Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Programy na użytek symulatora. [szczawik]
jakubg1:
Taka funkcja istnieje, ale nie działa.
mac310:
Jeśli istnieje ale nie działa, to jakoby nie istniała.
DzordZ:
Pomysł/zapotrzebowanie na nową funkcjonalność:
Dla aktywnego pojazdu dodana jest opcja: (1) "Losuj ustawienie wagonów w składzie od tego pojazdu" lub (2) "Losuj ustawienie wagonów w składzie". (starter.jpg)
Cel: Ułatwienie użytkownikowi wymieszania kolejności wagonów w danym zestawieniu.
Opcja (1) - Losowanie od pojazdu (w prawo):
+ Możliwość stworzenia składu wielogrupowego i tasowania wagonów w grupach (przykład: po wstawieniu LOK + pierwszej grupy wagonów i przetasowania jej, kolejne grupy wagonów mogą być tasowane oddzielnie)
- Opcja dostępna tylko dla wagonów
Opcja (2) - Losowanie:
+ Klikając w losowanie na lokomotywie, LOK zostaje w miejscu, kiedy wagony są tasowane - łatwiejszy koncept i zrozumienie dla użytkownika
- Mniejszy zakres manipulacji składem
szczawik:
Nowa wersja testowa, zmiany:
* UART- rozbudowa o nowe parametry (zachowana kompatybilność wsteczna- obsługiwane po wykryciu),
* obsługa UTF-8; załączane poprzez parametr uruchomienia 'utf8',
* opcja losowania kolejności wagonów w składzie.
Losowanie obejmuje pojazd zaznaczony i wszystkie kolejne. Zmieniona może być tylko kolejność pojazdów nie stanowiących integralną cześć innych; pozostałe, tj. EZT czy wagony zespołowe są pomijane w losowaniu).Link do paczki: https://eu07.pl/userfiles/7492/starter221113.zip
64bit: https://eu07.pl/userfiles/7492/starter64_221113.zip
--- Cytuj ---Mam wrażenie, że jeśli wstawię sobie pojazd do prowadzenia, który już jest gdzieś użyty w scenerii to dochodzi do zamknięcia/wysypu symulacji.
--- Koniec cytatu ---
Wydaje mi się, że jest dobrze, ale to jeszcze trzeba potestować.
--- Cytuj ---Czy nowy Starter mógłby być crossplatformowy?
--- Koniec cytatu ---
Gdzieś w wątku jest link do wersji na Linuxa, nie było jednak wtedy zbytnio zainteresowania testami. Wersja na Linux to był klon projektu dostosowany do Linuxa (i jednocześnie obecnego kodowania)- projekt od początku nie był pisany z myślą o innych systemach.
mac310:
--- Cytat: szczawik w 13 Listopada 2022, 19:12:03 ---
* UART- rozbudowa o nowe parametry (zachowana kompatybilność wsteczna- obsługiwane po wykryciu),
--- Koniec cytatu ---
Wygląda na to, że ustawienia yes/no już nie są aktualne i wraz z nowymi funkcjami, które finalnie trafiły do exe Milka (niestety nie ma go w aktualizacji 22.11) zmieniło się sterowanie z eu07.ini.
Teraz wygląda to tak, gdy wszystkie opcje są włączone:
--- Kod: ---uartfeature main|scnd|train|local|radiovolume|radiochannel
--- Koniec kodu ---
Wyłączenie danej funkcji odbywa się poprzez usunięcie wpisu znajdującego się między pionowymi liniami. Nie będzie zatem wstecznej kompatybilności bo zmienił się zupełnie sposób konfigurowania zarówno dotychczasowych jak i dwóch nowych funkcji.
Muszę więc poprosić o kolejną zmianę w starterze. Zmiany wprowadzał @marcinn więc może coś skomentuje, ale wydaje mi się, że tak to powinno działać. Przynajmniej tak to działa u mnie jak wprowadzam ręcznie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej