Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Linia 356 - pytania

<< < (2/6) > >>

Stele:
Nadchodząca PC będzie miała starą strukturę. Podsypki jednak radzę ustawić w RSF bo jest to znacznie łatwiejsze dzięki materiałom. Ustawiasz jakieś parametry dla linii, bocznych i nieużywanych a potem bez problemu zmieniasz wszystkie atrybuty w jednym okienku bez klikania tysiące razy albo zawierzania skryptom Q.
Teren po poziomicach, to sporo poli i łapa ci odpadnie. Próbowałem i odpuściłem w połowie pierwszej górki. Wystarczy punkty przegięcia terenu wstawić, ewentualnie coś pośredniego co kilkadziesiąt metrów jak jest zbyt kanciaste i szyjesz do przekroju poprzecznego trajektorii.

Ra:

--- Cytat: carmel4a w 19 Stycznia 2015, 22:27:08 ---Ja wymyśliłem takie coś aby z map topograficznych (rastrowych z geoportalu) odrysowywać linią poziomnice,
--- Koniec cytatu ---
Zapomnij.

Pierwsze przybliżenie: NMT-100, do pobrania tu:
http://www.codgik.gov.pl/index.php/darmowe-dane/nmt-100.html
Potem wystarczy wyselekcjonować punkty wokół torów i połączyć je trójkątami. To mamy w miarę opanowane, wstępnie przygotowany w ten sposób jest teren do Suwałk. Również działa łączenie trójkątów wygenerowanych niweletą z tak uzyskanym terenem. Do dopracowania są jeszcze jakieś drobiazgi, jak trójkąty pomiędzy niweletami i wyznaczanie brzegów zboczy na bazie NMT-100 a nie SRTM.

Drugie przybliżenie: wysokościowe dane geodezyjne, do zakupienia po wypełnieniu formularza:
http://www.codgik.gov.pl/index.php/obsluga-klienta/formularze.html
Cena (o ile dobrze mi się wydaje) to poniżej złotówki za 1km². Z tymi punktami robi się podobnie jak z poprzednimi, ale ze względu na większą dokładność bardziej przydatne będą w okolicy torów (tak myślę, po 100m na boki to da 5km szlaku na 1km² danych). Dokładność jaka jest, tego to nie wiem, bo mam wrodzoną awersję do wypełniania formularzy. Gdyby ktoś był skłonny to powypełniać do stanu zadowalającego urzędników, to wskażę interesujące mnie obszary i zwrócę pieniądze potem.

carmel4a:
NMT-100 widziałem wcześniej, ale nie do końca wiedziałem co zrobić z tym plikiem. Da się go zaimportować do .RSF, ale nie wiem co zrobić z otrzymanymi punktami. Eksportują się one do scn, czy łączy się je jakoś z pod Edytora?
Poza tym co złego jest z opcją terrain? Generuję za dużo poli, czy jest za długa w robieniu? Bo drugiej opcji się nie boje, bo skoro zdecydowałem się na robienie scenerii to dodatkowy tydzień w tą, czy w inną stronę mnie nie zbawi.
Propo SRTM, coś robię źle, bo jak pobrałem plik z oficjalnej strony to otrzymałem RAW'a którego nie mogłem nigdzie otworzyć, tiffa w którym 3/4 Polski było płaskie.
Opcje kupienia też widziałem ale na razie nie chcę ponosić większych niż będzie potrzeba, tj. jeśli nie znajdę nic lepszego to kupie. Tu pytanie, co jest złego w mapach topo. z geoportalu? W mieście kiepsko widać poziomnice, ale jak się posiedzi to da się coś z tego wynieść. Nie są jakoś wielce dokładne ale różnica metra czy dwóch (chyba) nie robi ogromnej różnicy, jest to teren nizinny, więc i tak spady będą małe.

Ra:

--- Cytat: carmel4a w 20 Stycznia 2015, 16:42:59 ---NMT-100 widziałem wcześniej, ale nie do końca wiedziałem co zrobić z tym plikiem. Da się go zaimportować do .RSF, ale nie wiem co zrobić z otrzymanymi punktami.
--- Koniec cytatu ---
Rainsted nie obsługuje jeszcze terenu. Jedynie spod edytora SCM da się pewne operacje wykonać, jak przeliczenie normalnych, przemapowanie, czy zmiana wysokości jakiegoś obszaru (z czego korzystałem robiąc Tarniowo2).

--- Cytat: carmel4a w 20 Stycznia 2015, 16:42:59 ---Propo SRTM, coś robię źle, bo jak pobrałem plik z oficjalnej strony to otrzymałem RAW'a którego nie mogłem nigdzie otworzyć, tiffa w którym 3/4 Polski było płaskie.
--- Koniec cytatu ---
Pliki HGT mają zapisane wysokości co 3 sekundy kątowe, a jeden plik obejmuje "kwadrat" o boku jednego stopnia. SRTM ma kilka wersji, różniących się błędami.

--- Cytat: carmel4a w 20 Stycznia 2015, 16:42:59 ---Opcje kupienia też widziałem ale na razie nie chcę ponosić większych niż będzie potrzeba, tj. jeśli nie znajdę nic lepszego to kupie.
--- Koniec cytatu ---
To nie jest jakiś szalony koszt — za 10zł można kupić 10 do 30 km², zależnie od opcji wybranych w formularzu.

--- Cytat: carmel4a w 20 Stycznia 2015, 16:42:59 ---Tu pytanie, co jest złego w mapach topo. z geoportalu? W mieście kiepsko widać poziomnice, ale jak się posiedzi to da się coś z tego wynieść. Nie są jakoś wielce dokładne ale różnica metra czy dwóch (chyba) nie robi ogromnej różnicy, jest to teren nizinny, więc i tak spady będą małe.
--- Koniec cytatu ---
Wiesz, ja się nie znam, opcjami zrobienia terenu do MaSzyny interesuję się dopiero niecałe 8 lat.

carmel4a:

--- Cytat: Ra w 20 Stycznia 2015, 17:19:10 ---Wiesz, ja się nie znam, opcjami zrobienia terenu do MaSzyny interesuję się dopiero niecałe 8 lat.

--- Koniec cytatu ---
Wiesz, bez tego cynizmu by się obeszło. Pytałem się tylko. Ja tworzeniem terenu interesuję się od pół roku i nie muszę wszystkiego wiedzieć.

--- Cytat: Ra w 20 Stycznia 2015, 17:19:10 ---Pliki HGT mają zapisane wysokości co 3 sekundy kątowe, a jeden plik obejmuje "kwadrat" o boku jednego stopnia. SRTM ma kilka wersji, różniących się błędami.

--- Koniec cytatu ---

Niewiele mówi mi to czy i jak da się te pliki wykorzystać...
Co do kosztu to musiałem coś źle sprawdzać, bo wyszło mi z 130zł. Jeśli jest to kwestia ~50zł to problemu nie widzę. Inna sprawa jest taka, jaka jest licencja wykorzystania zakupionych plików. Bo robiąc z nich siatkę terenu zapisanego w formacie tekstowym poniekąd udostępniam te pliki publicznie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej