Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Linia 356 - pytania
lukasn26:
Masz tekturę jednego boku? :)
matek123:
Spróbuj upchać teksturę, żeby się zmieściła maksymalnie na arkuszu 1024x1024. Ewentualnie dach który można powielać daj na osobnej np. 512x512. Bardziej się liczy ilość submodeli. Niezbyt rozumiem 10 pytanie. Jeżeli połączysz to będzie działać.
carmel4a:
Tak, ale nie dworca, tj. tutaj akurat podałem przykład innego budynku (ten pierwszy, brązowożółty na prawo od dworca). Z dworca mam tekstury frontu (bez wejść, sklepów), prawe skrzydło (front i bok repaint'em) i zabieram się za tył (tj. coś koło 20%)
Edit: W dziesiątym chodziło mi o to, że jak mam skomplikowany model do mogę go pociąć na submodele z osobnymi teksturami (np. barierki, wejścia które może ktoś wykorzystać) lub upchać wszystko w jedną bryłę i teksturę. Z tym, że na dworzec który ma k. 60m na 20m tekstura 1024x1024 może nie wystarczyć (mam co najmniej 8 różnych ścian + wejścia + wystające elementy dachu, napis, barierki)
Edit 2: i po nałożeniu dosyć dobrej tekstury i tak pojawia się kasza.
Stele:
Mapuj spokojnie 2k*2k jak budynek tego wymaga. Serio, symulacja wystarczająco zdycha. Swoje markety robię 2k&1k. Do osobnych submodeli wydzielaj tylko to, co warto dać na loda (ale raczej wszystko do jednego submodelu jako detale) oraz to co bardzo by skorzystało na mapowaniu z powielaniem tekstury, czyli daszki, barierki i inne takie. Wektor normalny płaszczyzny (płoty) nie zależy od submodelu. Spokojnie dwie różnie zorientowane nakładające się mogą być w jednym.
Model na 3k poli ujdzie, jeśli widać to po nim.
carmel4a:
Dużo poli poszło na napis (jest w pełni wypukły, tak wiem mogłem zrobić płaksą teksturę, perfekcjonizm) i na.. wejścia po drugiej stronie budynku, tak wiem, wiem. Ale może jak dojdą kiedyś tramwaje to robić nie będzie trzeba :) Ps. efekty są na Tumbrlrze (ikonka weba w profilu)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej