Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje

Nowy Świat-Krosowo 1.0 beta.

<< < (8/14) > >>

adampkp:
Hej!

Rzadko pisuję na niniejsze Forum, jestem głównie obserwatorem... :) Ale trasa Kolegi zmusza mnie do komentarza.

Powiem krótko: bomba!!!

sq1mhv! Napisałeś najbardziej klimatyczną jak dotąd trasę do "Maszyny"!!! Fakt, są błędy i błędziki, poruszone we wcześniejszych postach, ale to nie tak ważne - da się przecież poprawić! Natomiast sama jazda jest naprawdę przyjemna, powiem więcej: fantastyczna! Śliczny krajobraz, niewielkie przystanki wśród pół i lasów, typowo polskie wioski i bloki...

Wiesz co Ci powiem? Największy błąd popełnisz, jeśli zelektryfikujesz swoje dzieło (już widzę opozycję ortodoksyjnych miłośników trakcji elektrycznej... :) Twoja trasa idealnie nadaje się do klimatów "ganza", trakcji parowej i spalinowej, składzików z dwoma "ryflakami" i "gagarów" z towarowymi...

Gdyby zamiast trakcji elektrycznej obok toru stanęłą typowo polska linia teletechniczna, gdyby zniknęły przejazdy kolejowe kategorii A w środku pola, a pojawiły się tylko krzyże św. Andrzeja lub ewentualnie sygnalizacja świetlna... Gdyby gdzieś pojawiły się semafory kształtowe, choćby unieważnione... Gdyby... Gdyby... Eeech...

Będzie, jak będzie! W każdym bądź razie gratuluję duszy estety! Naprawdę, gratuluję i czekam na więcej! Wróżę Ci wielką, trasopisarską przyszłość! :)))

Pozdrawiam!

adampkp:
Hej, to jeszcze ja! :)

Przejechałem sobie traskę drugi raz, tym razem już poczciwym "claytonem" z dwoma ryflaczkami... Świetna sprawa...

Mam kilka podpowiedzi:

jednak dość dziwnie wyglądają bloki poustawiane w szczerym polu. Najlepiej, żeby zostały one tylko w okolicach większych stacji. Taka architektura jest charakterystyczna dla peerelowskiego budownictwa miejskiego, tymczasem na wsi lepiej prezentowałyby się typowe postpegeerowskie szare prostokąty na dwie kondygnacje.
Zamiast czteopiętrowych bloków w polu/lesie można by poustawiać jakieś małe domki albo coś innego... wedle uznania (może jakaś szopa, może jakiś wiatrak?). Ale i bez alternatywy całość będzie wyglądać realistyczniej.

dużo tych przejazdów, dużo... Większość skrzyżowań na tej trasie podchodzi pod kategorię D. Rogatki powinny zostać przy stacjach, a jeśli stoją gdzie indziej, to powinny być przy nich strażnice. Najfajniejszy przejazd na całej trasie, ten tuż za Krosowem, gdzie tor wchodzi łukiem w prostą drogę, jest w ogóle nieoznaczony. Tam proponowałbym samoczynną sygnalizację przejazdową (kat. C).

A poza tym, powodzenia! Jak by nie było, i tak jest OK.

PS: Pięknie będzie wyglądała fenomenalna "tamara" CTL-a lub jakiś "gagar" ze sznureczkiem wagonów z drwem na trasie sq1mhv... Oj pięknie! :)

Jaco:

--- Cytat: "Jaco" ---
--- Cytat: "sq1mhv" ---W Sianowicach jest przypisany event, gdy pociąg stoi. W Sianowicach NIE zatrzymujemy się! Tylko jedziemy dalej.
--- Koniec cytatu ---

Właśnie na tej stacji mam problem. Otóż wjeżdżając 503 torem nr 1 na sygnał S10 w stację rozjazdy mam na prosto i w efekcie ląduję pod semaforem E, który wskazuje S1. Dalej zwrotka także jest na prosto na żeberko. Dodam, że obok na lewym torze podany jest S2 na D. Wydaje mi się, że 503 po minięciu S10 powinna pojechać "na bok" i wówczas mijając S2 na semaforze D pojechać dalej. Co tu jest grane?
--- Koniec cytatu ---

Problem rozwiązałem po kolejnej z rzędu instalacji trasy ("wypakuj tutaj"). Dołączę się przy okazji do postów adampkp'a: Tamara i Gagarin na tej trasie byłby rewelą!!! Dobrze by było, gdyby ta trasa pozostała bez drutów.

Adam88:
W sumie to dobrze by tak było. Zle nie myslicie to jest to, ale czy autor tej trasy ją zaelektryfikuje czy też nie to juz jego wola.

uetam:
No SN61+wagon, a zamiast tego kibelka SU42+wagon ;] i by było fajnie...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej