Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Linia 356 - luźna propozycja

<< < (2/4) > >>

carmel4a:
Jeśli chodzi o okolice zamieszkania (robienie scn z drugiego końca Polski dla mnie nie ma sensu) to słyszałem o projekcie Bydgoszcz - Inowrocław, ale niestety nic o tym nie słychać od 20012r. Pozostają jeszcze tory stworzone przez Ra (które już 'zassałem')
Ps. Jeśli są jakieś pliki szlaków w okolicy to może mógłbym nad nimi popracować, ale wybrałem 356' a nie np. BDG - Toruń, bo 356' jest porostu... prostsza.
Ps 2. Orto jak wszędzie: idealne nie jest, ale się da korzystać, mogło być gorzej, bez kilku(nastu/dziesięciu) wizyt w terenie się oczywiście nie obejdzie. Do Szubina mogę względnie pozbierać co potrzeba, ale o odcinek Szubin - Kcynia będę musiał ścigać po forum :)

Tolein:
Tylko połóż tory w rainstedzie.

carmel4a:

--- Cytat: carmel4a w 07 Stycznia 2015, 21:22:58 ---Torowisko w RAINSTEDzie.

--- Koniec cytatu ---
Zrobię, zrobię. Szkoda tylko, że nie ma dokładnej dokumentacji (tak wiem, rok temu chciałem się za to zabrać. Nie zrobiłem tego bo zwyczajnie zabrakło mi wiedzy - aby coś opisać trzeba się na tym znać) Szkoda tylko, że nie znam się na trakcji - w kładzeniu drutów będę potrzebował pomocy (no może za rok będę to już ogarniał)

Ra:
Nie ma dokumentacji, bo w Rainsted nie da się budować scenerii z klocków z powodu braku owych klocków:
— modeli podsypek rozjazdów (są tylko podsypki Benka dla rozjadów R=190 1:9 na linie drugorzędne),
— tekstur podtorza (jest jedna tekstura na linię magistralną, 5 tekstur Benka na linie drugorzędne i 5 tekstur Benka na bocznice)
— konstrukcje wsporcze dla sieci trakcyjnej to jedna wielka improwizacja.

Nie widzę sensu opisywać, jak się robi scenerie w Rainsted, z jednoczesnym podkreśleniem tego, że zamiast rozjazdów będą dziury (bo nie ma wymiarowych modeli, a dostępne niewymiarowe są bezwartościowe), a wybór tekstur podsypek jest prawie żaden, jeśli nie jest to linia drugorzędna.

carmel4a:
A ja widzę. Należy dodać, że na tej improwizacji zostały stworzone scenerie na których wiele osób jeździ.
Można przyjąć taki scenariusz: chcę stworzyć scn. (bo chcę). Mogę jeszcze bardziej improwizować w 3ds lub starać się odtworzyć układ torów w Edytorze. Niestety to drugie jest mało prawdopodobne dla osób które niewiedzą do czego służy połowa opcji, 1/4 nauczą się metodą prób i błędów. Błędów które będą poprawiać przez długi czas. Jeszcze więcej czasu stracą na szukaniu tych opcji. Czas ten mogliby lepiej spożytkować z aparatem w ręku na dworze.
Przykład: wstawiłem ze 20 torów przed st. Bydgoszcz Gł. przebijam się z torami na drugą stronę Brdy a tam krzyżak. Na szczęście pod Dodaj -> rozjazd krzyżowy jest opcja zrobienia tego. Jednak niezbyt potrafię dopasować pozostałe tory nie używając flexów. O to jak się robi łuki i krzywe przejściowe trzeba się było pytać na forum. Dla mnie problemu niema: mogę założyć wielki temat o edytorze i pytać się o wszystko o czym nie będę wiedział. Kto wie, może powstałoby wtedy coś w rodzaju FAQ i przyniosłoby to pozytywny skutek? Tylko ile osób ma takie podejście? Ile osób odrzuciło edytor bo nie mogło stworzyć prostego układu torów?

Dodam jeszcze, że  wzmianka o doc. nie była skierowana przeciwko Tobie @Ra , w stylu "Ra, ty zły człowieku, gdzie jest dokumentacja??".
Wiem przecież, że każdy ma tylko 24h.

Z innej strony: Stworze scenerię. Z błędami. Będę musiał w niej poprawiać wiele rzeczy. Ale powstanie. Bo z tego co wiem nie dobiliśmy nawet do 20. Wiem, że musi być jakość > ilość, ale lepiej robić na tym co się ma niż czekać na cud.
Mało podsypek? Powstaną nowe to się urozmaici. Inna sprawa to taka, że przez najbliższy czas (2 lata?) będę zbierał tyle materiałów ile się da, ale nie widziałem nigdzie porad jak powinno się robić zdjęcia na np. podsypki, szyny (pewnie za słabo szukałem) Jak doczytam to może powstaną nowe tekstury?

Jeszcze raz - nie mam zamiaru nażekać: czemu tu nie ma:XYZ. Powiedziałem tylko, że szkoda jeśli wszystko pozostawia się w formie: 'Zrób to sam' -> pewna zależność: poradniki dot: tekstur, scenariuszy są? Są. 3ds'a też. Dla tego powstają tekstury lok. i wagonów oraz scenariusze. Nie siedzę z Maszyną przez 10 lat i nie wiem jak dokładnie tu wszystko działa. Na technice też się nie znam, ale jeśli będę wiedział mniej więcej jak mam co robić to w wolnych chwilach będę to robił. Mogę też czekać na: modele podsypek i rozwiązanie problemu z trakcją, z założonymi rękoma.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej