Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Modyfikacja linii 61

<< < (19/28) > >>

Ra:
Tak, pobrałem najnowsze, jakie były. Jedynie nazwy torów zmieniłem na poprzednie — zamienianie ze sobą nazw torów to nie jest dobry pomysł. Obecnie tamta paczka już nie jest aktualna. Pociąłem scenerię na fragmenty i dopasowałem odcinek Lisów – Lubliniec do mapy. Tory są już posklejane, teren w miarę też, z wyjątkiem łuków, które są do wygenerowania na nowo. Pozostało do zrobienia masę drobnych poprawek torów, w dalszej kolejności poprawki sieci. Mam też wstępnie opracowany profil pionowy, ale to raczej na koniec zostawię. Nie będę dostosowywał scenerii do paczki, której nie ma, bo nikt nie będzie tego w stanie przetestować.

Maciej:
OK. To na razie może zostaw tę paczkę, która obecne jest na Twoim repo, a dodane poprawki miej na swoim kompie, czy dodawaj do swojego repo, ale pod jakąś inną nazwą (jak wygodniej). Chodzi mi o to, żeby mieć na razie taką stabilną wersję. Z tego, co zauważyłem do poprawki (takie poważniejsze błędy) to górka, w którą wchodzą ostatnie wagony na rozpoczęciu misji L61_pospieszny1 (screen 1) oraz to, że dużo rzeczy lewituje. Przykładem są podsypki torów, tak jak widać na screenie 2 oraz roślinność, domki itd. To pewnie będzie poprawione przy robieniu profilu pionowego jak się domyślam. A co do sieci - no tu będzie trochę roboty, bo z tego co widziałem, to są błędy w stylu, że jedno przęsło kończy się na punkcie (przykładowo) -100.0 14.52 1320.0, a kolejne rozpoczyna się na -100.0 14.526 1320.0. Wiem, że to szczegóły, ale jednak są. Brakuje też  niektórych słupów (z tym staram się walczyć), a niektóre wysięgniki wyglądają jak na screenie 3. Tak więc z trakcją będzie trochę roboty, ale teraz mając nieco więcej wolnego czasu, będę mógł zacząć w tym grzebać. Jeszcze jest jedna rzecz może nierzucająca się w oczy, ale jednak powinna zostać wzięta pod uwagę, skoro ma być to naprawdę realna trasa. Otóż chodzi o rezonatory SHP. One powinny być ustawione 200m prze semaforem/tarczą ostrzegawczą.

Ra:
Teren w Lublińcu został taki, jaki był oryginalnie. Ja jedynie przesunąłem semafor wjazdowy do miejsca, w którym jest w terenie. W efekcie musiałem dorobić kawałek toru wraz z siecią. Docelowo od Lublińca będzie tam ciąg dalszy linii 61 (i spory spadek), ale najpierw muszę sobie poradzić z unifikacją 7-8 wersji Lublińca z 3-4 wersjami semaforów. Jest o tyle miło, że Lubliniec jest w miarę poziomy (1.5km zerowego pochylenia wg planów). Wg mapy topograficznej jest na wysokości 260m±0.5m (Lisów ok. 262m, a Kochanowice na 280m).

Lewitujące rzeczy są raczej oryginalne, bo ja jedynie przemieszczałem scenerię w poziomie. Jeśli jest niezgodność współrzędnych przęseł, to powinny kolorować się na niebiesko, zamiast na żółto. Sekcjonowanie sieci też jest do poprawienia, bo nad każdym torem szlakowym powinna być osobna sekcja. Miejsca zasilania powinny być widoczne na filmach z przejazdu. Słupy niestety są do wymiany, bo większość ma zbyt krótkie wysięgniki. Teraz tory Liswarta — Lubliniec mam ułożone zgodnie z mapą, więc słupy też będę się starał ustawiać zgodnie z mapą. Herby Stare (i Nowe też) są do remontu kapitalnego. O ile profil Liswarta — Lubliniec mi się dosyć dobrze zgadza z poziomicami, to skrzyżowania raczej nie podejmę się poprawiać bez danych geodezyjnych.

Rezonatory można wstawiać jak już się torów nie przesuwa, a z tym będę miał jeszcze dużo zabawy (łuki, kilka głowic rozjazdowych do poprawki, Lisów mam jeszcze za długi o 70m — skróciłem dopiero o 140m).

Stele:
L61 posp
Nigdzie nie działają przejazdy oprócz dwóch przed Stradomiem.
W Lublińcu pierdzi jakieś autko. Nic tam nie widać jednak.
Zasilanie w Lublińcu zdecydowanie za słabe. Pojedyncza lokomotywa wywala podstację.
Tarcze przed Jawornicą nie przypisane pod semafor.
Na wjeździe do Lisowa od Lublińca ostre przejście profilu pionowego.
W herbach załapałem przycinki symulacji przy wysokim fps. Nigdy wcześniej coś takiego nie występowało.

Ra:
Dzięki. Niby powinny działać oryginalne eventy od przejazdów, ale być może coś się zepsuło. Pewnie trzeba będzie od zera zrobić. Autku w Lublińcu połączyłem drogi, więc będzie wjeżdżać na jeden z przejazdów. Łączyć drogi dalej? Podniosłem napięcie i zwiększyłem wydajność prądową. Tarcze przestały działać, bo wywaliłem sterowanie tarczami i powtarzaczami z misji, a trzeba było jeszcze wymienić INC-e semaforów na takie, które z tarczami współpracują — teraz już powinno być dobrze. Na wjeździe do Lisowa od zachodu jest przejście z poziomego na pochylenie 7.8‰ (wg schematu). Załom wypada obecnie na krzywej przejściowej, a raczej nie powinien. Będę się musiał jeszcze temu przyjrzeć. Co do Herbów, to nie wiem, co może być przyczyną. Herby Nowe są teraz bliżej linii 61, więc może być więcej obiektów w zasięgu kamery. Obecnie linia61-150913.7z.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej