Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Linia 356 - pytania
Stele:
Nie widać tych trzech tysięcy. Dwie biedronki w 3d+hala i mam poniżej tysiąca. Ale to żaden problem. Rób. Pytanko, w jakim edytorze to jest robione?
carmel4a:
Sketchup 2015 - darmowe, proste, szybkie, export do .dae Czego chcieć więcej? :)
http://www.sketchup.com/products/sketchup-make Na początku 30 dniowa testowa, potem automatycznie zamienia się na Make - darmową wersje. Ma swoje dziwactwa, ale jak się człowiek przyzwyczai to budynki idzie jak na mnie robić szybciej niż w 3dsie. Brakuje jeszcze jakiegoś mapowania, je się zrobi w 3dsie.
Na napis sporo poszło, no i triangulacja z automatu, jakbym zrobił ręcznie pewnie lepiej by wyszło. Z drogiej strony z tego co wiem wózek siódemki ma 150k. No i na okna od strony miasta poszło sporo, ale jeśli ten tysiąc nie będzie miał wpływu na symulacje to się nie przejmuję. Co innego gdyby doszło oświetlenie.
Stele:
Nie no, światełka w oknach dorób. Niech to będzie standardem nowych domków. Jak się kolejnych kilkudziesięciu poli bolisz, to możesz dać całą ścianę na jednego plane'a, ale wtedy się z pasowaniem tekstury maski narobisz.
carmel4a:
Nie, nie. Nie o to mi chodzi :) Jeśli chcemy gonić z czasem i techniką to musielibyśmy kiedyś dodać jakieś oświetlenie, że tak powiem, normalne. A wtedy ilość poli zacznie się liczyć. Oczywiście dojdą wtedy shadery, mapy i nadal będzie wyglądać wszystko dobrze.
A wersje nocną też zrobię, tylko muszę się doczytać na forum jak to się w ogóle robi.
Stele:
Dublujesz płaszczyzny okien/robisz wielkiego plane'a na alfie na całą ścianę z teksturą zapalonych okien. Łączysz to w jeden submodel dla całego budynku, nazywasz go lights_on00, nadajesz im selfillum true w t3d i we wpisie modelu w incu dodajesz lights 3 na końcu by działały na czujkę zmierzchową. Zobacz sobie bloki Roziego w najnowszej paczce. Modele lights_xx sterowane są kolejnymi parametrami, ale w tym wypadku nie ma po co ich stosować.
Gdy coś nie zmienia wyglądu po zapaleniu, jak banery kasetowe, wystarczy by w t3d miały w selfillum podaną progową wartość oświetlenia po której zaczną świecić, zazwyczaj ustawianą na 0.25 i nie ma tu potrzeby dublowania mesha.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej