Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Jak zrobić nową teksturę dla lokomotywy ?
up5358:
Jest kilka metod i ja dobieram indywidualnie do kazdego przypadku. Wstaw jakies screeny, jak to obecnie wyglada to pomozemy.
PanMechanik:
Wygląda to nijak, bo do chwili obecnej nie udało mi się z tym nic zrobić. Wszelkie próby kończyły się użyciem skrótu ctrl+z, gdyż uzyskany efekt był porażająco nie trafiony.
up5358:
Zaznaczasz wybrany obszar, nastepnie dajesz na pochylenie, by slupki byly pionowo, a nie "odchylone" do tylu. Pozniej zaznaczasz okna i (musisz poszukac, jak w gimpie sie to nazywa) dajesz dowolna edycja, "chwytasz" kursorem myszki najpierw nad slupkiem (okno maszynisty i srodkowe) i ciagniesz w dol az do wypoziomowania tej czesci, pozniej ten manewr powtarzasz ze slupkiem dla okno pomocnika + srodkowe. Powinien Ci wyjsc efekt, jak w moim zalaczniku. Linie pomocnicze jako dowod, ze sie dalo. Potem Ci pozostanie gorna rynienka. Tam zaznaczasz kawalek rynienki na boku kabiny, kopiujesz i wklejasz na ta okolice. Stemplem sobie poprawiasz laczenia i gotowe.
AK2012:
To ja od razu napiszę jaki jest sposób na te okna w GIMPie, bo przyznam się, że dzisiaj odkryłem to przypadkowo. Zaznaczasz na zdjęciu czoło, następnie klikasz Filtry->Zniekształcenia->Wyginanie krzywych i tam sobie to odpowiednio wyginasz, żeby uzyskać proste okna. Dzięki temu zaznaczony fragment będzie wyglądał tak samo, jak na screenie @up5358 w poprzednim poście. Dalej już robisz tak samo jak jest napisane wyżej.
Joachimowicz:
Jako, iż na naukę nigdy nie jest za późno postanowiłem odkurzyć ten wątek. Temat, który chcę poruszyć został już po części wytłumaczony, jednak według mnie nie dość dogłębnie. Mianowicie, po lewej kontrast jest dobry, po prawej trochę go brakuje. Sugerowane jest użycie gradientu pół kolor, pół alfa. Liczę, że ktoś powie coś więcej na temat tej metody, bądź zaproponuje inną.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej