Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Linia 356 - pytania
carmel4a:
Witam, w związku z prowadzeniem prac nad linią 356 w naturalny sposób pojawiają się problemy i zagadnienia wymagające bliższego lub dalszego rozwiązania i aby nie rozpoczynać niewyobrażalną ilość tematów, tutaj będę umieszczał pytania na które nie znalazłem odpowiedzi.
1. Czy taki rozjazd może istnieć w Symulatorze? Stworzyłem go z szablonu r=190 (mniejszego stosowanego w krzyżowych).
Dodałem odc. prosty po nim i przy następnym odcinkiem, po czym wstawiłem łuk z określonym promieniem (w tym przypadku 100m) Czy jest to poprawne rozwiązanie? Dodaję poglądowo, jak to wygląda.
Ra:
Promień 100m jest raczej zbyt mały. Pierwsze pytanie, czy tam jest rozjazd łukowy, czy prosty. Jeśli prosty, to musi wejść. Jeśli łukowy, to trzeba trochę pokombinować, a tę zwrotnicę z krzyżowego wstawiać w ostateczności. I raczej z promieniem 190m. Drugie, czy to jest tor szlakowy, czy boczny? Jeśli boczny, to może pasować tam rozjazd 1:7. Wypadało by też obejrzeć na Geoportalu, zapewne wymienili już te czarno-białe zdjęcia na kolorowe, lepszej jakości (aczkolwiek w okolicy Katowic czarno-białe były lepszej jakości niż nowsze, a i tory mniej zarośnięte i jeszcze przed likwidacjami). Tak na pierwszy rzut oka masz źle kierunkową ustawioną pod tym rozjazdem, można by ją przesunąć w dół o metr.
carmel4a:
Niestety jest łukowy (na oko łuk zewnętrzny z 400m), a normalny 190m nie może wejść bo mam łuki na obu końcach.
Jest to tor koło ostatniego (północnego) mostu w Bydgoszczy Głównej, więc bocznica to też nie jest. Będę kąbinować.
Ra:
Tak przy okazji, to masz nieprawidłowo ustawione powtarzanie tekstury albo nieodpowiednią teksturę do wybranego powtarzania.
carmel4a:
Wiem, wpisałem chyba z jakiegoś filmiku, tekstury (o podsypki Tobie chodzi?) będę ustawiał w 3dsie chyba. Używam tej podstawowej podsypki TpBpS-new2. Z ustawianiem tekstur poczekam (ciekawe ile) na PC, bo z tego co rozumiem ma być nowy układ folderów. Podobnie nie robię na razie modeli. Zresztą dopiero zapoznaje się ze strukturą obecnej paczki.
2. Z tego co widziałem to są wykorzystywane 2 modele tworzenia terenu: linią, na poligony | plane'm. Ja wymyśliłem takie coś aby z map topograficznych (rastrowych z geoportalu) odrysowywać linią poziomnice, nadawać im odpowiednie wysokości i funkcją Create->Compound->Terrain stworzyć siatkę. Próbował to ktoś? Ja stworzyłem na szybko parę górek i wyglądały dość dobrze, ale miały całkiem sporo polig.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej