Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
Eisenmann:
Żeby nie zakładać nowego wątku o teksturach...
Uznałem że w MaSzynie jest za mało wagonów, a zwłaszcza tekstur do nich. Dlatego chciałbym otworzyć własną wytwórnię wagonów czyli głównie robić tekstury i się oczywiście nimi podzielić jeżeli zostały by uznane za wystarczająco dobre(a ja lubię dbać o każdy szczegół bo jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach, stawiam na jakość a nie ilość he he).
Na Forum jest dostępnych sporo materiałów na tekstury, więc nie można narzekać i jest z czego wybierać. Zakładam że wszystkie się nadają, skoro tam są:) Mam program GIMP 2.8.2 i tyle:) W związku z tym mam do was kilka pytań:
1. Czy GIMP 2.8.2 i zdjęcia w zupełności wystarczą, czy potrzeba czegoś jeszcze?
2. Czy istnieje jakiś poradnik/tutorial który ułatwi mi pracę i da odp. na podstawowe pytania np. Jak ze zdjęcia zrobić teksturę i nałożyć ją na model itd.? Jeśli tak to bardzo proszę o jakieś wskazówki/linki, itp.
Tu na forum poprzeglądałem kilka wątków o teksturach, ale więcej jest tam postów odnoszących się do poprawek jakichś tekstur niż na temat ich tworzenia.
Nigdy też nie bawiłem się żadnymi programami do obróbki zdjęć, więc zaczynam całkowicie od zera. Dlatego będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc która okaże się przydatna.
Pozdrawiam:)
matek123:
Żeby robić tekstury gotowych pojazdów, wystarczy tylko program do grafiki 2D (np gimp). Oraz trzeba Wybrać sobie odpowiednią teksturę na którą nałożymy fragmenty zdjęć.
PanMechanik:
--- Cytat: Eisenmann w 26 Sierpnia 2012, 10:16:55 ---Żeby nie zakładać nowego wątku o teksturach...
Uznałem że w MaSzynie jest za mało wagonów, a zwłaszcza tekstur do nich. Dlatego chciałbym otworzyć własną wytwórnię wagonów czyli głównie robić tekstury i się oczywiście nimi podzielić jeżeli zostały by uznane za wystarczająco dobre(a ja lubię dbać o każdy szczegół bo jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach, stawiam na jakość a nie ilość he he).
Na Forum jest dostępnych sporo materiałów na tekstury, więc nie można narzekać i jest z czego wybierać. Zakładam że wszystkie się nadają, skoro tam są:) Mam program GIMP 2.8.2 i tyle:) W związku z tym mam do was kilka pytań:
1. Czy GIMP 2.8.2 i zdjęcia w zupełności wystarczą, czy potrzeba czegoś jeszcze?
2. Czy istnieje jakiś poradnik/tutorial który ułatwi mi pracę i da odp. na podstawowe pytania np. Jak ze zdjęcia zrobić teksturę i nałożyć ją na model itd.? Jeśli tak to bardzo proszę o jakieś wskazówki/linki, itp.
Tu na forum poprzeglądałem kilka wątków o teksturach, ale więcej jest tam postów odnoszących się do poprawek jakichś tekstur niż na temat ich tworzenia.
Nigdy też nie bawiłem się żadnymi programami do obróbki zdjęć, więc zaczynam całkowicie od zera. Dlatego będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc która okaże się przydatna.
Pozdrawiam:)
--- Koniec cytatu ---
Robienie nowej tekstury to nic innego jak nakładanie zdjęć nowej lokomotywy, którą chcesz ujrzeć w symulatorze na teksturę już istniejącą. Czyli w pierwszej kolejności programem gimp obrabiasz sobie zdjęcia, które masz zamiar użyć, następnie również gimpem, otwierasz plik tekstury, którą będziesz modyfikował (czytaj, tworzył nową teksturę - ważne jest, żeby przed otwarciem jej, zrobić kopię zapasową), kolejną ważną rzeczą jest to, żebyś zwracał uwagę na jaki model chcesz zrobić teksturę i teksturę przypisaną dla jakiego modelu będziesz modyfikował. Chodzi mi o to, że jeśli masz zdjęcia EU07-321 "ZDENKA" (jest to 303e tv) to musisz nałożyć je na teksturę przypisaną dla modelu 303e tv. Tyle teorii. Teraz odpal gimpa i życzę miłej zabawy. :)
Tyrystor:
Istnieje również możliwość nałożenia tekstury po przez 3DS-max, ale sam nie umiem robić takich wyczynów.
dawid11117777:
Witam tak że chciał bym spróbować swoich sił co do teksturowania. Postanowiłem zacząć z tym zabawę lecz na starcie pojawiały się problemy i teraz na dodatek nie wiem jak otworzyć takie zdjęcie jak to poniżej tylko że ja bym chciał teksturować ST44-1081. Prosił bym o wyrozumiałość bo na prawdę chciałbym pomóc symkowi ;).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej