Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Edytor RAINSTED - kilka pytań
Ra:
Jeśli chodzi o dokumentację ogólnie, to bazą do niej może być opis zmian w kolejnych wersjach Rainsted (tu oraz tu), z którego należało by zrobić kompilację z podziałem na tematy. Mogę również udostępnić stronę, na której można by to zorganizować. Mógłbym wtedy śledzić zmiany i na bieżąco korygować ewentualne błędy.
Natomiast na chwilę obecną uważam, że nie jest możliwe stworzenie poradnika "jak zrobić scenerię w Rainsted", bo zbyt wiele rzeczy wymaga dopracowania pod względem geometrii analitycznej i topologii obiektów w Rainsted, jak również niezbędne jest dokonanie pewnych zmian w MaSzynie. Są to rzeczy podstawowe, jak podsypki, rozjazdy, słupy trakcyjne, przejazdy, przepusty, czy skrzyżowania dróg.
carmel4a:
Myślałem bardziej nad ,,Co można zrobić w Edytorze". Osobiście ten pomysł uważam za przydatny i (jeśli to możliwe) mógłbym zacząć pracę nad jakimś tematem w obecny weekend. Nie wiem natomiast jak mam prezentować efekty - ale to już chyba można uzgodnić na PW - nie widzę dalszego powodu pisania publicznie na Forum o technicznej stronie tego pomysłu.
Benek:
--- Cytat: carmel4a w 13 Czerwca 2013, 17:59:52 ---...nie widzę dalszego powodu pisania publicznie na Forum o technicznej stronie tego pomysłu.
--- Koniec cytatu ---
A mnie się wydaję, że to forum powinno właśnie od takich tematów być. A nie od tego, by wklejać linki z rynku kolejowego czy podsyłać muzykę z youtube.
carmel4a:
@Benek czepiasz się trochę :) Chodziło mi, żeby przez 10 wiadomości nie umawiać się z @Ra czy będę Mu wysyłał PDF'y, dox'i, na maila czy bezpośrednio na Jego stromę. Pomyślałem, że będzie to trochę zaśmiecać Forum...
... A tak przy okazji. Czy edycja punktów P2 i P4 na zwrotnicach ma sens? Czy korzystać z szablonowych zwrotnic? Bo w pierwszym przypadku dość kiepsko to wygląda ze złożeniem z podsypką. Drugie pytanie - co zrobić jeśli tekstury podsypek migają najprawdopodobniej przez nachodzenie na siebie. Czy jedynym wyjściem jest odsunięcie ich od siebie? Chodzi głównie o zwrotnice na stacjach przy dość wąskim rozstawie torów.
Ra:
Zasadniczo zwrotnice ustawia się przy pomocy szablonów. Kilka najpopularniejszych szablonów jest wbudowanych na stałe, kilka kolejnych można dokleić do plików RSF z oddzielnych plików. Bezpośrednia edycja współrzędnych ma raczej ograniczone zastosowanie i najczęściej jest używana do ustawienia linii kierunkowej pod określonym kątem na sceneriach fikcyjnych albo drobnych korekt obiektów punktowych, nieprzyklejonych do trajektorii.
Migotanie podsypek za zwrotnicą jest wadą symulatora, na którą nie ma prostego rozwiązania. Na dziś to można tylko za zwrotnicą ustawić odcinki bez podsypki i wymodelować ją ręcznie (przedłużyć model podsypki rozjazdu). Biorąc pod uwagę, że w owym miejscu powinny się nadal znajdować odpowiednie podrozjazdnice, a nie podkłady, to daleko jeszcze mamy do stanu zadowalającego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej