnie się zastanawiałem w jaki sposób ogarnąć, aby AI mogło się zorientować na jakim kilometrażu jest. Z drugiej strony wszystkie zmiany prędkości drogowej poniżej rozkładowej powinny być na W27 więc trzymać się będzie. W tej chwili prędkośc drogowa jest przydzielana od stacji ztcp.
To propozycja jest przejścia na yaml / json. Strukturę postaram się opisać za jakiś czas, ale przyda mi się jakaś pomoc jakie pola będą potrzebe (a których nie da się obecnie wrzucić).
I jeszcze pytanie czy jest sens robienia konwertera czy łatwiej będzie jednorazowo przepisać wszystkie rozkłady ręcznie?
Stele:
Obecne nie maja wszystkich danych w txt więc i tak trzeba by je ręcznie modyfikować. Kilometraż chyba najbardziej się przyda do tego, by ai po starcie ogarnęło w którym miejscu rozkładu się znajduje, póki co.
Sawi:
Grześ zdecydowanie opracować nowy format.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej