Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Pomoc przy scenerii

<< < (4/6) > >>

bohunIC:

--- Cytat: SKP w 20 Lipca 2012, 17:50:51 ---Nikt Ci nie pomoże. Przypomnę stare powiedzenie: "Ucz się i pracuj a dojdziesz do celu, bo takim sposobem doszło już wielu".

--- Koniec cytatu ---
Nie no bez jaj, pomagac trzeba! Kto inny jak MY mozemy przekazac wiedze dalej?

SKP:
Trzeba, trzeba, jestem tego samego zdania. Tylko IMHO uczenie krok po kroku nie ma sensu, bo z reguły użytkownik myśli wtedy "no, to ten idiota wszystko za mnie zrobi, po co mam się wysilać?" i nie uruchamia nawet myślenia. Oczywiście nie zawsze, czasami niektórym coś wytłumaczysz i wszystko jest ok. Ale jeśli mówię, że opisałem to w konkretnym poście, podaję link, a nawet wklejam na GG treść, a user "nic nie rozumiem, wytłumacz mi to jeszcze raz", to przechodzi mi chęć pomagania. Pomoc jest OK, ale pod warunkiem że pytający jest bardziej zaangażowany niż wymaga tego od odpowiadającego. Czyż nie?

pol102:
Nie ma złotego środka na przekazywanie wiedzy. Ani w szkołach, ani tu. Jeśli ktoś jest odpowiednio zmotywowany to najpierw sam poszuka odpowiedzi, a następnie pomyśli nad pytaniem na forum.

201E-003:
Uczenie krok po kroku nie ma sensu, jednak przydałoby się kilka porządnych tutoriali, pokazujących krok po kroku czynności tworzenia scenerii. Któż z Was, drodzy devs nie poznawał scenerii od tutków Ś.P. Jarasa? Nie zawierały nic spektakularnego, a PODSTAWY - jak położyć tor, rozjazd, teren, drzewo. Ja sam swego czasu napisałem kilkanaście km częściowo spalinowej, częściowo zelektryfikowanej trasy w notatniku i jETcie, właśnie dzięki nim. Poznając bowiem zasady, rozwijałem się i dodawałem kolejne "wodotryski". Niestety, jako, że to nierozwojowe i cholernie czasochłonne (ręcznie wpisałem chyba z 2k linijek tekstu) zarzuciłem to w cholerę. Dzisiaj chętnie przesiadłbym się na 3dsa czy edytor @Ra, jednak tamte tutki niewiele mówią osobie, która zaczyna cokolwiek pisać. Co mi z tego, że pokazano mi jak ściągnąć zdjęcia satelitarne, skoro nie pokazano jak wstawić tor, rozjazd, anglika? Jak postawić drzewo, bramkę, semafor? Oczywiście, tłumaczenie każdemu z osobna mija się z celem, ale jeśli osoby takie jak ja (znające mniej-więcej budowę wpisów do .scn) dostaną dobry tutorial z foto, pociągną to dalej. A z pomocą pokroju "ja sam się uczyłem to ty też możesz" nigdy nowe dodatki nie będą powstawać w tempie, w jakim byśmy sobie tego życzyli. Sam chciałbym zrobić mocno przemysłową, rzeczywistą, śląską scenerię, jednak brak mi "narzędzi" ku temu. I założę się o dobrego browca, że wielu tu takich, którzy próbowali, coś wydłubali, czytali tutki @Ra, po czym nie dali rady a nie uzyskując na forum pomocy - zniechęcili się.

Pawel205:
Zgadzam się z kolegą powyżej. Czy rozwiązaniem nie byłoby stworzenie tutorialu dla całkowicie początkujących i zmiana myślenia typu: "nikt ci nie pomoże, sam musisz do tego dojść". Takie podzielenie się wiedzą z innymi chętnymi, którzy nie mają wiedzy i umiejętności ale mają chęci. Doświadczeni użytkownicy nie byliby nagabywani na pw (sądzę, że nie każdy ma ochotę odpisywać). a grono twórców mogłoby się powiększyć. Piszę bo sam jestem całkowicie początkującym, nie ogarniającym podstaw ale chcę się rozwijać w temacie symulatora - nie tylko z niego korzystać. Ja znalazłem swojego "mentora" ale są użytkownicy, których zapał został przygaszony bo nie znaleźli odpowiedzi na pierwsze pytania/problemy tworzenia albo boją się zapytać. Czy nie jest tak, czy tylko ja to widzę. Chyba nie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej