Autor Wątek:  [ROZWIĄZANE] Manewrowo 3, problem ze znalezieniem punktu postoju P1 i P2.  (Przeczytany 11344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oskar

• Otrzymane polubienia: 0
Co do TEM 2 to popróbuję może uda się coś z tym zrobić. Bardzo dziękuję za pomoc, ale zastrzegam że będę pewnie marudził dalej.
Co do "Manewrowo3" to nie mogę skończyć. Wszystko działa do przybycia osobówki z Białegostoku. Ja w tym czasie stoję na "P1" jakieś 2-3 m od wykolejnicy z włączonym silnikiem - czyli tak jak trzeba według wcześniejszych wypowiedzi na forum. W tym czasie SU-45 jedzie do szopy. O 8:16 (ewentualnie troszkę później bo ten ST-45 czasem bardzo, ale to bardzo wolno do tej szopy jedzie...) wjeżdża "Wigry" i zatrzymuje się dopiero na tyle osobówki przy peronie. Mówiąc krótko po wjeździe osobówki nie dostaję pozwolenia przez radio i reszta się sypie. Robiłem już wszystko co było zalecane na forum włącznie z dodaniem scenerii oddzielnie ale wtedy działa to jeszcze gorzej od samego początku.

Wydzielam problem z Manewrowem i przenoszę we właściwe miejsce.
adsim
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2014, 09:38:57 wysłana przez adsim »

Offline adsim

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Odp: Jeszcze jeden dziwny problem z TEM2
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2014, 13:00:45 »
Zacznijmy od tego, że powinieneś używać najnowszej wersji MaSzyny, gdzie między innymi jest poprawiona wersja Manewrowa.
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline szogun

• ZbanowanyZbanowany
  • Nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie oficera!
    • szogun Studio
  • Otrzymane polubienia: 572
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2014, 14:16:09 »
Z ta sprezarka to trzeba czekac na DizelPack2, obecnie to totalna proteza zupelnie niezalezna od silnika.
Skoro kot robi MIAU czyli miauczy, to dlaczego pies szczeka a nie hauka?
Informacje o trwających pracach -> facebook.com/szogunstudio

Offline oskar

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2014, 09:48:17 »
Próbowałem z najnowszą i manewrowo działa tak samo jak wcześniej - czyli nie działa... a nawet objawy takie same.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2014, 11:01:34 wysłana przez oskar »

Offline muri

• Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2014, 20:31:48 »
Próbowałem z najnowszą i manewrowo działa tak samo jak wcześniej - czyli nie działa... a nawet objawy takie same;)
Coś jednak musisz robić źle - przed chwilą przejechałem całe manewrowo (http://eu07.pl/forum/index.php/topic,14630.msg364089.html#msg364089)  i nie było żadnego problemu.

Offline oskar

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2014, 11:28:13 »
Hmmm....
No ja znowu straciłem godzinę żeby to sprawdzić. Zrobiłem nawet notatki aby się rozeznać co i jak. Mianowicie: ruszam za "Gagarinem" na stację - OK; jadę po wagony (3 cysterny i węglarka) - OK; wracam z nimi do stacji i zatrzymuję się przed tarczą, wtedy zwykle mija mnie towarowy do Moskwy - OK; przez radio dostaję info, że wjadę po towarowym, towarowy wjeżdża i ja dostaję wjazd na tarczy i przez radio - OK; jadę z wagonami na ich miejsce i zgodnie z opisem odpinam je od lokomotywy i węglarkę od cystern - OK; staję na "P1" z włączonym silnikiem i hamulcem (num1) i czekam - OK; wjeżdża osobowy z 2 wagonami, odpina się i manewruje do szopy - wszystko idzie dobrze do momentu kiedy SU45-017 dojeżdża do ostatniej zwrotnicy na terenie szopy (tej za którą jest kozioł i przy której zawraca aby zaparkować pod halą). Niestety droga od tej zwrotnicy pod halę zajmuje mu ponad 20 (słownie: dwadzieścia) minut, lokomotywa zatrzymuje się w  taki sposób, że 2 osie zostają na ostatniej zwrotnicy przed halą na torze z podsypką z brązowych kamieni, pozostałe 4 osie stoją już na torach "podsypanych" tym szarym żwirkiem - nie wiem, czy tak ma być. zanim to nastąpi przyjeżdża "Wigry" o 8:16 i po nie zmienionej ścieżce wjeżdża za osobówkę i blokuje się tam. Na tym koniec.
Pytanie mam jedno. Czy postój na "P1" oznacza w tym miejscu co na screenie? bo niezbyt się to pokrywa ze "szkicem pomocniczym" dodanym do scenerii, swoją drogą to niezbyt jest on czytelny i gdyby ktoś z szanownych kolegów podał mi dokładnie który tor jest który i dokąd to chętnie zrobiłbym jakąś ładna i dokładnie opisaną oraz podzieloną na poszczególne tory mapkę (zajmuję się grafiką i chętnie dodam coś "od siebie")... Scenariusz mi się bardzo podoba i poza "elektrociepłownią" to jedyny dla manewrówki dlatego chciałbym aby było git.
Co do problemu z dźwiękiem TEM2 puki co nie udało mi się nic osiągnąć przy tych "konfiguracjach" (w sumie to moja wiedza jest w tym względzie dosyć ograniczona) ale jeszcze się nie poddałem.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2014, 11:01:54 wysłana przez oskar »

Offline jakubg1

• Wydział Repozytorium
  • MaSzyna ma szynę, szyna ma MaSzynę - na kołach.
  • Otrzymane polubienia: 1248
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2014, 18:19:44 »
Grzebałeś w plikach scenerii?

Offline oskar

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2014, 10:58:30 »
Plików scenerii nie tykam... Wydaje się to zbyt "delikatne" patrząc jak działają inne scenerie i chyba łatwo byłoby coś zepsuć.

Offline adsim

• Moderator
  • Otrzymane polubienia: 12
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Stycznia 2014, 11:25:03 »
Na pewno zatrzymujesz się w tych miejscach (screen)?
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline oskar

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Stycznia 2014, 12:20:27 »
Do "P2" jeszcze sposobności nie miałem ale "P1" tak. Ale to na screenie niezbyt pokrywa się ze szkicem pomocniczym dodanym do scenerii... Jeszcze spróbuję może akurat wyjdzie.

Offline muri

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Stycznia 2014, 16:10:04 »
Do "P2" jeszcze sposobności nie miałem ale "P1" tak. Ale to na screenie niezbyt pokrywa się ze szkicem pomocniczym dodanym do scenerii... Jeszcze spróbuję może akurat wyjdzie.
Szkic to szkic... Nawiguj po wykolejnicach i zwrotnicach - inaczej się nie da. Patrz w którym miejscu kończy się tekstura zwrotnicy - tam się zaczyna tor i to tam trzeba stać. Nie ma siły - jak wszystkim działa a Tobie nie, to jest to typowy błąd PEBKAC. Powodzenia!

Offline oskar

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Stycznia 2014, 11:14:13 »
Wychodzi na to, że źle stałem na "P1", trochę za blisko dziobem do wykolejnicy... Bardzo dziękuję za ten screen, bo gdyby nie to to za cholerę bym nie przejechał a tak udało się całe i to za pierwszym razem. Muszę przyznać, że trochę to trwa ale bardzo na prawdę bardzo ten scenariusz mi się podoba, pewnie ze względu na dużą dawkę realizmu. Od razu wskoczył na półkę z ulubionymi, zaraz obok "Całkowa".
Aby uniknąć w przyszłości podobnych do mojego błędów poświęciłem wczoraj parę chwil i zrobiłem nieco dokładniejszy schemat (można potraktować jako dodatek -  uzupełnienie do scenerii albo coś w tym stylu, a może nawet dałoby się dodać to do następnej paczki). Proporcje pod względem długości poszczególnych odcinków i odległości nie są może całkiem dokładnie oddane ale układ torowiska i rozmieszczenie torów postojowych i charakterystycznych punktów jest jak najbardziej dokładne. Poza tym zastosowałem taką samą kolorystykę jak na oryginalnym szkicu. Mam nadzieję, że dzięki temu nawet "nowicjusze" nie będą mieli podobnego problemu... Jeszcze raz dzięki za pomoc;)

Dodano: 13 Stycznia 2014, 11:19:51
Jeszcze jedna rzecz. Dla chętnych, albo na potrzeby symulatora oryginalna mapa ma rozmiar ponad 5000px 4 razy wieksza (ponad 800kb) i jest o wiele dokładniejsza niż w załączniku. Proszę dać znać to podeślę na maila albo jakoś tak...
Zapewne wbrew zasadom szacownego forum ale tu jest link do mapy w pełnej okazałości: http://eu07.pl/userfiles/22401/manewrowo3-mapa.jpg
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2014, 12:22:49 wysłana przez oskar »

Offline muri

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2014, 11:44:41 »
Użyj forumowego uploadu - np z przedrostkiem priv- .

Dodano: 13 Stycznia 2014, 11:47:21
A gdybyś chciał, żeby Twój schemat trafił do oficjalnej paczki - zgłoś go do testu dodatków.
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2014, 11:47:21 wysłana przez muri »

Offline Niebugoclaw

• Otrzymane polubienia: 10
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Stycznia 2014, 12:00:40 »
Wg mnie bardziej czytelny jest stary schemat, może gdyby był zrobiony bardziej dokładnie. Nie ma sensu wstawiać schematu całej stacji z bocznicami, skoro i tak interesuje nas tylko jedna głowica przy dysponującej. Ale to już kwestia gustu.

Offline muri

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Stycznia 2014, 12:16:52 »
Też tak myślę - że to kwestia gustu. @oskar, może przygotuj plik z opisem misji w html, w którym w newralgicznych miejscach wrzucisz odp. screeny? Moje zdanie jest "po środku" - z jednej strony ta jest bliższa rzeczywistości, ale z drugiej strony ma trochę "za mały zoom" i gorzej widać szczegóły w okolicy głowicy. Może wystarczyłoby zwiększyć odległości między torami? No ale to już uwagi które raczej powinny się pojawiać w teście dodatków...
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2014, 12:17:59 wysłana przez muri »

Offline oskar

« Odpowiedź #15 dnia: 13 Stycznia 2014, 12:30:20 »
Ten "html" to do prawdy świetny pomysł. Jakoś do głowy mi to nie przyszło... Tak też uczynię...
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2014, 12:36:48 wysłana przez oskar »

Offline muri

« Odpowiedź #16 dnia: 13 Stycznia 2014, 12:39:42 »
Żebyś nie musiał wynajdywać koła na nowo - wiem że w EventGeneratore (%maszynadir%\MaSzyna_08_13\programy_na_potrzeby_symulatora\EventGenerator\EVG-1.2.13) jest generator prostego HTML - może Ci się przyda.

Offline oskar

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Stycznia 2014, 11:04:45 »
Wczoraj przejechałem całość żeby screeny pozyskać, a co do takiego htmla jak jest w opisach innych scenerii to chyba nie ma czym się przejmować... Jak znajdę parę wolnych chwil to zrobię i będzie super (mam nadzieję że jeszcze w tym tygodniu), a przede wszystkim nikt już nie będzie miał podobnych problemów;) Jedna tylko rzecz mnie trapi. Niezbyt podoba mi się niebo oryginalnie dodane do tej scenerii tym bardziej, że jako standard ustawione są tam wagony które nie mają "włączonych" świateł i wszystko jakoś ciemno wygląda... Poza tym jak kończy się o 10 z rana to trochę to nie pasuje. Dlatego też użyłem jaśniejszego nieba do screenów, dużo lepiej wszystko widać, a i realistyczniej to wygląda (szczególnie o 10 rano)...
Niedługo będzie opis.

Dodano: 18 Stycznia 2014, 11:38:30
Postanowiłem napisać, bo wychodzi na to, że jeśli człowiekowi coś nie leży (na przykład zły - niejasny opis scenerii, przez co traci się czas) i zwróci na to uwagę na tym zacnym forum, to sam staje się obiektem zainteresowania moderatora - co należy rozumieć jako jednego z twórców symulatora. Mam zatem pytanie. Po co pisać, żeby zwracać uwagę na coś co jest niedobre, skoro w odpowiedzi na takie spostrzeżenie człowiek w nagrodę dostaje nakaz poprawienia przecinków i innych podobnych rzeczy w swojej wypowiedzi, o otrzymaniu statusu "pilnowanego" nie wspomnę... Ja odbieram to tylko i wyłącznie jako zemstę za przyczepienie się do tego, że nie można od początku zrobić czegoś dobrze i nie stosuję się do - widać - ogólnie przyjętego udawania że jest pięknie i wcale mnie nie wkurza, że straciłem na tym dobre 30 godzin bo twórca nie mógł dobrze zaznaczyć czegoś na szkicu.
Mam też zapytanie do użytkowników takich jak ja, którzy chcieliby zrobić coś dla dobra reszty ale nie są związani z symulatorem od początku. Czy wszystkie przejawy indywidualizmu takie jak moje bezczelne - jak się okazało - znalezienie 2 błędów, chyba jeszcze bardziej bezczelna chęć naprawy ich bez konsultacji z twórcami tego forum są zawsze tępione w tak iście "stalinowski sposób"?

Mam tylko nadzieję, że w świetle tego co napisałem powyżej nie zostanę usunięty z forum pod pretekstem "nadużywania interpunkcji i myślnika" lub czymś podobnym... Pragnę zaznaczyć, iż jestem dyslektykiem i mogą zdarzyć się w mej wypowiedzi błędy. Może nie zostanę przez to ukamienowany...

Dźwięku sprężarki TEM2 niestety nie potrafię naprawić. Brak mi wiedzy na ten temat i nie mam problemu żeby się do tego przyznać.

Opis "manewrowo 3" w formie htmla jest już na ukończeniu - chcę to zrobić tak, aby nie wymagało poprawek. Niestety w świetle ostatnich wydarzeń nie zdziwię się jeśli nie zostanie dopuszczony przez moderatorów, gdyż miałem czelność zacząć pracę nad nim bez "namaszczenia"...

Serdecznie pozdrawiam wszystkich tych, którzy mają odwagę pokazać, że znaleźli coś co nie zostało dopracowane do końca...
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2014, 11:38:30 wysłana przez oskar »

Offline Benek

• Moderator
  • fb.com/benek.maszyna
    • Moja strona o MaSzynie
  • Otrzymane polubienia: 17
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Stycznia 2014, 12:11:43 »
Postanowiłem napisać, bo wychodzi na to, że jeśli człowiekowi coś nie leży (na przykład zły - niejasny opis scenerii, przez co traci się czas) i zwróci na to uwagę na tym zacnym forum, to sam staje się obiektem zainteresowania moderatora - co należy rozumieć jako jednego z twórców symulatora.
Owszem. Nie tylko zainteresowali się Tobą moderatorzy, ale i wszyscy, którzy zobaczyli Twój dodatek. Pochwalili Cię za  wykonaną pracę w Teście Dodatków.
Po co pisać, żeby zwracać uwagę na coś co jest niedobre, skoro w odpowiedzi na takie spostrzeżenie człowiek w nagrodę dostaje nakaz poprawienia przecinków i innych podobnych rzeczy w swojej wypowiedzi, o otrzymaniu statusu "pilnowanego" nie wspomnę... Ja odbieram to tylko i wyłącznie jako zemstę za przyczepienie się do tego, że nie można od początku zrobić czegoś dobrze i nie stosuję się do - widać - ogólnie przyjętego udawania że jest pięknie i wcale mnie nie wkurza, że straciłem na tym dobre 30 godzin bo twórca nie mógł dobrze zaznaczyć czegoś na szkicu.
Zasady są proste. Zakładając konto zadeklarowałeś się, że znasz Regulamin. Musisz go tylko przestrzegać. To co, teraz nas oszukujesz, okłamujesz? Moderator wysłał do Ciebie PW, byś poprawił nazwę tematu, by inni użytkownicy mogli łatwo odnaleźć podobny problem, a Ty nie raczyłeś nawet odpowiedzieć. Usunąłeś za to wpisy moderatorów w pierwszej wiadomości. I kto tu jest ten zły? Jak coś podpisujesz (akceptujesz Regulamin), to masz się tego trzymać. To był Twój świadomy wybór. Nie rób z siebie osoby nieodpowiedzialnej. Natomiast Twój dodatek nie ma wpływu na uwagi moderatorów. Nie jest to żaden rodzaj zemsty, tak jak piszesz. Wręcz przeciwnie, każdy się cieszy, że chcesz pomóc.
Pragnę zaznaczyć, iż jestem dyslektykiem i mogą zdarzyć się w mej wypowiedzi błędy.
Spójrz tutaj, zakazy 10:
Oprócz działów językowych (angielski i hiszpański), obowiązującym językiem na Forum jest polski. Przestrzegaj zatem zasad ortografii i interpunkcji. Jeśli masz z tym problemy, używaj programów sprawdzających pisownię. Ze względu na istnienie takich programów, na tym Forum nie respektujemy posiadania orzeczeń typu dysortografia.
I jeszcze jedno, kilkanaście osób z tego forum poświęciło nie 30 godzin, ale kilka lat na tworzenie. Nadal muszą wysłuchiwać narzekań i słów krytyki. Widać, że to Cię przerosło.

Offline oskar

« Odpowiedź #19 dnia: 20 Stycznia 2014, 14:32:31 »
Opis gotowy wysyłam do testów... Może się spodoba. jak ktoś jest zainteresowany to mogę podesłać poza forum.

Dodano: 20 Stycznia 2014, 14:46:09
"Moderator wysłał do Ciebie PW, byś poprawił nazwę tematu, by inni użytkownicy mogli łatwo odnaleźć podobny problem, a Ty nie raczyłeś nawet odpowiedzieć. Usunąłeś za to wpisy moderatorów w pierwszej wiadomości."

Owszem dostałem wiadomość ale bez tematu i treści. Gdyby raczył napisać o co chodzi może zauważyłbym niebieski tekst za pierwszym razem... Nie wiem czy ktokolwiek z tego forum zna "KOGĘ" - forum modelarzy okrętowych. Myślę, że pod względem prowadzenia forum od nich moglibyście (moderatorzy) nauczyć się wszystkiego.

Co do mojej "niewdzięczności" to w jednej z pierwszych wypowiedzi napisałem co myślę o Symulatorze i zdanie swoje podtrzymuję. Mało tego - po ściągnięciu ST43 mogę powiedzieć, że jest to niemal dzieło sztuki...

Kurczę - jednak z braku czasu podeślę opis do testów jutro. Za opóźnienie przepraszam.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2014, 14:46:09 wysłana przez oskar »

Offline pol102

• Geoinformatyk kolejowy
  • Otrzymane polubienia: 35
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Stycznia 2014, 16:47:20 »
Owszem dostałem wiadomość ale bez tematu i treści. Gdyby raczył napisać o co chodzi może zauważyłbym niebieski tekst za pierwszym razem... Nie wiem czy ktokolwiek z tego forum zna "KOGĘ" - forum modelarzy okrętowych. Myślę, że pod względem prowadzenia forum od nich moglibyście (moderatorzy) nauczyć się wszystkiego.

Za to oni, powinni uczyć się od 'naszych', jak należy korzystać z zasad poprawnej polszczyzny, szczególnie w zakresie interpunkcji i ortografii.

Zamykam.
adsim
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2014, 09:42:03 wysłana przez adsim »