Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pomoc przy scenerii
popatrz:
To wszystko chyba jest związane, z tym jakie do tej pory miało się doświadczenie w programowaniu, zdolności analitycznego myślenia i wyobraźni przestrzennej.
--- Cytat: Pawel205 w 22 Września 2012, 15:11:06 ---tutorialu dla całkowicie początkujących
--- Koniec cytatu ---
Moim zdaniem takie tutoriale już są i nie wyobrażam sobie jeszcze lepszego i łatwiejszego do zrozumienia ich napisania. Może tym ostatnim krokiem byłoby prowadzenie delikwenta "za rączkę" przy pomocy filmów, ale chyba to trochę przerost formy nad treścią.
--- Cytat: Pawel205 w 22 Września 2012, 15:11:06 ---nie znaleźli odpowiedzi na pierwsze pytania/problemy tworzenia albo boją się zapytać.
--- Koniec cytatu ---
Pytać, pytać i jeszcze raz pytać. Do skutku. To nie boli i to żaden wstyd w/g mnie.
Myślę, że jak ktoś na prawdę chce, to wyszuka dużo na forum a resztę z tego co widzę spokojnie można się dowiedzieć zadając _sensowne_ pytania. Pytania oczywiście na forum a nie pw, bo dzięki temu własnie kolejne osoby z podobnym problemem znajdą a nie będą pytać. Proste.
mikol:
--- Cytat: Pawel205 w 22 Września 2012, 15:11:06 ---Zgadzam się z kolegą powyżej. Czy rozwiązaniem nie byłoby stworzenie tutorialu dla całkowicie początkujących
--- Koniec cytatu ---
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,21743.0.html.
MaciejM:
Przy okazji - można by ten temat podkleić? Bo od połowy sierpnia spadł troszkę w dół niestety.
Pawel205:
Zgadzam się z Tobą @popatrz. Teraz jak patrzę na swojego posta to jednak źle się wyraziłem. Bardziej miałem na myśli rozproszenie tej wiedzy po całym forum. Tak @mikol znam ten poradnik i to jest przykład tej wiedzy zebranej do kupy (szczególnie będzie to potrzebne gdy będą wchodzić nowe standardy). Już pewniej poruszam się 3ds-ie i chcę się zająć modelowaniem i teksturami do scenerii realistycznej, tworzenie scenerii od podstaw sobie odpuściłem.
Początkujących odstrasza ogrom wiedzy gdy zaczyna się od zera. Nie wiadomo za co się brać na początku. Nadal jednak dziwi mnie pojawianie się "niezachęcających" komentarzy - rzadko występują ale są. Bynajmniej ja się nie poddaję i będę pytał.
Ra:
Tworzenie scenerii to zajęcie na parę lat. Warto się przy tym znać na wielu zagadnieniach, jak krzywe przejściowe, zasady umieszczania rozjazdów, dobierania rozstawu torów, umieszczania semaforów itd. Jak masz się zniechęcić, to lepiej od razu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej