Symbol "kociary_etap_2" to nazwa odcinka izolowanego, a nie nazwa toru. Czy jest to nieprawidłowe? Z tego co sprawdzałem w Quarku, można używać nazw odcinków izolowanych zamiennie z nazwami torów. Czy nie można?
Jedyna w Timetable? Bez znaczenia. Jako wartość wysyłana do pociągu jest pierwszym parametrem, a więc określa odległość od początku toru - tu 1m. Kolejna wartość jest prędkością. Nie wiem, może w przypadku Timetable wartości inne niż 0 są niedozwolone, tyle że mam inny scenariusz gdzie identyczna konstrukcja działa bez problemu.
Moim zamysłem było połączenie 3 torów przed tarczą TM2 w odcinek izolowany, przesłanie do tego odcinka Obey_train w momencie kiedy tarcza zapali MS2 i sekundę po tym rozkładu jazdy.
Niestety z nieznanego mi powodu to po prostu nie działa. Jeśli chodzi o odcinek izolowany - pierwszy raz używam tej opcji :)
Czy jakiś szczególny warunek musi być spełniony, żeby komórka została przesłana do toru i pociągu stojącego na torze? Czy pociąg musi być ustawiony w jakimś konkretnym kierunku? Czy kierunek toru bądź odcinka izolowanego ma znaczenie? Czy mają znaczenie kierunki torów? Z tego co widziałem na mapie, ciągła linia tworząca ten odcinek wygląda tak: 12-21-12 - tak jakby jeden z torów był odwrócony. Z tego co wiem decyduje to o wysyłaniu event1 lub event2 - ale czy ma jeszcze na coś innego wpływ? Czy konieczne jest wysyłanie eventów przez mój odcinek? Czy może wysłanie eventu z tego odcinka w czymś przeszkadzać?
Dodano: 10 Grudnia 2014, 12:52:46
@Ra:
Opieram się wyłącznie na rzeczach przeczytanych na tym forum :) Nie wiem czy gdzieś jest dokumentacja odcinków izolowanych, ja nigdy takowej nie widziałem.
Myślałem, że można do odcinka izolowanego przesłać komórkę pamięci i zostanie ona przekazana do wszystkich torów w tym odcinku. Jeśli nie - jaka jest inna opcja? Tylko proszę nie pisz, żeby zrobić cały scenariusz od nowa, bo jak wszyscy zaczną robić wszystko od nowa, to nowe rzeczy zobaczymy za parę lat albo w ogóle ;)
Mamy co mamy i chcemy, żeby jakoś działało, kroczek po kroczku poprawiając. Zadanie jest chyba proste: mam tor, mam skład, mam event, chcę wysłać rozkład do pociągu. Kiedyś już to robiłem (i działało).
Mało tego - przy okazji pytań stawianych przy tamtej okazji dostałem wskazówkę, żeby użyć odcinka izolowanego - dopytałem o te odcinki i wyszło mi coś takiego.
Dobra, skracając tę akademicką dyskusję - mówisz odcinek izolowany jest tylko do sprawdzania zajętości torów. Więc mogę podłączyć coś np pod "kociary_etap_2_busy" i jak wjadę na ten odcinek, to się odpali. Ale to nie załatwia sprawy. Sprawę załatwi, jak mój pociąg dostanie rozkład przypisany w tym momencie. Problem w tym, że jeśli chodzi o tory - w interesującym mnie odcinku są 3 dość krótkie tory. Do którego mam wysyłać ten rozkład? Mogę do wszystkich 3 dla pewności? Co stoi na przeszkodzie, żeby to zadziałało?