Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Linia 356 - luźna propozycja
Ra:
--- Cytat: carmel4a w 08 Stycznia 2015, 17:42:07 ---Należy dodać, że na tej improwizacji zostały stworzone scenerie na których wiele osób jeździ.
--- Koniec cytatu ---
Mi chodziło o wstawianie słupów w Rainsted. Nie umiem tego zrobić dobrze (z naprężaniem), więc nie widzę sensu, żeby tłumaczyć, jak wstawiać słupy z pominięciem naprężania. Rainsted również nie zrobi dobrze zasilania, bo nie zostało to jeszcze zaprogramowane.
--- Cytat: carmel4a w 08 Stycznia 2015, 17:42:07 ---Przykład: wstawiłem ze 20 torów przed st. Bydgoszcz Gł. przebijam się z torami na drugą stronę Brdy a tam krzyżak. Na szczęście pod Dodaj -> rozjazd krzyżowy jest opcja zrobienia tego. Jednak niezbyt potrafię dopasować pozostałe tory nie używając flexów.
--- Koniec cytatu ---
Żeby dodać krzyżowy trzeba mieć gdzieś skos 1:9, zrobiony zwrotnicą albo odpowiednio ustawioną linią kierunkową. Flexów się w torach nie używa, chyba że w robionych na siłę dopasowaniach starych torów do nowych.
--- Cytat: carmel4a w 08 Stycznia 2015, 17:42:07 ---O to jak się robi łuki i krzywe przejściowe trzeba się było pytać na forum. Dla mnie problemu niema: mogę założyć wielki temat o edytorze i pytać się o wszystko o czym nie będę wiedział. Kto wie, może powstałoby wtedy coś w rodzaju FAQ i przyniosłoby to pozytywny skutek? Tylko ile osób ma takie podejście? Ile osób odrzuciło edytor bo nie mogło stworzyć prostego układu torów?
--- Koniec cytatu ---
Czy się robi krzywe przejściowe, to zależy od promienia łuku i prędkości przejazdu. Zrobiłem w Rainsted mechanizm wspomagający tworzenie krzywych przejściowych, ale mam wątpliwości, czy dobrze wylicza z prędkości. Tzn. jakoś tam wylicza, ale koledze konsultującemu ze mną poprawność torów wychodzą inne wartości. Jeśli ktoś uważa, że wszystko jest proste, wiadome i jedynie nikt tego nie chce opisać, to życzę powodzenia.
Nadal nie umiem zrobić mechanizmu obliczającego łuki koszowe i też bym chętnie poczytał jakieś FAQ na ten temat — np. jak mając łuki o promieniach 800 i 1200 wpisać to w kąt z użyciem łuku koszowego i przejściowych na końcach. Nadal mam braki w wyginaniu rozjazdów, a do realistycznych scenerii są one bardzo potrzebne (np. w przerobionych przeze mnie Suwałkach są co najmniej 3 rozjazdy łukowe, które z wielkim trudem zastąpiłem prostymi). Jak ja mam tłumaczyć coś, czego sam nie umiem?
carmel4a:
Dla tego nie oczekuję dokładnej dokumentacji. Z drugiej strony jak piszę gdzieś o edytorze otrzymuję: zła trakcja, brak podsypek. Za wytłumaczenie krzyżaka dzięki, przyda się. O to mi chodziło, aby właśnie taka informacja była gdzieś dostępna w jednym miejscu, można to nazwać dokumentacją, kawałkiem FAQ, lub wątkiem, jak kto lubi. Myślę, że wygodniej dla wszystkich zainteresowanych byłoby to trzymać w jednym miejscu: albo na Forum albo w doc./pdf w downloadach albo u Ciebie na stronie, gdziekolwiek. Jakieś miejsce do wymiany spostrzeżeń i porad.
Tak jakaś funkcja do przejściowych jest - szkoda, że jak próbuję jej użyć wywala błąd, i pewnie jak nie przeczytam nigdzie jak to działa, to zamiast ciągnąć nitkę w stronę Kcyni, będę siedział i rozkminiał co robię źle i jak to użyć. Pewnie 5 nowych innych traso-pisarzy też.
Nawiązując do tego co Mówiłeś: nie da się zrobić rozjazdów na łuku?
--- Cytat: Ra w 08 Stycznia 2015, 19:11:30 ---Jak ja mam tłumaczyć coś, czego sam nie umiem?
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem.. Możesz za to wytłumaczyć to co umiesz, oczywiście w wolnych chwilach. Można też mieć miejsce gdzie ja będę mógł tłumaczyć komuś co umiem i odwrotnie.
Zrobił się tu lekki offtop, poza tym chciałem się dowiedzieć Waszych opinii (czy nie ma ktoś czegoś przeciw) i pierwsze tory zostały położone, mogę więc chyba ogłosić początek prac nad linią. Wątek można zamknąć i myślę, że życzyć mi szczęścia :) Jak zrobię jakiś etap w stylu kamienia milowego to na pewno się odezwę pokazując screeny. Dzięki za pomoc (dotychczasową i przyszłą)
Ra:
--- Cytat: carmel4a w 08 Stycznia 2015, 19:49:46 ---Tak jakaś funkcja do przejściowych jest - szkoda, że jak próbuję jej użyć wywala błąd, i pewnie jak nie przeczytam nigdzie jak to działa, to zamiast ciągnąć nitkę w stronę Kcyni, będę siedział i rozkminiał co robię źle i jak to użyć. Pewnie 5 nowych innych traso-pisarzy też.
--- Koniec cytatu ---
Niestety jest to edytor w trakcie tworzenia i może generować błędy w opcjach, które nie zostały dobrze przetestowane. Podejrzewam, że 5 nowych innych trasopisarzy nie pomoże mi w określeniu, kiedy się błąd pojawia i jak powinienem to zrobić, żeby można to było zrobić w prosty sposób i żeby wyliczało się dobrze. (I nie chodzi o programowanie, tylko o opisanie algorytmu.)
carmel4a:
Jedno to błędy edytora. Inna sprawa jest kiedy użytkownik robi błąd bo źle czegoś używa (nie tylko w edytorze).
Używasz często słowa "prosty". Siedziałem trochę w podstawach programowania w cpp widziałem trochę javy i parę innych języków skryptowych i wiem, że pisanie czegokolwiek od podstaw jest diabelnie trudne: w pisaniu, testach i usuwaniu błędów. Nawet pisanie na gotowych silnikach i bibliotekach jest... zajmującą pracą.
Celem mojego postu było zauważenie, że przydałyby się jakieś próby opisania pewnych opcji, a takiego tematu nie widziałem. Jest w pomocy przeznaczony dział do błędów, ale tylko do błędów.
Nad algorytmami można posiedzieć, niestety na razie się tym nie zajmę (mam 24h i ledwo upycham to co mam do zrobienia). Z drugiej strony nie mogę aż tak narzekać, bo nie jest tragicznie: trochę materiałów jest, robić się da. Inna sprawa jest taka: 5 nowych trasopisarzy może nie pomoże w pisaniu algorytmów, ale mogą wychwycić więcej błędów i próbować naprawiać te które sami zrobili źle używając edytora. Tylko jak odkryją co robią źle nie specjalnie mają się gdzie tym pochwalić. Istnieje kilka mini tutków do edytora (troszkę na forum, u Ciebie na stronie, kurs mailowy, trochę z YT, seria filmów podesłana mi przez kolegę @Surgeon) i fajnie by było to w miarę jednoltę oraz w jednym miejscu.
Dobra dalej nie marudzę :) powiedziałem to co myślę, może się nie znam, kto wie? Wracam do dłubania przy torach stacyjnych.
Ra:
Edytor w Rainsted powstał z potrzeby dostosowania scenerii PMPPW do map. Nie był planowany "z góry", nikt nie analizował, jakie miałby mieć funkcje, czy panele. Poszczególne opcje były dorabiane w miarę potrzeb. W pierwszej kolejności chciałem, by dało się coś wykonać jakkolwiek — żeby w miarę prosto się dało zaprogramować. W efekcie np. połączenie torów wymagało około 6 kliknięć (zapamiętanie końca i ustawienie innego toru na zapamiętane współrzędne). Z czasem okazało się, że można to uprościć — obecnie wystarczy raz kliknąć Napraw, by blisko położone końce połączyły się. Największy postęp przy edytorze jest na ogół wtedy, kiedy sam edytuję scenerię. Niestety, od 2011 więcej czasu schodzi mi na poprawki w EU07.EXE. Przez taki sposób jego powstawania niestety kuleje kwestia opisywania, jak go używać. Często okazuje się, że po paru drobnych zmianach opis staje się nieaktualny (przykład: wstawianie krzyżowego). Poza tym, w ostatnich latach, ja go używam raczej do modyfikacji istniejących scenerii, ponieważ zrobienie scenerii od zera do stanu ukończonego wymaga pokonania jeszcze zbyt wielu problemów.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej