Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
PanMechanik:
--- Cytat: dawid11117777 w 26 Sierpnia 2012, 15:13:37 ---Witam tak że chciał bym spróbować swoich sił co do teksturowania. Postanowiłem zacząć z tym zabawę lecz na starcie pojawiały się problemy i teraz na dodatek nie wiem jak otworzyć takie zdjęcie jak to poniżej tylko że ja bym chciał teksturować ST44-1081. Prosił bym o wyrozumiałość bo na prawdę chciałbym pomóc symkowi ;).
--- Koniec cytatu ---
Na przyszłość, nie pytaj o tak banalne rzeczy. Rozejrzyj się troszkę po katalogach, posprawdzaj gdzie są jakie pliki ... Jeśli nie znasz struktury katalogów to nie ma za bardzo szans na to by zostać twórcą dodatków.
dawid11117777:
Tak myślałem ze to coś z tym ale nie byłem pewien dobra dziękuję za wszystko :).
mikol:
Ja również zabrałem się trochę za tekstury. Sporo mamy zdjęć z taborem a one się tam we wątku kiszą i kiszą ;) Potrzebuję kilku porad. Wyciąłem już w gimpie boki, przerobiłem tak, że nie widać "terenu" tylko sam wagon w moim przypadku. Co dalej? Trzeba zmieniać rozmiar? W jakim formacie potem to zapisać? I jak skleić te wszystkie kawałki ze sobą?
Siódemek:
Robisz tak:
- Jak wyciąłeś dany kawałek po prostu musisz go "wkleić" na starą teksturę.
- Następnie skalujesz wklejony kawałek, aby pasował do poprzedniej tekstury.
- Dopasowujesz do starej tekstury.
- Zapisujesz jako plik TGA.
Ja jak chce otworzyć zdjęcie na nowej stronie to ustawiam: Szerokość 4000 i Długość 3000.
up5358:
--- Cytat: mikol w 01 Września 2012, 16:12:54 --- I jak skleić te wszystkie kawałki ze sobą?
--- Koniec cytatu ---
W PS na warstwach (layers) to robisz. Nie wiem, jak w GIMPie. Ja tak działam z EU07-334 i tak samo z 07-336 postąpię.
Tylko życzę cierpliwości, bo czasem może trafić przy pasowaniu "wycinanek"...
Wcześniej pobaw się z "perspektywą" by zrobić korektę na zdjęciu, gdy np autor nie zrobił foty na teksturę idealnie prostopadle. To są etapy, które w przypadku niektórych zdjęć na tekstury wymagają bardzo wiele pokory od początkujących (sam się o tym przekonuję).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej