Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Postępy przy pracach w ZNTK...

<< < (4/38) > >>

up5358:
Witam,
Kilka spraw uporządkowałem, więc będe miał około 2-3h dziennie (wieczorami/nocami) dla symulatora, więc zamiast nudzić się "za kołem" postanowiłem powrócić do Adobe Ps CS6 Extended i teksturować. Małe zmiany zaszły w planach:
1. W związku z tym, że w kolejnej PC planowane jest wypuszczenie zaktualizowanych ET22, 4E, 102E (??) to obecnie w ZNTK na Quarkowie zostają zawieszone wszelkie prace nad ET22, 4E, 102E do czasu wyjścia kolejnej PC (nie interesuje mnie kiedy).

2. Zostaną dokończone prace nad EU07-336.

3. Patrząc na mapowania wagonów pasażerskich postanowiłem zrobić z kilku zdjęć na tekstury pożytek. M.in. zdeklasowana 1kl PR-ów, PR barowy, bo ubogo nam w składach IR, z towarowych SIS.

4. Oprócz tego spróbuję ze zdjęć @Hadomika zrobić teksturę TEM2-295 CTL-u (mamy jedną w tym malowaniu to będzie do kompletu).

Uprzedzam także, że nie lubię monotonni, więc nie obce jest mi "skakanie" między projektami, co nie oznacza porzucenia wcześniejszych. Ot taki mój nawyk.

Mam też pewien problem z ustawieniem "tamarki" przed bramą na kanał. Bez względu na wartość wpisu lok jakby za dotknięciem "nie widzialnej ręki" cofa się i staje centralnie w bramie (nie uszkadzając jej). Efekt na screenie.

Drugi screen: EU07-1504 -> EU07-1517 (Darek71Wrc), EU07-1512 -> EU07-1513 (autora uzupełnię ale też chyba Darek), ET22 ->ET22-767 (@Hadomik). Po drobnym liftingu wróci do testów. Najpierw jednak to co wcześniej/wyżej wypisałem.

@Szogun prześwietnie się te 303Eb z widokiem na kabinę prezentują. Chwała Ci za tą pracę.

Edit: Post informacyjny. Kolejne już będą z ukończonymi teksturami, czekającymi na drobne poprawki i jazdę na testowy.

Ra:

--- Cytat: up5358 w 05 Maja 2013, 19:05:47 ---Mam też pewien problem z ustawieniem "tamarki" przed bramą na kanał. Bez względu na wartość wpisu lok jakby za dotknięciem "nie widzialnej ręki" cofa się i staje centralnie w bramie (nie uszkadzając jej). Efekt na screenie.

--- Koniec cytatu ---
Być może natknąłeś się na protezę naprawiającą problem z Event0. Kiedyś było tak, że przy wstawianiu lokomotywy na tor określało się położenie jej środka. W efekcie zamiana krótkiej SM03 na dłuższą SM42 powodowała konieczność skorygowania przesunięcia, aby np. czoło nie wystawało za semafor albo tył nie przebijał drzwi budynku. Ponieważ nie podobało mi się uzależnienie położenia czoła od długości pojazdu, zrobiłem tak, że na wskazanym przesunięciu znajduje się czoło składu, a nie środek pierwszego pojazdu. Wtedy okazało się, że bardzo wiele składów jest wstawionych z przesunięciem 0 na tor ze zdefiniowanym Event0, który do działania wymaga ustawienia lokomotywy na torze, podczas gdy przesunięcie 0 sprawia, że ląduje na torze poprzednim (wcześniej połowa wystawała i w miarę było dobrze). W związku z narzekaniami, że scenerie przestały działać, zrobiłem protezę, która przesuwa lokomotywę tak, aby znalazła się na torze z Event0, jeśli została wstawiona wpisem na takowy tor, a podane przesunięcie powoduje, że znalazła by się na wcześniejszym.

hanys:

--- Cytat: up5358 w 05 Maja 2013, 19:05:47 ---[...] ze zdjęć @Hanysa słynną już SM42-2303.
[...]

--- Koniec cytatu ---

Żeby autora fotek nie urazić, to nie jestem autorem zdjęć owej SMki :

--- Cytat: hanys w 03 Sierpnia 2012, 13:40:48 ---Zdjęcia kompletne romuna 060Da-2335 oraz stonki SM42-2303.
Autor zdjęć: Adrian Podleski nick z forum Polish Trainz Team Podlesky.
Autor zdjęć wyraża zgodę na wykorzystywanie jego zasobów dla celów Symulatora "Maszyna"

--- Koniec cytatu ---

Pierog_SU42:
A pro po À propos tej SMki, to ja ją robiłem i na poprawki nie miałem czasu. Teraz właśnie mam dużo wolnego czasu i chciałem ją już skończyć, ale widzę, że ktoś inny ma zamiar ją zrobić.

Poprawiłem błędy ortograficzne.
Rozi

up5358:
Zapowiedź kolejnych tekstur, oraz poprawek dla bieżących.
A co tam będę pisał....pod spodem screen shoty.

W symulatorze nie mieliśmy jeszcze 203E przerobionej na 303E, więc wykorzystałem zdjęcia, które dziś załączył @Tyrystor i pierwsze efekty widać. Jutro wieczorem dodam czoła i będę dopasowywał boki kabin z bokiem, oraz potem bok z kabiną. Następnie czołownicę się machnie i kosmetyka. @Tyrystor dał dobre zdjęcia - boku prawie nie prostowałem. Pociąłem na kawałki, retusz zbędnych pierdołek, potem kawałki scaliłem w całość i naniosłem na mapowanie. Z czołem będzie więcej roboty ale myślę, że dam radę.

N-ta poprawka dla EU07-336 - od nowa bok, bo nie był spasowany. Jutro wieczorem dalsze prace.

ET22-767+ET22-162 poszły "w pokrzywy" do czasu wydania PC. Nie będę na razie przy nich dłubał.

P.S. Wiem, że tą EU07-336 widzieliście już "n" razy. Mam w zwyczaju, że jak mi się na koniec coś nie spodoba to potrafię rozwalić cały projekt i zaczynać od zera. Aż do zadowalającego mnie efektu. Spod moich rąk nie wyjdzie tekstura słabej jakości. Choćbym miał i pięć lat spędzić nad jej wykonaniem zaczynając od zera co pewien czas, to tak będzie. Aż się uda.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej