Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Postępy przy pracach w ZNTK...

<< < (6/38) > >>

Bzyk02:
Nic nie dodawaj, ma bardzo ładny kolor.

Pamiętaj o przecinkach.
Benek

up5358:
Odnośnie kolorów. Robię na laptopie, więc w sumie mam wszystko w "zimnych" tonacjach. Dziękuję za uwagi, które nawzajem się "równoważą". Poczekajmy na opinię z działu testów. Obecnie pokonałem problem z kanałem alfa, nałożyłem już teksturę w miejsca, które były zupełnie bez owej (poręcze, drabinki, itp). Zostaje jeszcze czołownica do zrobienia. Z racji prawie identycznego dachu w EU07-310 i 334, nie będę go wykonywał tylko pozostawię ten z 310. Tak, więc czołownica do zrobienia (dzisiaj, jutro) i jedziemy z nią na testy. Mam nadzieję, że tym razem już się uda, bo przyznam, że po roku mam jej dość ;)

hanys:
Jak będziesz robił czołownice to dodaj cienie jeszcze wokół mocowań bufora, wzdłuż kabla na ogrzewanie. Na czole zrób mocowania do muf na łączenie z inną lokomotywą tak jak to zrobiłem w EU07-1512. Dodaje to nieco realizmu lokomotywie. Na dodatek podmień patyki z wkładkami węglowymi. No a tak to ładnie się prezentuje.

up5358:

--- Cytat: hanys w 23 Czerwca 2013, 15:29:41 ---Jak będziesz robił czołownice to dodaj cienie jeszcze wokół mocowań bufora, wzdłuż kabla na ogrzewanie. Na czole zrób mocowania do muf na łączenie z inną lokomotywą tak jak to zrobiłem w EU07-1512. Dodaje to nieco realizmu lokomotywie.
--- Koniec cytatu ---

Wpisałem uwagi do tych spostrzeżonych przez innego użytkownika i będzie zrobione by się lepiej prezentowała.

--- Cytat: hanys w 23 Czerwca 2013, 15:29:41 ---Na dodatek podmień patyki z wkładkami węglowymi.

--- Koniec cytatu ---
Ja ją robię na stan z 2009 roku, kiedy się na miedzianych jeździło. Dla większej zgodności ze zdjęciami, z których robiłem, wolałbym pozostawić te, w których występowała.  Rozumiem, że z miedzianymi żaden dyspozytor nie miał prawa by wydać takiego pojazdu obecnie. W symulatorze, jednak, może nie idźmy za tym zapisem. Jako dowód zdjęcie, na którym się wzoruję. Ja celowo z węglowych zmieniałem.

Pytanko, czy ten odblask słupa trakcyjnego z sąsiedniego toru, odbity na boku 334 wziąć i "wymazać"? Bowiem padła taka uwaga, ja natomiast, do tej pory to zostawiałem. Lepiej będzie z tym odbiciem słupa na boku, czy bez ?

--- Cytat: hanys w 23 Czerwca 2013, 15:29:41 ---No a tak to ładnie się prezentuje.

--- Koniec cytatu ---
Waść, aż się zarumieniłem ;)

Zdjęcie autorstwa @EU07-483 (na bezoporowej)

up5358:
Postępy przy syzyfowej pracy nad 07-334. Lok został zrobiony we wczorajsze popołudnie od zera. Nie dało się boków ze sobą spasować, więc musiałem od nowa z edytowanych zdjęć wycinać, sklejać i wklejać. Po drodze jakimś cudem w gimpie kanał alpha usunąłem (może przy zapisie miałem "zafajkowaną" opcję kompresji RLE - w obecnej chwili nie pamiętam). Poprawiłem pasowania boków kabin z bokiem pudła, oraz rynienki na łączeniu czoła z obydwoma bokami kabin. Pozostało:

- spasowanie boków, bo nie podoba mi się obecny efekt. Tylko nie wiem, czy w jednym przypadku nie lepiej będzie plasterkiem "załatać" i po problemie ?   
Bo drugi bok kabiny z bokiem jest mniej spasowany (ten, który ma inny odcień w stosunku do boku pudła), to go ręcznie będzie trzeba poprzesuwać (jeśli jest łatwiejsza metoda, gdy już jest całość nałożona na teksturę to proszę o poradę).

- jak już się spasują to wówczas ten bok kabiny spasować tonalnie z bokiem pudła (bok pudła już ma wyjściowo lekko podkręcony kontrast, oraz krzywe).

- następnie bok kabiny z czołem spasować.

Etap pasowania "kolorystycznego" to raptem 15-20 minut roboty w photoshopie (przez rok prac nad tym wozem doszedłem do wprawy).

Etap pasowania boków - czekam na porady, skoro już mam to tak jak na screenach, czyli nałożone na teksturę 07-310.

Kolejne etapy:
- czołownica, bo chcę doprowadzić wcześniej całość do porządku, także tonalnie. Wtedy będzie łatwiej dopasować tonalnie czołownicę.

Jest jeszcze kwestia alphy: w najgorszym wypadku powycinam z tej tekstury to co mam już zrobione i nałożę na nową kopię - zawsze to mniej roboty, jak zupełnie od zera jechać.

Tutaj też czekam na porady bardziej doświadczonych użytkowników. Wklejam też szczegółowe screeny, gdzie widać co i jak się zrobiło, oraz posypało.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej