Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Linia 356 - pytania
Ra:
Nie twierdzę, że wiem wszystko, być może ktoś ma narzędzia i umiejętności, którymi ja nie dysponuję. Kalkulator opłat jest pod adresem http://www.codgik.gov.pl/kalkulator_codgik.html i trzeba w nim wybrać (chyba):
Zasób: Centralny Zasób Geodezyjny i Kartograficzny
Zbiór danych: Baza danych zobrazowań lotniczych i satelitarnych oraz ortofotomapy i numerycznego modelu terenu
Rodzaj danych (nazwa materiału zasobu): Numeryczny model rzeźby terenu
Dane (parametry materiału zasobu): błąd średni < 0.8 m
Zakres uprawnień do przetwarzania materiałów zasobu: (tego nie wiem, trzeba uzgodnić)
Sposób udostępnienia materiałów zasobu: za pomocą usług sieciowych
Hm, wychodzi 1.60 do 4.80zł za 1km², zależnie od zakresu.
carmel4a:
Potwierdzam, źle coś zaznaczyłem. Jak skończę względnie układ torów i zajmę się niweletą to zadzwonię i się popytam co i jak z zakresem. Powracając do SRTM. Da się to jakoś wykorzystać, czy te dane są za mało dokładne?
Ra:
Formalna dokładność pionowa SRTM jest rzędu 15m, siatka jest nieco gęstsza od NMT-100 (oczka mają około 60m×90m, zależnie od szerokości geograficznej). W Rainsted SRTM został skalibrowany za pomocą bodajże góry śmieci koło Wrocławia — jej siatka została ustawiona tak, aby pokrywała się z obrazem na ortofotomapie (chodziło o przesunięcia o pół rozmiaru oczka siatki). Podstawową wadą SRTM jest doliczenie do wysokości drzew, tzn. las staje się pagórkiem, a profile poprzeczne dla niwelety linii generują przekop przez ten las. Aczkolwiek gdyby chcieć generować dalszy teren, to może to być przydatne, jeśli odległy las (300m+) ma być widoczny z góry. Moim zdaniem dane SRTM trzeba by przed użyciem skalibrować za pomocą NMT-100 (tzn. ustalić wektor przesunięcia w pionie), czego jeszcze nie robiłem.
W ostatnim czasie przygotowaliśmy teren z NMT-100 dla Suwałk (Manewrowo3). No i okazuje się, że tam bocznica przechodzi najpierw przez pagórek (ok. 7m), a dalej jest głęboki wąwóz. Podejrzewam, że dane SRTM będą bardziej przydatne w tym miejscu, bo będą pokazywać bardziej wiarygodną wysokość terenu w stanie obecnym, a NMT-100 pomija nasypy i przekopy (albo dane pochodzą sprzed ich budowy). Niemniej ten SRTM trzeba by skalibrować danymi NMT-100, tzn. przesuwając SRTM w pionie doprowadzić to tego, by na obwodzie obszaru różnica pomiędzy SRTM i NMT-100 była minimalna (w miejscach bez roślinności i zabudowy). Sprawdzę to wkrótce.
carmel4a:
Rozumiem, to na chwile obecną w pełni rozwiewa moje wątpliwości. Czyli do czasu zdobycia danych z CODGiK wzorować się na NMT-100.
Tolein:
Mogę Wam zasponsorować te dane. Tzn. jeśli się to zmieści w granicach 50-100 zł. Jeśli wyjdzie więcej, to proszę określić ile konkretnie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej