Stele:
Niestety aby był faktycznie sensowną pracą zarobkową, to musiałbym z TD2 wywalić dużo fajnych rzeczy, zaczynając od polskich lokomotyw/semaforów, bo to biznesowo jest nieporozumienie. Tak jak jest teraz to liczę co najwyżej na to, że się utrzyma. Pierwszy sukces już jest, zarobił na poszerzenie serwera i nawet coś zostało, więc będzie można pomyśleć, co z tym zrobić, aby projekt się rozwijał i była przy tym dobra zabawa :)
Osoby wypowiadające się w tym temacie czy osoby aktywne obecnie na forum?
Chodziło mi o aktualnie aktywnych w projekcie, ale nie ważne.
Poznałem osobiście kilku 'ojców' MaSzyny którzy zaczynali dłubanie kilkanaście lat temu i uwierz mi, że prawie każdy ma rodzinę, pracę, dzieci i chyba nikt nie ma czasu już na zabawę kolejką - nie mówiąc już o pisaniu dodatkowych funkcji.
Znam to doskonale. I właśnie dlatego z TD2 próbuję trochę inaczej, drugi raz tego samego błędu nie chcę popełnić.
Źródła przechodzą co kilka lat do nowych, zdolnych osób i oni dokładają swoją cegiełkę aby zrobić symka lepszym. Mi ten sposób rozwoju odpowiada - przychodzi ktoś nowy, ze świeżymi pomysłami które może wdrożyć i może to tylko wyjść na dobre naszej społeczności. Nie mówię już o całym legionie osób poświęcających swój czas i tworzących inne dodatki.
Niemniej nawet tu na forum czytałem głosy, że to wcale nie jest wystarczające, głupi Trainz ma znacznie większy legion ludzi, którzy płacą za to, aby robić wypasione dodatki. I tak jak sobie patrzę to niestety, MaSzyna była dawno temu prekursorem w wielu rzeczach (chociażby głupia kabina 3d), dzisiaj jest głównie ubogim krewnym Trainza, a w najlepszym wypadku chałupniczym symkiem szkoleniowym, jak ktoś sępi na profesjonalny :/ Znaczy, jeśli Ciebie to zadowala, to ok, osobiście jednak wolałbym jakoś lepiej.
a u nas można zawsze się dorzucić koledze @Ra na cel tworzenia odwzorowanej L61 - do czego serdecznie zachęcam. :)
No jeśli Ra chciałby jakoś to sfinansować, to zawsze możemy się zastanowić, jak to zrobić najlepiej. Niemniej współpracy mi nie proponował, nawet nie miałem pojęcia, że taką zbiórkę robi.
Reasumując: dajmy sobie spokój z przekrzykiwaniem i wyszukiwaniem problemów na siłę - niestety jako użytkownik maszynowej społeczności muszę obiektywnie stwierdzić, że nasze forum (nie wiem dlaczego) jest nastawione sceptycznie do innych symulatorów chyba od zawsze
Słusznie. Swoją drogą to kiedyś na początku tak nie było. Dzisiaj można sobie pogdybać, czemu tak się stało, ale lepiej nie zaczynać tematu publicznie, bo się dym zrobi.
Jak dostanę w końcu normalną możliwość przeniesienia tekstury na modele z TD2 to chętnie się podzielę swoimi sklejkami. :)
Na razie mamy aż za dużo i biedny Pitek sobie ledwo radzi, ale dzięki, będę pamiętał :)