Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Bonanza v 2.0
Rudzik:
Zgaduj zgadula, z czego to podwozie?:)
Tak, dokładnie, to nowa wersja wagonu osobowego serii 120a [Bh], popularnej Bonanzy. Zajmuję się właśnie tworzeniem nowego modelu, jak widać właśnie kończę modelować podwozie (przewody powietrzne, cięgna hamulcowe, zbiorniki, cylindry itp...). Zaraz za nim będę się brał za zrobienie porządnego wnętrza.
No i właśnie teraz planuję zamieścić tutaj swoją prośbę. Potrzebowałbym jak najwięcej zdjęć (poglądowych/teksturowych), wymiarów, ciekawostek itp. z wnętrza wagonu. Wszystko, oprócz toalety:) Tablice rozdzielczą również z opisem wyłączników jak by się dało.
Mam nadzieję, że nie wymagam zbyt dużo od Was, no i liczę na Waszą pomoc w materiałach.
Dzięki z góry i pozdrawiam.
Cesky Kretek:
Szkoda, bo liczyłem na animację pedału od WC pod universalem. ;-)
Będziesz to dopasowywał do pudła modelu 111a @Floyda? Ktoś w ogóle dalej zajmuje się tamtą bryłą?
Rudzik:
--- Cytuj ---Szkoda, bo liczyłem na animację pedału od WC pod universalem. ;-)
--- Koniec cytatu ---
I z uśmiechem kładę się spać:) Jakbym miał więcej niż 3 kabiny, to spokojnie toaletę bym zrobił. Na razie mam już w planach wszystkie 3 miejsca zajęte.
Sawi ma tą bryłę, na jej podstawie spawam Bonanzę. Chodzi Ci o to co na screen'ie? No nie przyglądałem się jeszcze, czy układ pod 11xa jest inny. Skrzyń chyba na pewno. A poza tym nie mam kompletnie żadnych odnośników, planów, zdjęć żeby porównać. Ale mi się wydaje, że spokojnie można go do innych wagonów podrzucić. Zawsze to będzie lepiej wyglądać, niż same skrzynie i przypadkowe kształty. A no i będę dłubał przy wózkach, jeśli ktoś je ma przy innych modelach.
Stele:
To teraz trzeba jeszcze opracować animację hamulców jak w awatarze Tolka. :D Układ wygląda świetnie i wcale nie jest przesadnie ciężki.
Rudzik:
Tylko cylindry będą troszkę wchodziły w podłogę, bo są lekko wyżej, niż dół ramy wagonu, a nie jestem jakoś za tym, by modelować kratownice, bo ani jej nie widać (trzeba wlecieć pod wagon), ani nie potrzeba kolejnych 200-400 poli więcej. Bo ogólnie w modelu dół pudła jest zamknięty plainem, który właśnie zawadza przy cylindrach.
Co do układu, to przewody powietrzne są 6-kątne a cięgna 4-kątne. Długie przewody starałem się robić z jednego elementu, by były jak najlżejsze. Ale jeszcze nie zrobiłem przewodów parowych, które na szczęście będą się wyłaniały tylko w 3 miejscach i zrobię je chyba 8-kątne, bo są dość grube.
Co do innych wagonów to nie mam planów jak idą przewody w 111a (112a to pewnie to samo) i pochodnych (bautzenach itp).
@Stele, pierwsze co mi wpadło do głowy co do animacji klocków, to jeśli mamy dużo opcji jednego wskaźnika, to porobić je z odpowiednimi animacjami jako wskazówki cylindra hamulcowego. Ale to już taka animacja na siłę. Tak mi się wydaje. Teoretycznie jako 2 "wskazówki" jakiś niewidoczne boxy, sterujące klockami posuwanymi w przód i w tył. Na każdy wózek. Taki pomysł na szybko.
I na koniec, prośba z mojego posta do wszystkich ludzi na tym forum jest nadal aktualna i czekam na materiały. Oczywiście o osobach, które coś dobrego podeślą, napiszę przy wydawaniu wagonu:)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej