Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Bonanza v 2.0
Rudzik:
--- Cytuj ---Co w przypadku Bonanz chyba będzie to dobre rozwiązanie, bo w zasadzie wnętrza są takie same.
--- Koniec cytatu ---
Oj jakże się mylisz. Są (na upartego ujednolicając do minimum) co najmniej 2 wersje kolorystyczne i 2 wyposażenia. Ja mam takowy pomysł: Cała tekstura zewnętrzna to pierwszy plik. Drugi - wózek i rzeczy pod pudłem. Trzeci to kilka elementów wnętrza, które się różnią między wersjami. No i czwarty to tablice relacyjne. Długo dyskutowałem o tym z Sawim (który wytłumaczył mi wszystko co i jak z tymi rzeczami i oświecił, że można dać includy w T3D, za co dziękuję) i utwierdziłem się w tym, że skromnie mówiąc to dobry pomysł. Dzięki temu będzie można tworzyć całkowicie odmienne, różnorakie wagony z których każdy będzie miał swój wózek, swoje wnętrze i detale. I nie mówię tutaj tylko o 120a ale i o 111a i 112a na przykład, których mam około 650 zdjęć różnych wnętrz (dzięki pomocy z forum MSTS), z których będzie można wyciągnąć tekstury.
Sawi:
Ja jeszcze dodam, że niedługo w między czasie razem z @Kacu ruszą dalsze prace nad nowym modelem 1xxa_v2 @Floyd'a i @adsim'a. Głównym powodem zastoju był brak wnętrz (tia wiem pojawiło się jakieś totatal lowpoly, ale po przemyśleniu sprawy stwierdziłem, że nie będę się w to bawił), ale jako że pojawiło się sporo zdjęć o czym wspomniałeś powyżej, to już niebawem przestanie być problemem i pewnie coś tam zacznie być dłubane :). Ja również dziękuję za poświęcony czas i mam nadzieję, że dalsza nasza współpraca zaowocuje kolejną burzą mózgów i jej wynikami ;).
Rudzik:
--- Cytuj ---mam nadzieję, że dalsza nasza współpraca zaowocuje kolejną burzą mózgów
--- Koniec cytatu ---
Oj zaowocowała dziś w pracy...:) Myślałem, jak to wszystko pozlepiać w jedno. Wymyśliłem koncepcję następującą:
Wózki (wszystkie rodzaje, 4ANc na przykład, bautzeny itp.) umieścił bym w folderze dynamic/elements/bogeys w formatach T3D/E3D i includowane odpowiednimi wpisami w T3D/E3D wagonów (wolałbym osobiście w MMD). Wtedy można byłoby do każdego wagonu zaincludować jeden model i nie było by różnic (nie licząc tekstury). W ten sposób można wydzielić sporo elementów które się w wagonach serii 1xxa nie różnią (do odpowiednich folderów) i różnice w modelach wagonów by nie istniały (poza wnętrzem i teksturą). Co wy na to?
matek123:
Kacu wg mojego stanu wiedzy includowanie działa tylko w t3d. Generując e3d includowane t3d i główny t3d zbierane są w jedno e3d.
Sawi:
Pomysł na pierwszy rzut wydaje się ciekawy, tylko obawiam się, że to nie zda egzaminu ze względu na parser. Nawet w tworzonej nowej strukturze katalogów nadal muszą obowiązkowo być dynamic, models i textures.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej