Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Linia 356 - luźna propozycja
carmel4a:
Witam.
Chciałbym przedstawić wam mój pomysł na nową scenerię. Tak, wiem, zaraz zaczniecie pisać o problemach Symulatora, o czasie jaki musiałbym poświęcić na stworzenie czegokolwiek i jak ktoś z mniej niż 100 postami zabiera się za tak trudną robotę.
Powoli :) Z Maszyną siedzę od paru lat, forum przeglądam od pięciu więc coś tam wiem. Do rzeczy:
-chciałbym stworzyć odcinek tej linii do st. Bydgoszcz Główna (ze starych zdjęć, bo obecnie budynku nie mamy...)
do np. docelowo Kcyni (k. 40km)/wyczerpania sił -> czemu? Mieszkam w okolicy więc przez 20km. nie będzie dużych problemów z materiałami (oczywiście wszelka pomoc mile widziana) Czemu do Kcyni? Do Poznania nie dociągnę na pewno (może kiedyś), zrobię ile będę miał sił.
-linia jest nie jest w większości zelektryzowana, jednotorowa (kilka "mijanek"), otoczona lasami. Niestety z tego co mi wiadomo nie jest też normalnie eksploatowana (według niektórych źródeł funkcjonuje odcinek do Szubina, jednak nie kojarzę aby coś tam jeździło).
Znam natomiast 'naocznych świadków' zdawkowego ruchu towarowego. <- tu jest problem. Scenerię starałbym się odtworzyć jak najwierniej ale ew. scenariusze które by powstały byłyby co najmniej na granicy realiów (obecnych, bo kiedyś ta linia funkcjonowała).
Na dodatek linia jest w złym stanie i możliwe, że będę zmuszony część po prostu zrekonstruować i odświeżyć.
Co umiem: niewiele więcej niż wyczytałem na forum (czyli i tak sporo). Podstawy grafiki 3d, mało wiedzy technicznej o infrastrukturze - niestety. Dzięki temu projektowi mógłbym się wiele nauczyć o Symku od strony technicznej, dzięki czemu, nie ważne czy projekt wypali (i za rok, dwa otrzymacie scenerie) czy też nie, wiedza ta pomogłaby mi w np. poprawkach innych scenerii.
Co o tym myślicie? Warto coś takiego stworzyć? Jak się zapatrujecie na jednotorową, zakrzaczoną trasę? Wiem, że mógłbym zacząć pracować 'po cichu' i przedstawić np. pół projektu, ale wolę się spytać co o tym sądzicie zanim zacznę coś robić bez sensu.
Trochę się rozpisałem :/
Pozdrawiam Kamil.
TGVkamil:
Jeżeli ogarniasz programy graficzne typu 3ds max, gmax oraz gimp czy photoshop to droga wolna. To jest podstawa do stworzenia czegokolwiek. Najpierw spróbuj stworzyć fikcyjną scenerie lub takie małe odcinki np linia ze stacji A do B o długości 2km dla wprawy. Tworzenie scenerii to sprawa pracochłonna i trudna, tym bardziej jeśli jest to linia realna. Mimo to zachęcam do tworzenia, rozwijania symulatora :)
Stele:
Zobacz czy ortofotomapy są czytelne na całym odcinku. Kładłem kawałek zamkniętej lokalki i po po wizji terenowej okazało się, że połowy torów stacyjnych nie dostrzegłem w krzakach.
Zacznij od jakiejś średniej stacji, to się nauczysz wszystkiego, od układu torowego, przez teren, modele otoczenia, po oskryptowanie SRK. Setek kilometrów w próżni bez szans na wydanie mamy dość. Jak nie starczy cierpliwości na szlak, to napiszesz jakieś manewry i można wydać.
I radzę robić realną. Prościej odwzorować coś, co jakiś inżynier zaprojektował, niż kleić coś od podstaw, nie mając odpowiedniej wiedzy jak to powinno wyglądać.
carmel4a:
--- Cytuj ---Jeżeli ogarniasz programy graficzne typu 3ds max, gmax oraz gimp czy photoshop
--- Koniec cytatu ---
3ds -> obiekty mam plan tworzyć w Blenderze, prostsze w Sketchup'ie przenosząc to do 3ds'a by eksportować do Symulatora.
Torowisko w RAINSTEDzie.
W klejeniu tekstur w PS mistrzem nie jestem, ale kiedyś trzeba się nauczyć ;) Największym minusem jest moja mała wiedza techniczna
dot. np. budowy torowisk i fajnie byłoby jakby się znalazł ktoś cierpliwy i z dużą wiedzą.
Ps. kiedyś stworzyłem prostą stacje Trzciniec (tj. tory i peron... no zawsze coś)
Benek:
Ja myślę, że najlepszym rozwiązaniem dla MaSzyny, to byłoby pozyskanie położonych już torowisk w Rainsted, a następnie dodanie otoczenia dla takich szlaków. Podobno kilku użytkowników takie szlaki już skonstruowało lub to robi. Problem w tym, że się tym nie dzielą (choć mnie się kawałek udało uzyskać). Bardziej mi chodzi o wystawienie tego na forum.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej