Autor Wątek:  Wydzielone z: Idziemy w inne lata...  (Przeczytany 2071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kurak303E

• PKP Intercity, Gdynia - kurs maszynistowski :)
  • Otrzymane polubienia: 0
Wydzielone z: Idziemy w inne lata...
« dnia: 18 Września 2012, 14:46:58 »
EP07-330. Po wypadku w latach 90' dostała taki nastawnik. Dzisiaj tak wygląda.

330 była bita i to nie raz, ale taka zabudowa nastawnika nie miała nic wspólnego z wypadkiem. To była celowa modernizacja w Gdyni Grabówku. Napęd nastawnika jazdy został rozwiązany podobnie jak w SU46. Wał krzywkowy został przeniesiony bezpośrednio spod koła na środek kabiny i połączony łańcuchem z samym kołem (oczywiście wraz z dźwignią bocznikowania i nawrotnikiem). Celem tej zmiany oczywiście była wygoda pracy - więcej miejsca na nogi i lepsze ogrzewanie. Ale najważniejszą sprawą było pogrubienie ścian, które w przeciwieństwie do zwykłych siódemek, mają w 330 z dobre 10cm grubości. Dzięki temu maszyna jest bardzo cicha. Ale to wszystko już się powoli rozłazi. Generalnie na dzień dzisiejszy nic się w niej nie zmieniło. ..poza tym, że jest syf kiła i mogiła. Pulpit jest pomazany na szaro tak niedbale, że aż szkoda patrzeć. Poza tym przecieka dach nad czołową szybą, pękają framugi bocznych okien, a na szarej farbie zebrało się tyle brudu, że strach jest czegokolwiek dotykać. Dane najnowsze, bo jechałem na niej tydzień temu.
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2012, 21:26:37 wysłana przez Rozi »
Lubię SU45 :) Zapraszam na mój kanał, głównie o SU45 na YT - http://www.youtube.com/user/Gryszaq oraz Ełcką Galerię Kolejową - www.elkgk.cba.pl

Offline Ra

• Zasłużony dla Symulatora
  • Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 388
Odp: Odp: Idziemy w inne lata...
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2012, 17:59:17 »
Straszne jest to, że zebrał się brud i nikt nic nie może na to poradzić.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline mechatronik

• Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Września 2012, 18:12:12 »
Odnośnie stanu czystości w kabinach to jakie załogi taki porządek ;) W Railu pamiętam niemalże obowiązkowo po zakończeniu służby sprzątało się kabiny tak żeby podmieniający koledzy mieli w miarę czysto. Fakt, musi być przynajmniej zmiotka na stanie (szufelki od biedy robi się z SKP ;) ).
Ja tam zawsze wożę ze sobą takie chusteczki nawilżone jak dla małych dzieci, ewentualnie też nawilżone chusteczki kuchenne. Kosztuje to grosze a się sprawdza. Przy objęciu z grubsza pulpit, nastawnik/zadajnik, hamulec i wsio gra.
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2012, 18:17:58 wysłana przez mechatronik »
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline kurak303E

• PKP Intercity, Gdynia - kurs maszynistowski :)
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Września 2012, 19:47:47 »
Akurat zamiecenie kabiny z piachu i z grubsza tego, co się naniosło to oczywistość. Za każdym razem przeczyści się również poręcze, a czasem nawet i pulpit jeśli jest na to czas. Ale w ICC niestety na co najmniej połowie służb nie ma na to czasu, bo przejmuje się pociągi "z biegu", lub zdaje lokomotywę "na biegu". A nie raz i jedno i drugie na jednej służbie.

Tutaj problemem jest z resztą nie tyle to, że nie każdy maszynista po sobie posprząta, co jakość wykończenia kabin maszyn wychodzących z rewizji. Na przykładzie 330 (żałuję, że nie zrobiłem zdjęcia). Cieknący dach, pękające framugi, niechlujne grudy farby nawalone w miejsca, gdzie nie dało się pociągnąć precyzyjniej pędzlem. Już na wstępie kabina wygląda nie za ciekawie. A że to jest jasny kolor, to i wszelki brud, zalegający kurz wtarty w tą farbę sprawia mało pokrzepiający widok. A jakiś czas temu, bo w czerwcu zobaczyłem kabinę, która zdmuchnęła moje wszelkie wątpliwości co do podejścia do stanowiska pracy maszynisty. Nie pamiętam, który genialny zakład wykonywał rewizję. Była to EP08-001. Miałem nieprzyjemność jechać na niej w zasadzie kilka tygodni po NR, miała zaledwie kilkanaście tysięcy na liczniku. Mimo że teoretycznie maszyna przeszła niedawno rewizję, pulpit pozostał taki, jak go artystycznie sp*****lili 500000km wcześniej, czyli na poprzedniej NR. Pulpit miejscami zaczął zmieniać kolor z białego na czarny, ze ścian odpadał całe płaty farby, odsłaniając gołą, a miejscami już rdzewiejącą blachę. Pod oknami ze wszystkich stron straszyły brązowe, rdzawe zacieki do samej podłogi. Farba również sypała się z sufitu, zatem tu i tam walały się pokruszone, białe paprochy. A jako wisienka na torcie, po warsztacie miała nastawnik usrany w tawocie.
A budynie? Zdaje się już prawie wszystkie zmieniły skórkę na szarą, przechodząc rewizje w Oleśnicy, PESIe, Gdańsku itd. ŻADEN nie doczekał się choćby umycia kabiny, nie wspominając o jakiejś odnowie. Jako że prowadzę sobie małą statystykę, "zaliczyłem" już ponad 30 byłych budyniów (ani jednego w oryginalnej farbie). Pulpit każdego wyglądał, jak go stworzyli na przełomie lat 2007/2008, z oczywiście dodatkiem brudu zbieranego przez te wszystkie lata.
Lubię SU45 :) Zapraszam na mój kanał, głównie o SU45 na YT - http://www.youtube.com/user/Gryszaq oraz Ełcką Galerię Kolejową - www.elkgk.cba.pl

Offline inoworclawpkp

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Września 2012, 20:27:25 »

Offline ST44-003

• EU07-001
  • Otrzymane polubienia: 340
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Września 2012, 20:53:17 »
Moderatorze, widzisz a nie grzmisz. Wątek mi psują dywagacją nt. brudu w kabinie :(
Nie, jednak nie zrobie tej 330, bo materiałów brak. A więcej dyskusji.

Po to istnieje opcja "zgłoś do moderatora".
Wydzielam.
Rozi
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2012, 21:26:27 wysłana przez Rozi »