Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Programy na użytek symulatora. [szczawik]
szczawik:
--- Cytat: jakubg1 w 11 Września 2024, 11:38:57 ---Proponuję usunąć opcję "Usuwaj nieużywane tekstury z OpenGL" albo zrobić jakiś komunikat który ostrzega o niepoprawnym działaniu tej funkcji, co generuje problemy.
--- Koniec cytatu ---
Ta opcja jest przeniesiona do ustawień zaawansowanych w wersji testowej- ta z kolei jeszcze trochę taką będzie.
Co do elementów opcjonalnych, myślę nad osobną sekcją w pliku .scn, przykładowo:
--- Kod: ---//$optional
include stacyjkowo/budynki.scm end //Dodatkowe budynki dekoracyjne.
include stacyjkowo/otoczenie.scm end //Dodatkowe dekoracje.
//$endoptional
--- Koniec kodu ---
Na podobnej zasadzie można by stworzyć sekcję z plikami .scm terenu. Takie wydzielenie sekcji i dodatkowo umieszczenie ich bardziej z początku pliku przyspieszyłoby Starterowi odnalezienie ich. Jednocześnie wszystkie elementy byłyby normalnie wczytywane przez inne programy (uruchamianie bezpośrednio z eu07.exe czy Rainsted.exe), a reszta byłaby dla nich pomijanym komentarzem.
matek123:
Ok, to też brzmi ciekawie. Jak już jesteśmy przy takiej wersji, to jeszcze przydałoby się //$optional_dynamic //$endoptional_dynamic, które można by było wstawić po "FirstInit". Pojazdy wstawione opcjonalnie przed hasłem "FirstInit" co prawda pojawiają się na scenerii, jednak trzeba je pobudzić do działania.
jakubg1:
Nie wiem czy już było, ale prosiłbym o możliwość ukrycia pojazdów zdefiniowanych jako kolejne w textures.txt po frazie ^n, np.
--- Kod: ---^3
wpis1
wpis2
wpis3
wpis4
wpis5
wpis6
--- Koniec kodu ---
wyświetli w liście dostępnych pojazdów tylko wpis1 i wpis4.
Pokazanie tych pojazdów można by było dodać jako jakąś zaawansowaną opcję, jakby ktoś chciał wstawić np. tylko człon b.
matek123:
--- Cytat: szczawik w 23 Lipca 2024, 14:15:35 ---Nowa wersja testowa, zmiany:
* ukrycie kolejnych członów pojazdów na listach,
--- Koniec cytatu ---
U mnie działa. Do poprawy jest textures.txt Elfa SKM W-wa.
jakubg1:
A to przepraszam. Sugerowałem się krytyką w teście kibla, że wszystkie człony są w tej samej kategorii.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej