Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Dźwięki i wasze propozycje wytycznych
Carmelovy:
Inny dźwięk dla każdej pozycji i przejścia nastawnika w lokomotywach spalinowych. :)
Sawi:
Czyli wstępnie podsumowując należy:
- przejść na stereo (obecnie wymagane mono)
- koniecznie zwiększyć częstotliwość próbkowania (najlepiej do 44.1kHz)
- ustalić standard normalizacji
- wymagać od danego twórcy by nie było w miarę możliwości żadnych zapętleń
- jeśli ktoś pokusi się o zrobienie dźwięku z dialogiem koniecznie ma również udostępnić stenogram
- gdy ktoś tworzy dźwięk syreny koniecznie rozgraniczenie na wewnętrzny i zewnętrzny (oczywiście w miarę możliwości) oraz stworzenie efektu Dopplera dla dźwięku syreny lokomotywy
To tak w dużym skrócie oczywiście. To rzeczy, które ja wyłapałem z tych kilku postów, które na obecną chwilę są najbardziej istotne. Pytanie do fachowców, czy wprowadzenie już tych kilku zmian znacznie uprzyjemni wam pracę? Głownie to mam na celu.
joey:
--- Cytat: Sawi w 29 Kwietnia 2015, 04:20:01 ---koniecznie zwiększyć częstotliwość próbkowania (najlepiej do 44.1kHz)
--- Koniec cytatu ---
Zwiekszenie rozdzielczosci do co najmniej 16 bitow wydaje mi sie tak samo istotne, jesli nie bardziej.
--- Cytat: Sawi w 29 Kwietnia 2015, 04:20:01 ---wymagać od danego twórcy by nie było w miarę możliwości żadnych zapętleń
--- Koniec cytatu ---
Nie da sie uniknac zapetlania dzwiekow. Ma po prostu nie klikac, stukac, przerywac, strzelac, szarpac itp, tak jak ma to czesto miejsce obecnie (m.in 07]przetw_3-mid.wav, 07]syrena5-mid.wav).
Sawi:
W porządku. Jak możesz to przygotuj ostateczną wersję wymogów widzianych waszymi oczami dotyczącą tego tematu. Tak by ułatwiło i uprzyjemniło wam prace.
Lorem:
--- Cytat: Sawi w 29 Kwietnia 2015, 04:20:01 ---- przejść na stereo (obecnie wymagane mono)
--- Koniec cytatu ---
Myślę, że trzeba to rozdzielić. Dźwięki, których źródłem jest prowadzona lokomotywa - słyszane w kabinie - mogłyby być stereo, jednak dźwięki otoczenia czy też pochodzące od innych pojazdów są emitowane punktowo i jako takie naturalnie powinny być mono. Renderowanie ich odrębnie dla lewego i prawego kanału to osobna kwestia.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej