Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Modyfikacja linii 61
Ra:
Przemyślałem sprawę i w katalogu z plikami do testowania umieściłem archiwum linia61old.7z, które zawiera kopię plików z paczki MaSzyna 15.02, umieszczone w osobnym katalogu linia61old. Zmodyfikowałem też odpowiednio pliki SCN. Nie testowałem tego, więc prosiłbym o sprawdzenie — w razie potrzeby poprawię.
Co do latarni, to planowałem połączyć w jeden submodel wersję dzienną oraz nocną, następnie ustawić różniące się submodele jako światło zapalone i wyłączone.
Dodano: 14 Lutego 2015, 20:11:17 Obawy moje wynikają z doświadczeń wyniesionych z modyfikowania Linii 546 po wyłączeniu jej z paczki. Podszedłem do tego zbyt ambitnie, przez co prace utknęły na problemach technicznych. Z kolei inne osoby opracowały własną wersję poprawek — w przypadku powrotu do pracy nad tą scenerią będzie trzeba się z nimi zapoznać i coś wybrać, a być może będzie materiał na jakieś fragmenty nowej scenerii. Na razie jednak priorytety są inne.
Stele:
Z latarniami to właśnie o to mi chodzi, tylko wiele z nich wymaga załatania dziur i przemapowania. Przy okazji chcę wszystkie latarnie wrzucić do jednego folderu by się nie pogubić, więc informuję by potem nie było problemów ze ścieżkami w rsf.
sebastian82:
@Ra. Jarku nie obraź się, ale skończ najpierw jeden projekt. Rozgrzebałeś kilka scenerii w symku, zarówno obecnych jak i tych, które wyleciały z paczek całościowych. Poprwiałem kilkanaście elementów na scenerii L61 i L144. Wiem co na niej kuleje i co mam zamiar poprawić. Owszem pracuję nad swoją scenerią. Niestety do tego jeszcze długa droga. Poprawiam również trakcję na innych sceneriach oraz staram się dołożyć również inne elementy sieci trakcyjnej. Chciałbym abyś dał szansę również innym się wykazać (bo w ten sposób można doszlifować swoją wiedzę). Dla mnie zostaw kaliską oraz L61 i L144. Nie mówię o dostosowaniu tych scenerii do mapy jak kiedyś wspomniałeś i liczę na to, że to zrobisz aby w przyszłości połączyć te scenerie (Manewrowo3, Tarniowo, L546,, SDR18, Quark itp.) w jakąś sieć. Natomiast domki, drzewka, trakcje, tory, eventy oraz drogi proszę zostaw innym. Niech pozostali też mają co modyfikować i publikować, a nie tylko jakiś kolejny kloniasty scenariusz. Przyznaj, że sceneria zmodyfikowana pod kątem wszystkiego też bądzie cieszyć oko innych oraz wzbogaci ich doświadczenie. Zwłaszcza, że łatwiej jest modyfikować istniejącą scenerię niż tworzyć nową.
Krzysiek626:
Teraz będzie łatwiej zrealizować:
--- Cytuj ---Będę też wdzięczny za zamieszczenie porównania z zachowaniem na poprzedniej paczce, ponieważ sam nie znam dobrze tych scenariuszy.
--- Koniec cytatu ---
Ponieważ trudno było się wycofać z już opublikowanych plików, zrobiłeś dobre posunięcie, wstawiając L61_old. Dzięki. Zerknąłem na katalog models, tam zmiany nie powinny wywołać szoku. Pytanie czy modyfikowane modele będą miały te same nazwy, czy zamierzasz dać nowe ze zmianą nazw w ścieżkach?
Ra:
Co do modeli, chodzi mi tylko o pozbycie się pliku l61_lampy_noc.scm.
--- Cytat: sebastian82 w 14 Lutego 2015, 21:02:24 ---@Ra. Jarku nie obraź się, ale skończ najpierw jeden projekt. Rozgrzebałeś kilka scenerii w symku, zarówno obecnych jak i tych, które wyleciały z paczek całościowych.
--- Koniec cytatu ---
Doprowadziłem je do takiego stanu, do jakiego mogłem. Mam nadzieję, że lepszego niż poprzednio. Jeśli coś kuleje, to proszę o wskazanie konkretnych rzeczy do poprawienia, bo mnie skończyły się ogólne pomysły organizacyjne i nie wiem, co miałbym dalej robić z tymi sceneriami. Obecnie moim priorytetem jest połączenie linii 61 z 144, do czego potrzebne jest ułożenie torów zgodnie z mapą. W dalszej kolejności będę tam wprowadzał sterowanie ruchem zbliżone do tego na Quarku.
Manewrowo3 jest scenerią realistyczną, obecnie zgodną w planie z mapą — łączenie z innymi sceneriami nie ma sensu, jedynie przedłużanie jako scenerii realistycznej. Tarniowo2 można modyfikować pod kątem poprawienia estetyki, tory za rzeką wymagają dorobienia terenu. L456 i SDR wymagają zbyt wiele pracy na chwilę obecną, żeby doprowadzić do stanu używalności. Quark wymaga przebudowy układów torowych, na co nie mam pomysłów — traktuję to jako bardziej rozbudowaną wersję TD.
Jeśli masz jakieś poprawki do Linii 61, to wrzucaj je na SVN — po obróceniu torów mogą się już nie nadawać do dodania.
Dodano: 15 Lutego 2015, 12:54:40 Wczorajsze prace (dostępne w dzisiejszej paczce) zakończyły się na wydzieleniu 50% torów do osobnego pliku. Około 25% wpisów torów było identycznych we wszystkich klonach, kolejne 25% miały jedynie inną teksturę podsypki w klonie "regio". Nie umiem powiedzieć, jaką wartość miała ta zmiana podsypek. Poza tym powymieniałem pomiędzy klonami odczyty semaforów, ustawianie S1 i obsługę przejazdów. Mogą przez to występować podwójnie (tzn. np. odczyt w dwóch kolejnych torach, podczas gdy wcześniej był tylko w jednym, ale różnym w różnych klonach). Krótki przegląd scenerii ujawnił niepotrzebne skopiowania eventów z innych klonów (co poza zalogowaniem braku eventu nie powinno rzutować na symulację) oraz zdublowane tory (tzn. różne tory mają w klonach te same nazwy, np. b_tor1, hs_ai_dkor1 — ktoś sobie uprościł przestawianie taboru poprzez przesunięcie nazwy na inny tor).
Już po spakowaniu paczki odkryłem, że algorytm podmieniający podsypkę do przetestowania alternatywnego wpisu w "regio" ma błąd, przez co nie wszystkie tory były sprawdzane z alternatywną podsypką. Po drobnej poprawce okazało się, że kolejne 20% ma jedynie inną podsypkę w "regio". Po tej operacji zostało nieco ponad 1000 torów do uwspólnienia (z pierwotnej liczby około 3600). Udało mi się również posortować wpisy w "regio" w takiej kolejności, jaka jest w pozostałych klonach, co by ułatwiło porównanie pozostałych parametrów. Jednak po tym sortowaniu odkryłem różnice w podsypkach, więc zamiast kontynuować z posortowanym plikiem, wydzieliłem te tory. Dziś zamierzam ponownie posortować krótszy już plik i następnie wydzielać tory z przypisanymi eventami. Efekty prac będą dostępne jutro rano.
Dodano: 16 Lutego 2015, 03:01:23 Na ten moment zintegrowane jest już około 83% torów. Scenariusze "osobowy" przetestowałem na okoliczność logowanych błędów oraz przypisałem semafory do torów. Pozostałych nie sprawdzałem — mogą się logować duplikaty torów i braki eventów. Im mniej torów zostaje, tym trudniej sprawić, by wpisy były identyczne. Dodatkową trudnością są obrócone tory albo podzielne na krótsze. Zdecydowałem się jednak wstawiać puste eventy Multiple w te klony, które nie używają danego eventu wpisanego w tor. Rano będzie kolejny zrzut z trwających prac.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej