Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
up5358:
Witajcie
Widząc jak wiele osób zaczęło tworzyć/"modernizować" nowe/stare scenerie, postanowiłem pójść w ich ślady, lecz nie ze sceneriami, a z nowymi teksturami. Wiadomym jest, że skoro będzie po czym jeździć to trzeba uzupełnić lukę by mieć "czym" jeździć.
Nie wykonywałem jeszcze tekstur.
Do obróbki posiadam programy takie, jak: Digital Photo Professional (generalnie służy mi do "wywoływania" zdjęć z CR2 do jpeg), MS Paint wersja 6.1 (z Windą 7 był), Adobe Photosklep CS4 Extended (version 11.0).
Chciałbym te tekstury wykonywać w MS Paincie, bo widzę, że niektórzy tak czynią.
Dlaczego założyłem ten temat ?
Po przeczytaniu tego tutorialu:
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,3199.0.html
Wiem jak przygotować zdjęcia pod kontem tekstur. Ściągnąłem PC2011.tga.
Jak dalej działać?
Przyznam, że jest tworzony poradnik dla przyszłych twórców scenerii, natomiast nie ma podobnego dla przyszłych twórców tekstur taboru. Dlatego postawiłem powyżej pytanie. Mam nadzieję, że ktoś w punktach napisze co powinno się robić, tak żebym metodą prób i błędów dalej sobie radził już sam. O to proszę.
KlimaT:
W Paincie? No nie radziłbym... Gimp lepszy, a jeśli jeszcze masz PS to cudo.
Cóż... Musisz po prostu odpowiednio dopasowywać zdjęcia do rozmiaru na podstawie starych tekstur, ewentualnie tuszować niedoróbki pędzelkiem. Przy okazji, jeśli zdjęć jest kilka, może pomóc Ci program, który złączy je w jedno - Microsoft ICE.
Otwórz sobie dowolną teksturę, na pewno skapniesz o co chodzi.
Jeżyk:
ICE a po co to? Gimp/PS sam wszystko potrafi.
up5358:
Przepraszam, chodziło mi o program GIMP. Musiałbym to zainstalować.
Na razie działam w PS. Pod spodem zdjęcia z prostowania IC-kowej 07-334 (Autor: EU07-483)
Więc to co było w w/w tutorialu robię z powodzeniem w PS. Muszę sobie ściągnąć jeszcze jakiś podręcznik w pdf-ie, bo łączenie tego w jedną całość wykracza już poza moją wiedzę. Dotychczas PS służył mi do obróbki zdjęć robionych "u cioci na imieninach".
Rozumiem (po otwarciu tekstury dla 303e-310.tga), że przed połączeniem trzeba "spasować" rozmiarowo każdy element z sobą by to wyglądało, jak trzeba. Potem pędzelek/stempelek by całość grała pod względem koloru, oraz w celu zatuszowania niechcianych artefaktów. Dobrze to sobie w głowie układam ?
Tyrystor:
--- Cytuj ---pędzelek/stempelek
--- Koniec cytatu ---
Plasterek/stempelek :D
Spasować nie tylko. Czasem trzeba usunąć cienie, rozjaśnić zdjęcia albo je przyciemnić. Są zdarzenia że trzeba delikatnie przebarwić jeden kawałek żeby kolorystycznie pasował do reszty.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej