Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Obsługa nastawnika jazdy na lok. EU07
Tomnord15:
Ależ nie będzie 500 amperów, bez przesady jak można zauważyć to maszynista, jeśli jedzie z prędkością 120 km/h jak prędkość spadnie o 5 lub 10 km/h od razu daje nastawnik na ostatnią pozycję i wdraża bocznikowanie. A prędkość aż tak szybko nie spada na torze poziomym. Poza tym niemożliwe jest utrzymanie stałej prędkości na pozycji jezdnej, gdyż skład i tak będzie się rozpędzał a jak wiadomo nie można przekroczyć maksymalnej na danej linii. Co ważne to nie tyczy się to tylko elektrowozów, widziałem na własne oczy że tak prowadził maszynista szynobus z którejś serii SA.
Kolejny film.
http://www.youtube.com/watch?v=ROD-NFy76Tc
http://www.youtube.com/watch?v=ZEGODqyTxwI
EU07-483:
--- Cytat: Tomnord15 w 18 Lutego 2014, 17:33:22 ---Poza tym niemożliwe jest utrzymanie stałej prędkości na pozycji jezdnej, gdyż skład i tak będzie się rozpędzał a jak wiadomo nie można przekroczyć maksymalnej na danej linii.
--- Koniec cytatu ---
A jakby sobie cofnął na szeregową i zaaplikował wszystkie boki, to nie musiałby wachlować tym kołem jak głupi. I przestałby szarpać.
szogun:
Pobawiłem się trochę w symulatorze sprawdzając zużycie energii w różnych sytuacjach (Dizelpack Plus), nie wiem na ile to jest miarodajne, testowałem na składzie EP07+5x111A, prędkość 120km/h.
zużycie energii; straty na oporach
Rozruchy:
- 300-350A, z pominięciem boczników na szeregu 63.3kWh 7.5kWh
- ~600A, z pominięciem boczników na szeregu 54.5kWh 4.6kWh
- ~500A, z bocznikowaniem na szeregu 54.6kWh 2.9kWh
- Wysoki rozruch pod 700A na szeregu, do 600A na równoległym, utrzymywanie ~400A na równoległej bezoporowej 58kWh 4.4kWh
Utrzymywanie prędkości na pozycji a jazda z wybiegu, 3 koła na TD ze "startu lotnego":
- Szeregowa bezoporowa cały czas, z pomocą bocznikiem przy minimalnym podciąganiu prędkości 114.8kWh 0kWh
- Jazda z wybiegu do 110km/h, podciąganie równoległą bezoporową z maksymalnym bocznikowaniem ~107kWh ~1kWh
Pewnie na cięższym nie robiłoby to większej różnicy, bo jednak trochę czasu będzie zajmowało podciąganie prędkości do 120km/h.
youBy:
Masz plik dat? Jakie były czasy i przebyte odległości podczas rozruchów?
szogun:
Nie pomyślałem o tym, uruchamiałem w sumie symulator "na dziko". Jak będę miał chwilę to spróbuję jeszcze raz.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej