Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Modyfikacja linii 61

(1/28) > >>

Ra:
Chciałbym poinformować, że prowadzę prace nad modyfikacją linii 61, mające na celu ustawienie przebiegu torów zgodnie z mapą. W paczce MaSzyna 15.02 są już częściowo przetworzone pliki — przygotowane do dalszych przekształceń. Między innymi została uporządkowana struktura wpisów w ośmiu klonach torów. Pozostałe obiekty (teren, sieć trakcyjną, zieleń, drogi) zintegrowali wcześniej koledzy przygotowujący paczkę.

Dziś wydzieliłem do osobnego pliku tory, które były identyczne w każdym klonie — stanowią one około 25% wszystkich torów. Zmieniłem też współczynniki tarcia na 0.15. Zmiany wykonałem na poziomie plików tekstowych. Bieżące prace może śledzić, pobierając archiwa spod adresu eu07.pl/daily/, zaczynające się od 877- (drugi człon to data ostatniego spakowania — należy wybrać plik z najnowszą datą). Paczki należy wypakowywać na czystą paczkę MaSzyna 15.02, z nadpisaniem wszystkich plików (można potem używać ten sam katalog MaSzyny do wgrywania kolejnych archiwów). Nowe paczki są tworzone automatycznie przed 6: rano, wyjątkowo dziś przygotowałem paczkę po ostatnich zmianach. Jeśli w paczce pojawi plik eu07.exe, to tej wersji należy używać do testów, gdyż wcześniejsze nie będą działać prawidłowo ze zmodyfikowanymi plikami scenerii (planowana jest zmiana sposobu powiązania eventów z torami, co będzie wymagać nowszej wersji EXE).

Podczas testów należy zwracać uwagę na przejezdność poszczególnych scenariuszy, w szczególności czy coś nie zostało uszkodzone względem poprzedniego stanu. Po uwspólnieniu torów przejdę do etapu przesuwania — wtedy przez kilka dni tory mogą nie być przejezdne, a w terenie pojawią się dziury i zakładki. Będzie to sukcesywnie usuwane. W przypadku znalezienia błędów proszę o jak najszybsze zgłaszanie, bowiem po kilku dniach sytuacja może już być inna. Jeśli będą widoczne poważne błędy w dużej ilości, to nie ma potrzeby ich zgłaszać, gdyż zapewne będzie to etap przejściowy prac i w krótkim czasie większość zostanie poprawiona.
  Dodano: 14 Lutego 2015, 19:03:26 Po przejechaniu któregoś ze scenariuszy na zmodyfikowanych plikach proszę o odpowiedź w tym wątku ze wskazaniem nazwy scenariusza oraz daty paczki, nawet jeśli żadne błędy nie będą widoczne. W przypadku błędów proszę o opis z podaniem miejsca, ewentualnie załączenie errors.txt, jeśli taki się wygeneruje. Jeśli jakieś pociągi będą stać w nieprawidłowych miejscach, proszę o zrzut ekranu w pobliżu pociągu, po dwukrotnym użyciu klawisza [F2] (z widoczną tabelką skanowania w kolorze zielonym). Będę też wdzięczny za zamieszczenie porównania z zachowaniem na poprzedniej paczce, ponieważ sam nie znam dobrze tych scenariuszy.

Krzysiek626:
W kwestii technicznej. Skoro pliki nadpisują zawartość czystej paczki, to jak korzystać ze stabilnej wersji scenerii L61? Lepiej dać wybór i testowane pliki wydzielić do osobnego folderu, tworząc nowe test.scn.

Ra:
Najlepiej do testowania zmian mieć osobny katalog z paczką. Aby wydzielić testowane pliki musiałbym zrobić kopię całego folderu linia61, również w models, bo np. również zamierzam zmodyfikować latarnie, by same świeciły w nocy. Chcę to zrobić w najprostszy dla siebie sposób, a tworzenie klona, którego oryginał może potem żyć własnym życiem, jest niebezpieczne — nie będę w stanie wprowadzać w klonie zmian robionych w oryginale.

Stele:
Mam w planach zmianę wszystkich latarni, ujednolicenie ich, poprawę dziur i dorobienie jakichś nowych. Jak mnie ubiegniesz, to proszę przenoś te poprawione do /elektryczne bym ci dodatkowo nie namieszał.

Krzysiek626:
Mnie akurat stać na dwa, czy trzy foldery z PC mimo, że teraz to około 10Gb. Rozumiem powody:
--- Cytuj ---Chcę to zrobić w najprostszy dla siebie sposób
--- Koniec cytatu ---
nie rozumiem obaw:
--- Cytuj ---oryginał może potem żyć własnym życiem.
--- Koniec cytatu ---
Skoro zmiany będą także w katalogu models, będą miały wpływ, także na inne scenerie. Rozpoczęcie wątku w tym dziale, świadczy o chęci pozyskania do testowania, jak największej grupy chętnych. Tracisz tych, którzy nie zechcą trzymać klona całej paczki 10Gb. Klon L61 (ze wszystkimi klonami potrzebnych folderów), strzelam miałby może 200Mb. Jeszcze gorzej, jak ktoś nie doczyta, że zepsuje jedyną kopię PC. Pomyśl nie tylko o sobie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej