Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Naprawianie sieci trakcyjnej
Tomnord15:
Dziwne, bo przed chwilą przejechałem ten odcinek i WS-a nie wywaliło. Obejrzałem sobie ten zakręt przed tunelem i tam sieć jest rozwieszona tak że między słupami nie wychodzi na skraj pantografu. Przejadę jeszcze raz i zobaczę dokładnie miejsca podwieszenia.
Edit: Sprawdziłem sieć i dokonałem drobnych poprawek na trasie przejazdu pospiesznego EU06-01. Niestety na dwutorowym odcinku z Konieckowa do Tarniowa są 2 miejsca gdzie wywala WS, nie z winy rozwieszenia sieci a toru. Zaraz za Tarniowem na odcinku jednotorowym jest jedno takie miejsce. Elektrowóz w takim miejscu podskakuje i następuje oderwanie ślizgacza od przewodu. Sprawdziłem to dokładnie. W załączniku plik z poprawkami już ostatecznymi mam nadzieję. Trochę dziwna sprawa z tym podskakiwaniem, bo jak wcześniej testowałem poprawkę w oryginalnym składzie to nie było wywalenia WS na odcinku dwutorowym. Tor wizualnie nie wykazuje błędu w tych miejscach ani sieć. Przed chwilą przejechałem ten odcinek siódemką-1504 i był podskok ale wywalenie WS nie nastąpiło tak jak w przypadku testowania innym taborem.
jochand:
Na tej ostatniej poprawce, WS wywalil 3 razy do Tarniowa.
Tomnord15:
--- Cytat: jochand w 07 Czerwca 2014, 11:58:47 ---Na tej ostatniej poprawce, WS wywalil 3 razy do Tarniowa.
--- Koniec cytatu ---
Ale ja nic w tych miejscach nie poprawiałem. Właśnie wywala w 3 miejscach i zależy to od tego jakim taborem się testuje, przed chwilą przejechałem siódemką z prędkością 120 km/h i nie nastąpiło ani jedno wywalenie, a wcześniej ED72 z prędkością też bliską 120km/h i ET21 z prędkością 100 km/h i wywaliło, to nie wina tych poprawek. Poprawiałem tylko sieć nad rozjazdem w Konieckowie i parę słupów przesunąłem aby przewód nie zbliżał się do końca pantografu tylko był w okolicy środka.
Ra:
Rozłączanie WS może zależeć od prędkości jazdy. Im większa prędkość tym krótszy czas zaniku napięcia. Najlepiej chyba ustawić sobie widok na pantograf (zamiast w kabinie) i obserwować podczas powolnego przejazdu, zwłaszcza w newralgicznych miejscach (łuki, zwrotnice). Ja na Quarku puszczam AI, a potem wczytuję zalogowane zaniki z errors.txt na podgląd scenerii w Rainsted. Ale bywa tak, że po poprawieniu jednego słupa zaniki pojawiają się na kolejnym.
Tomnord15:
Tak właśnie robię, wchodzę ponad dach i obserwuję zachowanie pantografu jak i pojazdu. W tych miejscach co wywala WS pojazd podskakuje i nie jest to wina sieci. Czyli obniżenie lub podwyższenie sieci w tym miejscu nic nie da, trzeba poprawić tor. Podskok nie jest duży ale zauważalny tak jakby pojazd wpadał w wibracje w osi pionowej.
Edit: Przejechałem ten odcinek z prędkością 40 km/h lokomotywą EU06-01 i nie było ani jednego wywalenia WS czyli wydaje się że występuje to przy określonej prędkości. Spróbuję przejechać z prędkością 100 km/h ale nie więcej.
Edit2:Przejechany odcinek w oryginalnym składzie z prędkością 100 km/h i zero wywalenia WS. I przy tej prędkości nie było tego podskoku lokomotywy. Przy prędkości 120km/h to samo, bez błędu. Czyli tego odcinka nie będę już ruszał, jest ok, przyczyna dotycząca wywalania WS nie dotyczy sieci. W załączeniu errors-1. prędkość 40km/h, 2. prędkość 100km/h, 3. prędkość 120 km/h.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej