Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Pomoc przy scenerii
jageer:
--- Cytat: ZiomalCl w 23 Sierpnia 2012, 14:58:46 ---A po co Ci okna w zdewastowanej nastawni? ;) Zwykle albo są zamurowane/zabite dechami, albo po szybach jest tylko pusta przestrzeń.
http://www.kolej.one.pl/foto/1069/1159098585-1.jpg
--- Koniec cytatu ---
Generalnie tak, ale mnie interesuje też opcja ze zrobieniem "z oknami" :D Czy w ogóle się da w maszynie, czy po prostu zostaje tylko tekstura i nie modelowanie wnętrza.
Tolein:
Pewnie że się da. Skoro kiedy masz widok z kabiny loka oglądasz wszystko przez szyby, to analogicznie powinno się dać szybę umieścić gdziekolwiek w scenerii. Pytanie tylko ile trzeba będzie pokonać problemów, żeby osiągnąć zamierzony efekt.
Ale generalnie, jak mi się zdaje, to jest krok w dobrym kierunku - nie ma chyba konieczności aż tak oszczędzać na trójkątach, żeby nie można było wymodelować wnętrza nastawni, czy innego budynku. Wiadomo, że będzie trzeba włożyć w to więcej pracy przy tworzeniu takiego obiektu, pytanie tylko czy efekt warty jest dodatkowego nakładu pracy, ale na to chyba odpowiedzą już sobie sami twórcy.
Tak samo imho jak brakuje szyb w pojazdach, przez które widać byłoby wnętrze kabiny.
jageer:
--- Cytat: Tolein w 23 Sierpnia 2012, 17:08:05 ---Pewnie że się da. Skoro kiedy masz widok z kabiny loka oglądasz wszystko przez szyby, to analogicznie powinno się dać szybę umieścić gdziekolwiek w scenerii.
--- Koniec cytatu ---
No tak, najciemniej pod latarnią :) W sumie sceneria ND taka była, ale z zewnątrz była tekstura, jak loka, ale widzę, że da się "obustronnie" zrobić.
Benek:
--- Cytat: Tolein w 23 Sierpnia 2012, 17:08:05 ---Ale generalnie, jak mi się zdaje, to jest krok w dobrym kierunku - nie ma chyba konieczności aż tak oszczędzać na trójkątach, żeby nie można było wymodelować wnętrza nastawni, czy innego budynku. Wiadomo, że będzie trzeba włożyć w to więcej pracy przy tworzeniu takiego obiektu, pytanie tylko czy efekt warty jest dodatkowego nakładu pracy, ale na to chyba odpowiedzą już sobie sami twórcy.
--- Koniec cytatu ---
Widzę sens w modelowaniu wnętrza nastawni w przypadku, gdy jest opuszczona i są to same ściany bez tynku lub odrapane. Dodatkowo to się opłaci jeśli robi się scenerię z klimatem i prędkość rozkładowa w okolicach tej nastawni jest mała. A wszystko po to, by w ogóle móc przyjrzeć się nastawni.
Oszczędność na trójkątach jest bardzo ważna. Np. spójrz na załączony screen. Las u góry wygląda kiepsko, gdy patrzysz na niego prostopadle do płaszczyzny wyznaczonej przez ścianę lasu. Natomiast z boku, z pozycji maszynisty, a ta w MaSzynie jest najważniejsza, wygląda już całkiem sensownie. Otóż ten las był sadzony przeze mnie przez dwa dni, po to by znaleźć złoty środek, aby userom nie spadał drastycznie fps.
Modelowanie wnętrza nastawni jest sensowne w przypadku takim jak ND. Tak to nie widzę w ogóle potrzeby robienia tego. Póki co, symek i tak mocno muli słabsze kompy. Nie wiem jak robią inni developerzy, ale ja patrzę też na wydajność tego co tworzę.
Tolein:
Zgoda, tyle że nie zawsze sceneria jest tworzona pod jeden konkretny typ misji. Jeśli tworzysz jakieś stare, opustoszałe szlaki, które dawno nie widziały napraw/modernizacji plus do tego duże brutto = mniejsza prędkość, to ok. Ale jeśli ktoś tworzy trasę, gdzie część pociągów zasuwa 160, część 120, a część 40kmph, to w zależności od typu prowadzonego pociągu będziemy mieli więcej lub mniej czasu na przyglądanie się różnym obiektom scenerii. Dlatego, wydaje mi się, że warto się również zastanowić nad bardziej uniwersalnymi rozwiązaniami, bo z tego co widzę, poniekąd wprowadzając nowe elementy, niech to będzie w tym przypadku zmiana podejścia do modelowania lasu, czy elementów (budynków) infrastruktury kolejowej, ustanawia się nowe standardy, które wpływają potem na twórczość innych. Taka myśl tylko, z mojej strony.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej