Autor Wątek:  Elektrociepłowa Dobre (zima) - bugi  (Przeczytany 5803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HTD

• "Twoja stara mieszka w Boldach" xD
    • I like trains
  • Otrzymane polubienia: 33
Elektrociepłowa Dobre (zima) - bugi
« dnia: 12 Grudnia 2014, 02:25:21 »
1. Niewidzialna wajcha zwrotnicy przed ST45. Zwrotnica jest, tylko wajchy brak. Można jednak wcisnąć Shift-T w miejscu gdzie powinna być wajcha i zwrotnica się przestawi.
2. ST45 nie odjeżdża z węglarkami po wciśnięciu Shift+9. Sprawdziłem, że jak się do niej wejdzie przez F5, wciśnie Shift+Q i wyjdzie, wtedy oczywiście odjeżdża. Ma status "Obey_train", ale sama nie rusza. Nawet świateł nie zapala. Mało tego, jak testowałem to wcześniej wciskając Shift-9 bez dołączania do niej wagonów - wtedy odjeżdża.
3. Brak wyświetlania sygnałów końca pociągu na wagonach z węglem. Zdjąłem końcówki po stronie gdzie dołączałem lokomotywę, przeszedłem na drugi koniec składu i wcisnąłem Shift+T. Było słychać dźwięk jakbym założył końcówki, natomiast końcówek nie było widać. Mogłem je zdjąć, znów było słychać dźwięk - efektu brak.

Wielka szkoda, niesamowicie fajna sceneria. Da się nawet przejechać, po przestawieniu niewidzialnej wajchy.

Żeby bezproduktywnie nie marudzić - gdzie mógłbym szukać błędów i jak zabrać się do poprawiania tego?

Wersji letniej jeszcze nie testowałem, pewnie dlatego, że ambitnie próbowałem przejechać ją SM03 i nie dałem rady. Za każdym razem gdy z niej wysiadam żeby przełożyć zwrotnicę i wsiadam z powrotem - nie ma możliwości ruszenia. Koła są zablokowane pomimo zwolnienia hamulców. Mogę sobie SM03 jeździć do woli, dopóki nie wysiądę i wsiądę. Potem ruszyć się nie da. Coś hamuje, nie wiem co.

Offline lukasn26

• Zbanowany!
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Elektrociepłowa Dobre (zima) - bugi
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia 2014, 07:10:01 »
U mnie ST45 odjeżdża normalnie w wersji zimowej. SU45 w wersji letniej już nie odjeżdża a SM03 mogę normalnie jeździć.
Gdzieś jeszcze tam przy manewrach nie ma jednej lub dwóch wajch.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2014, 07:11:07 wysłana przez lukasn26 »

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2014, 07:26:13 »
Czyli SU45 pewnie nie odjeżdża losowo. Teraz pytanie, jak dorobić brakujące wajchy?

Offline Stele

• Zasłużony dla Symulatora
  • Otrzymane polubienia: 2612
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2014, 11:57:40 »
Do su trzeba sie umiec podpiac. Jest w readme. Zle to robisz i deaktywujesz ai.
Z wajchami jest problem globalnie. Nie znajduje im modelu, ale w skladni i strukturze bledu nie znalazlem.
Skp to blad exe. Zostalo to niedawno zmienione i teraz czesto lapie zly pojazd\koniec. Napisalem ticketa z prosba o dopracowanie\cofke, ale nikt sie nie odniosl.
Kaczucha ma problemy z gasnieciem przy docisku i lapaniem wstecznych obrotow, ale wysiadanie problemow nie powodowalo.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2014, 12:05:59 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline Maciej

• Otrzymane polubienia: 192
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2014, 13:53:42 »
Z końcówkami jest pewnie ten sam problem, co opisywałem w temacie patcha 08: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,26037.msg388186.html#msg388186. Końcówki zapalają się pomiędzy wagonami (pomiędzy ostatnim a przedostatnim), a nie na końcu składu.

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudnia 2014, 13:56:31 »
W którym readme? W scenerii nic nie ma.

Offline Maciej

• Otrzymane polubienia: 192
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2014, 14:01:57 »
W readme Maszyny (chodzi o instrukcję obsługi). Tam jest punkt dotyczący podczepiania/odczepiania lokomotywy od składu. Przed podczepieniem trzeba wcisnąć ctrl+ num5.

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudnia 2014, 19:08:23 »
Stojąc przy sprzęgu? Właśnie spróbowałem kolejnej rzeczy - najpierw odczepiłem wagony od mojej SM-ki. Potem wcisnąłem Insert. I symek się powiesił. Coś dziwnego jest z tym sprzęganiem.
BTW,  czytałem sobie jeszcze raz wszystkie klawiszologie i inne podobne pliki od Maszyny. Nigdzie tego nie znalazłem. OK, spróbuję jeszcze raz.

Offline dodulec

• ZbanowanyZbanowany
  • Zgłaszacz błędów - i nie tylko
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudnia 2014, 19:32:05 »
Daj zawór na pozycję odcięcia. To na pewno jest w klawiszologii.
Właśnie spróbowałem kolejnej rzeczy - najpierw odczepiłem wagony od mojej SM-ki. Potem wcisnąłem Insert. I symek się powiesił.
Czyli jak, najpierw odłączyłeś, a potem znowu łączyłeś?

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Grudnia 2014, 21:23:02 »
Dokładnie. Celem jest przekazanie wagonów do ST45, prawda? Więc jak ST45 ma je zabrać, to od swojej odczepiam, bo chyba nie mam jechać za ST45, to byłoby bez sensu. Odczepiam na początku, bo jak wysiadam z SM42 to mam bliżej. Czyli od strony ST45 to powinno wyglądać jak normalne doczepienie samych wagonów, BEZ LOKOMOTYWY, bo jest ona odczepiona. Czyli AI nie powinno się zdezaktywować, ani symulator zawiesić, dobrze myślę? Chyba, że w momencie doczepienia samych wagonów do loka sterowanego przez AI robi się jakiś kwas. Z resztą, ten lok ma ustawioną komendę "Wait_for_orders" - więc powinien zachowywać się jak każdy inny prowadzony przez gracza. W momencie wciśnięcia "Shift-9" dostaje "Jump_to_order" i "SetVelocity". Można mu podać "Obey_train" zamiast "Jump_to_order" i zachowuje się tak samo BEZ WAGONÓW. Z wagonami niestety był zonk.

Offline dodulec

• ZbanowanyZbanowany
  • Zgłaszacz błędów - i nie tylko
  • Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Grudnia 2014, 21:31:44 »
1. Po dojechaniu do ST45 dajemy na pozycję odcięcia (. na klawiaturze numerycznej, a potem 3 razy num 9)(nie sprzęgamy, robimy to później)
2. Rozłącz swą SM42 (nigdzie nie ruszaj),
3. Połącz wagony z ST45.
4. Ruszaj po puste węglarki.
Normalne? A w razie "W" daj loga.

Offline HTD

• I like trains
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Grudnia 2014, 22:43:55 »
Teraz działa ;) Misja zakończona.